Cemil Bayık’ın Xaxurke’de  ki Peşmerge güçleri için yaptığı açıklama

Cemil Bayık’ın Xaxurke’de  ki Peşmerge güçleri için yaptığı açıklama, Metina, KDP; Barzani, murat Karayılan, HPG, HDP; Barzani Enfali,

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık 29 Temmuz günü PKK’nin Avrupa’da yayın yapan yayın organı Sterk TV’de bir röportaj verdi. Röportajın içinde PKK’nin yeni dönem siyasetine ilişkin pek çok ip ucu vardı. Özellikle de Cemil Bayık’ın Kürdistan Bölgesi peşmerge güçleri ve Barzani siyaset geleneği hakkında söyledikleri PKK’nin yeni dönem siyasetini anlamak açısından önemliydi.

Bayık: Peşmergeler askeri kıyafeti ile operasyona katılıyor
Bayık açıklamasında Peşmerge güçlerinin Türk askerinin kıyafetini giyerek, Türk kimliğini taşıyarak savaştığını iddia etti ve şunları söyledi: “ Xakurkê’de Türk devleti ve KDP, gerillaya karşı operasyonlar yapıyor. Yine Zap’ta pêşmergelerin kimliklerini alıp, onlara Türk askerlerinin kıyafetlerini giydiriyorlar. Bu şekilde Türk askerinin yanında gerillaya karşı savaştırıyorlar. Türk askerleri Barzanilerin karakolundan çıkıp arkadaşlara saldırıyor”

Cemil Bayık’ın bu iddiası yeni değil. PKK uzun yıllardır benzer şeyleri söylüyor. Şu ana değin bu konuda bir tek ispat veya delil suna bilmiş değil. Çünkü PKK’nin “Peşmerge Türk askeri kıyafeti giydi, Türk askeri kıyafeti giydi” iddiaları doğru değildir.

Son dönemde HPG, Murat Karayılan, Cemil Bayık ve medyaları arasındaki Xuxurke’de Peşmerge ve Türk devleti ortak operasyon yaptı söylemi de doğru değildir.  Zaten dikkat edilirse hiçbiri net bir ayrıntı ve yer ismi, zaman söylememektedir. Oysa Xaxurke denen alan devasa genişlikte bir alandır. Yüzlerce tepesi, vadisi vardır. Xaxurke diye ağızlarında gevelemeleri ve somut konuşmamalarının nedeni böyle bir şeyin olmamasıdır. Xaxurke hattında Peşmerge güçleri ile Türk devletinin hiçbir yakın noktası yoktur. Eğer Türk devleti bir çevre operasyonu yapsa bile Peşmerge zaten bunu göremez. Çünkü en yüksek tepeler zaten Türk devletinin elindedir. Coğrafik durum bile ortak operasyon yapılmayacağını ortaya koyar.

Bu peşmergenin kimliğini alıyorlar, elbise veriyorlar meselesi de sadece bir senaryodur. Kaldı ki Cemil Bayık’ın peşmerge karakolundan konuşur gibi bilgi vermesi de zaten durumu ortaya koyuyor. Daha öncede söyledik Peşmerge resim bir güçtür ayrıca hepsinin ailesi aşireti var, kimin görev yeri neresi, hangi mevzidedir her kes biliyor. Her kes günlük ailesi ile görüşüyor. Öyle PKK’nin savaşçıları gibi ölünce beş yıl sonra açıklamak yoktur. Yani peşmerge hem resmi hem de şeffaf bir güçtür.

PKK Yönetiminin yalanları paslaşması büyük bir plan olduğun gösterir

Fakat PKK’nin en üst düzeyinin böyle bir yalanı, ayrıntılandırarak birbirine pas vererek devam ettirmesi tehlikeli bir planın varlığını ortaya koyuyor. PKK Peşmerge güçlerine karşı askeri bir savaş başlatma kararı almıştır. Sadece bunun alt yapısını örgütlüyor, kitleyi psikolojik olarak buna hazırlıyor.
Zaten Cemil Bayık’ın “Vicdan sahibi tüm Kürtler KDP ve Barzani’nin sergilediği durumdan dolayı zorlanıyorlar, tepkililer.  Sözleri de esasen amacın kitleyi hazırlamak olduğunu gösteriyor.

 ( Konumuz ta değil ama söyleyelim, PKK kendi kitlesine öyle bir beynini yıkamış ki eğer şu anda İran devleti veya başka herhangi bir devlet gelip Erbil’i yakıp yıksa “halay çekip sevinecek bir PKK kitlesi” var. Bu kadar nefret dolu, kin dolu, Kürtleri birbirine düşman ediyorlar. Bakın dün yani 31 Temmuz tarihinde Barzani Enfali’nin yıl dönümüydü. 8 Bin Barzani erkeği canlı canlı gömülmüş HDP’nin ne eş başkanları, ne vekilleri ne de merkezi bir açıklama bile yapmadı. Bu PKK’nin Barzanilere karşı kendi kurumlarında örgütlemek istediği nefreti ortay koyuyor)

PKK, 2019 yılında da buna benzer bir hamle başlattı, kitlesini Avrupa’dan Hewler’e taşıdı. Büyük ihtimalle 2023 yılı Ağustos ayı ile beraber bir saldırı süreci başlatacak fakat bu 2019 yılındakinden daha keskin ve daha sert olacak. PKK, askeri olarak Peşmerge güçleri ile aktif bir savaş başlatmak istiyor. Öyle dönemsel bir çatışma değil, ciddi olarak peşmerge alanlarına dönük saldırı vb şeyler yapmak istiyor. Bunun için de alt yapı hazırlıyor.

Tabi ki PKK bunu yaparken içteki bazı yandaşlarından da destek alacak. Büyük ihtimal havalar biraz serinledikten sonra Eylül ayı ile beraber Süleymaniye merkezli bazı grev, eylem vb şeyler yapılacak. Kısacası PKK Kürdistan Bölgesine çok yönlü saldırmak içi kolları sıvamış, ittifaklarını kurmuş.

Amaç Kürdistan Bölgesini Sömürgeciler karşısında zayıf hale getirmek

Aynı biçimde Irak ve İran Kürdistan Bölgesi üzerindeki basılarını arttırmak istiyorlar. Hatta son bahara doğru Rojhılatlı partileri gerekçe yaparak İran’ın bazı aksiyonlar göstermesi bekleniyor. Tabi ki PKK’nin Peşmergeye saldırma hazırlığı ile İran’ın saldırı planlaması arasında direk bir bağ vardır. Tabi ortada bütçe çelişkileri, Şengal meselesi, Irak meclis seçimleri gibi pek çok konu da vardır.  PKK aslında Kürdistan Bölgesini pazarlık yapamaz, kendini savunamaz duruma getirip, sürekli huzursuzluk yaratmakla görevlidir. Ayrıca madem herkes Kürdistan Bölgesine saldırıyor bende saldırayım, kendime biraz hareket alanı açayım diye düşünmektedir.

Cemil Bayık’ın hiç yaşından, başından utanmadan kalkıp böyle Peşmerge asker elbisesi giymiş, kimliklerini saklamış yalanı söylemesinin ardında böyle bir kirli plan var.

PKK’nin bu planından çıkan sonuç ise şudur: PKK, Kürdistanı bölen ve sömürge yapan Lozan anlaşmasını delen tek Kürt varlığı Kürdistan Bölgesinin statüsüne düşmandır. Bu öyle bir düşmanlıktır ki PKK varlığını Kürdistan Bölgesinin yokluğu üzerine kurmuştur. Kürdistan Bölgesi PKK’nin aynasıdır. PKK Kürdistan Bölgesin her baktığında kendisinin 40 yıldır hiçbir kazanımı olmadığını görmektedir, başarısızlığını görmektedir. PKK Kürdistan Bölgesine her baktığında kendi ihanetini görmektedir. Kendi gerçeğini görmemek için de aynayı kırmaya çalışıyor.
Cemil Bayık büyük bir utanmazdır. Kalkıp Peşmerge Türk askerinin elbisesini giyiyor diyor. Oysa ki kendisi ve partisi Kürt düşmanı Haşdi Şabi’ni, kıyafetini kalkıp Kürt gençlerine giydirmiştir, armasını koluna takmıştır, Haşdi Şabi bayrağı altında Kürt gençlerini koymuştur. Şengal’i Kürdistan’dan koparmak için kendini paralıyor.
Kalkıp Barzani ailesini Türk devleti ile ilişkisi var diyor. Barzanilerin ilişkileri alenidir, dünya alem görüyor. Mesrur Barzani başbakan sıfatı ile uçağa biniyor, gidiyor, kameralar önünde görüşüyor. Ama Cemil Bayık kalkıp İran istihbaratı itlaatın gönderdiği bir adamın talimatını yerine getiriyor. Kaldığı evi, kuryesinin kullandığı arabayı bile İran tahsis ediyor. Bundan utanmıyor aleni bir diplomatik ilişkiyi ihanet olarak görüyor.
Gerçek şudur ki Xaxurke vb bahenedir. PKK, 1990’lardaki  Peşmergeye karşı savaşa geri dönmek istiyor. Sadece bahane arıyor.

Diğer Haberler