Rojava’da baskı siyaseti : Yönetimi eleştiren71 yaşındaki öğretmen Ciwanen Şoreşger tarafından kaçırıldı ayağı kırıldı

Rojava’da baskı siyaseti : Yönetimi eleştiren71 yaşındaki öğretmen Ciwanen Şoreşger tarafından kaçırıldı ayağı kırıldı, SOHR, HSD; PYD; PKK;

Rojava’da yönetimi eleştiren kişilere dönük insanlık dışı uygulamalar devam ediyor. Bu kez akaryakıt zammını eleştiren 71 yaşındaki öğretmen kaçırıldı, işkence gördü.

Rojava yönetiminin akaryakıta yaptığı yüzde400 zam halk içinde büyük tepki gördü. Pek çok şehirde eylemler yapıldı. Fakat Rojava’daki yönetim eylemlere katılanlara erzak dağıtlamaycağı vb tehditlerle eylemlerin önünü almaya çalıştı. Ayrıca eylem çağrısı yapanlara da dönük insanlık dışı uygulamalarla göz dağı verilmeye çalışıldı. Bunlardan biri de 71 yaşındaki Muşhid Hamo Biro isimli öğretmen oldu.

Kobani’nin Helince köyünde yaşayan Muşhid Hamo Biro 20 Eylül günü Ciwanen Şoreşger tarafından kaçırıldı. Çevrede tanınan ve saygı duyulan öğretmen önce bilinmeyen bir yere götürüldü. Ciwanen Şoreşger Muşhid Hamo’yu kaçıran Ciwanen Şoreşger adlı yapı kendisine “akaryakıt protestolarına katıldığı için” suçlu olduğunu söyledi.

71 yaşındaki öğretmen kaçırıldıktan sonra gözleri kapatılarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Burada ağır bir işkenceye maruz kaldı. İşkence anında birkaç kez bayılan öğretmenın ayağı kırıldı. Kollarında ise iki ayrı çatlak var. Halkın kaçırma olayını duyması ve tepki gelişmesinden sonra Muşhid Hamo  Kobani’deki El Ain sokağına atıldı.  Muşhid Hamo ve ailesine bir daha bu tür eylemelere katılır ve kendisine yapılan işkenceden dolayı şikayetçi olursa bu kez “dilini kesecekleri” söylendi. Aileye “sakın şikayet etmeyin, burada adalette, asayişte, kanunda biziz” dendi.
Mamoste Muşhid Hamo Biro Kobani’de bulunan El-Emel hastanesine sevk edildi.

SOHR’dan 71 yaşındaki Muşhid Hamo Biro için Koalisyona çağrı


Suriye insan Hakları Ağı SOHR ise dün bir açıklama yaparak olayı kınadı. Uluslararası Koalisyon ve HSD’yi destekleyen güçlere yaptığı çağrıda yaşanan insan Hakları ihlallerine karşı soruşturma açılması istendi.
SOHR’un açıklamasında özellikle Kobani’de yaşanan olaylara dikkat çekildi.
Açıklamada “Yargı sistemi ve iç güvenlik güçlerinin dışında bir göz altı süreci gerçekleşmiştir. Ayrıca aile ve avukat görüşü engellenmiştir.” Denildi. Son zamanlarda bu tür olayların sıkça yaşandığı HSD’nin bu konudan sorumlu olduğu belirtildi.

Ciwanen Şoreşger’in son zamanlarda ki mafyavari uygulamaları

PKK’nin Rojava’daki gençlik örgütü olan Ciwanen Şoreşger Rojava’da muhaliflere uyguladığı şiddet ile tanınan bir yapı. Ayrıca PKK’nin savaşçı ihtiyacını karşılamaktan da görevli. Çoğu zaman 18 yaşındaki çocuklar sağlık sorunları, aile durumları gözetilmeden kaçırılıyor.
Son dönemde de muhalifleri kaçırıp, tehdit etme ve video çekip özür dilmeye mahmuk etme yöntemi kullanıyorlar

Reber Hüseyin adlı bir genç kendi sosyal medya hesabından, akaryakıta yapılan zammı eleştirerek, bir video çekerek halkı eylem yapmaya çağırdığı için kaçırılmıştı
Ağır işkencelere maruz kalan genç elleri ve ayakları bağlıyken özür dilemeye zorlanıyor ve videosu çekilmiş ve sosyal medyadan paylaşılmıştı. https://darkamazi.com/archives/1026748

Yine, Rojava’nın Kobani şehrinde Mindi Mehmud isimli bir genç sosyal medyada Murat Karayılan’la ilgili bir haberin altına bir yorum yaparak eleştiri yaptığı için PKK’nin Ciwanen Şoreşger adlı gurubu tarafından kaçırılarak, işkenceye maruz kalmıştı.  Daha sonra özür dilemeye zorlanıyor.  Mindi Mehmud’un bazı yakınları Mehmud’un cinsel taciz ile tehdit edildiğini ve Mehmud’un bu nedenle özür dilemeye mecbur kaldığı yönünde beyanat vermişti. https://darkamazi.com/archives/1026758

Diğer Haberler