PKK’nin Rojava’daki halkı teslim almak için uyguladığı faşizm Kürdistan sömürgecilerini aratmıyor. Şiddet ile yıldırmak halka göz dağı vermek için ise PKK’nin Rojava’daki hareketi Ciwanen Şoreşger tetikçi olarak kullanılıyor. Son olarak PKK yöneticisi Murat Karayılan’ı eleştiren bir genç kaçırıldı işkence yapılıp özür dilemeye mecbur bırakıldı.
Rojava’nın Kobani şehrinde Mindi Mehmud isimli bir genç sosyal medyada Murat Karayılan’la ilgili bir haberin altına bir yorum yaparak eleştirilerini söylüyor. Mindi Mehmud yorumda “Kürdistan sizin malınız değil” diyor. Daha sonra PKK’nin Ciwanen Şoreşger adlı gurubu tarafından kaçırılarak, işkenceye maruz kalıyor. Daha sonra özür dilemeye zorlanıyor. Mindi Mehmud’un bazı yakınları Mehmud’un cinsel taciz ile tehdit edildiğini ve Mehmud’un bu nedenle özür dilemeye mecbur kaldığını belirtiyorlar.
PKK’ye yakın medya kaynakları Mindi Mehmud’un özür dileyen ve hata yaptığını söyleyen videosunun geniş halini paylaşıyorlar. Videoda Mindi Mehmud videoda Murat Karayılan’dan özür dileyerek “Ben namussuzum gerillaya bizim için savaşıyor, gerillaya karşı hata yaptım” diyor.
Ciwanen Şoreşger değil PKK
Bu olaydan bir gün öncede Kobani’de Reber Hüseyin adlı bir genci Rojava yönetiminin akaryakıta yaptığı zam için kaçırmış ve işkence yaparak özür dillemeye zorlamış ve videosunu yayınlamıştı. Bu uygulamalar genelde Ciwanen Şoreşger adıl ile verilliyor. Oysa ki Ciwane Şoreşger bir paravan örgüttür. tetikçi olarak kullanılmaktadır. Özünde stratjesi ve pratiği PKK’ye aittir. Bu nedenle bu tür olayları PKK adı ile vermek daha doğrudur. Hatta yerel kaynaklar Ciwanen Şoreşger adlı örgütün Rojava’da Mazlum Abdi ile çok içli dışlı olduğunu belirtmektedir. Özellikle de Kobani’deki Ciwanen Şoreşger örgütü direk Abdi’nin atadığı Kobanili gençlerden oluşmaktadır.
PKK’nin Türk tipi uygulaması: Pişmanlık yasası
PKK’nin bu uygulaması akla Türk devletinin itirafçılık yasasını getirdi. İşkenece altında konuşmaya ve pişmanlık yasasını dayatmaya başladı. 1990’lar boyunca bu uygulama değişik biçimlerde devam etti. PKK şu anda Rojava’da Türkiye’nin 1990’larda Kürtlere karşı yaptığı tüm uygulamaları tekrar ediyor.
1990’larda nasıl ki Türk devleti topluma öncülük yapa bilecek Vedat Aydın vb isimleri faili meçhullerle vurdu. Cenazeleri yol kenarında bulundu. Onlarca insan katledildi, gerçek öncüler yok edildi yerine başkaları ikame ettirildi. Halk susmaya veya göç etmeye mecbur bırakıldı. PKK aynı şeyi denedi.
2012’de Suriye ve Rojava’da başlayan süreç ile önce Rojava’nın özevlatları Mişel Temo, Behzat Tursun gibi isimler kaçırıldı. Öldürüldü cenazleri yol kenarında bulundu. Birçok PYD muhalifi Rojava’yı terk etmek zorunda kaldı.
Türk devleti öncülük yapa bilecekleri katlettikten sonra topluma ajanlaşma, itirafçılık, pişmanlık yasası dayattı. İnsanlar köy ortasında çıplak gezdirildi. Toplumu sindirip teslim almaya çalıştı.
Rojava’da da şu anda aynı şey yapılıyor. PYD’nin düzenlediği eylemlere gitmeyenlere erzak verilmiyor. Eleştiri yapan esnaftan alışveriş yapılması engelleniyor. Muhalif yapıların açtığı müzik, dikiş nakış kurslarına gidenler bile uyarılıyor, tehdit ediliyor. Eleştiri yapanlara şiddet uygulanıyor.
Demokrasi örneği değil Ortadoğu’nun şiddet kültünün örneği
PKK 2000’ler öncesi her cümlesinin başına Kürdistan kelimesini getirir, tüm kurumlarını adını rızgari, kürdistan netew kelimelerinden seçerdi. 2000 sonrası ise her cümlenin başına demokrasi getiriyor. Demokratik ulus, demokratik paradigma, demokratik örgüt, demokratik toplum. Fakat en çok demokrasiyi ise 2000 sonrası katletti.
Kapitalist modernite yerine demokratik uygarlığını geliştirdiğini söyleyen PKK’nin sözde pratik uygulama alanı ise Mahmur Kampı ve Rojava. Rojava’da ne kadar muhalif varsa yok edildi. En küçük eleştiri yapanlara Rojava’da yaşam hakkı tanınmadı. Her yere kendi Rojavalı kadroları kayyum olarak atandı. Fakat onlara da güvenilmedi, her Rojavalı kadronun yanına bir de Kuzey Kürdistanlı kadro atandı.
Her mahalleye halkı kontrol etmek bir kadro atandı. Üstten alta atamalar, tehditler, kontrollerle dolu Rojava pratiği değil demokratik örnek olmak Ortadoğu’nun bin yıllık uygulamalarının günümüzdeki en geri bir örneğidir. Ortadoğu’yu bataklığa saplayan şiBirkaç kadın fotoğrafı, birkaç şarkı, müzik vb ile Rojava’daki bu derin faşizm ve gericilik perdelenmek isteniyor.
Rojava bir demokrasi değil bir parti toplumu faşizmi örneğinin yaşandığı bir alandır.
Son yaşanan olaylar bu faşist uygulamaların artık sadece üst siyasette değil, mahallelere, sıradan insanların hayatına kadar yayıldığını göstermektedir.