Newroz Kürdistan Özgürlük bayramıdır, tüm parti ve kişilerden büyüktür

Newroz Kürdistan Özgürlük bayramıdır, tüm parti ve kişilerden büyüktür HPG, PKK; HDP; Kürdistan, Türkiyelileşme

Newroz Bayramı kutlu olsun.  Newroz Kürtlerin Özgürlük için ayağa kalkış bayramıdır. Bin yılların direnişini temsil eder. Her bahar, her Newroz bunun için umut kadar ölümün, yaşam kadar şehitlerimizin de olduğu bir bayramdır.

Hangi Kürdistan parçasına bakarsanız bakın Mart ayında ülkesi için canını vermiş yüzlerce binlerce insanın hikayesi ile karşılaşırsınız. Bu bin yıllardır böyledir.  Yüz yıl önce bile Şeyh Sait isyanında insanlar köylerde, dağlarda savaştı, şehit düştü. Bin yıldır yüz yıldır Newroz bir Kürdistan devrimi olmuştur. Hala da devam etmektedir.

Örneğin Güney Kürdistan devrimi bir Newroz devrimidir. Halepçe Mart ayında yaşandı. Büyük bir acıydı. Ama buna rağmen Güney Kürdistan’a statüsünü kazandıran süreçte Newroz’da start aldı.  Kürtler Mart ayında büyük Raperin’i gerçekleştirdi. Ölümsüz Mela Mustafa’nın hem ölüm hem doğum tarihi Newroz’a denk geliyor.
Rojava 12 Mart gibi büyük bir katliamla karşı karşıya kaldı ama buna rağmen başkaldırdı. Rojava’da Nuri Dersimilerin yaktığı Newroz ateşi hiç sönmedi.
Rojhılat hala güçlüklerle devam eden bir devrim sürecini göğüslüyor. Her Mart ve her Newroz Rojhilat halkının vatanseverliği hepimizin göğsünü kabartıyor.
Kuzey Kürdistan Newroz ile hep ayakta oldu. Daha 1925’te Azadi örgütü mücadelesini Newroz’da başlatma kararı almıştı.
Yani Newroz bilinci Kürtler için yeni bir bilinç değildir.

PKK’nin askeri yapısı HPG yayınladığı Newroz mesajı yayınlamış. Mesajda “51’inci önderlik Newroz’u kutlu olsun” demiş. Hemen ardında eklemiş “Önder Apo’nun yürüyüşü Newroz yürüyüşü, kurduğu PKK ise bir Newroz Partisi’dir.
Diğer taraftan da HDP’de Newroz’u “halkların Newroz’u” ilan etmiş. Peki Kürtlerin Newroz’u nerede?
Newroz, bin yıllık bir Kürt var oluş mücadelesinin adıdır, bir bayramdır. Kalkıp bin yıllık Kürt Newroz’unu kişilere, halkala, önderlere adamak Newroz’u piçleştirmektir.
PKK’nin de HDP’nin de Newroz sahiplenişi sadece ve sadece onu özünden boşaltmaya yol açmıştır. Normalde bu halka öncülük etmesi onu daha Kürdistanileştirmesi gereken apocu siyaset Kürtleri kürtlükten uzaklaştırdı. Kürtleri kendi tarihi değerlerine yabancı hale getirdi.
1990’ların “Biji Kürdistan, Bimre Koledar” sloganları değiştirilmiş “Türkiyelileşme” sloganına dönüşmüş. Biji Kurd u Kurdistan sloganı “Bıji Serok Apo” olmuş. Kuzey böylesi bir anlamsızlaştırma, özünden uzaklaştırma siyaseti ile karşı karşıyadır.

Newroz’un kendisi Kürdistan’dır. Kürdistan hepinizden ve hepimizden daha büyüktür. Bu nasıl ki Dehaklara karşı Newroz ruhu ile ayağı kalkmış başlarına vurmuşsa, gün gelecek aynı ruhla Newroz’u ve Kürdistan’ı piçleştirmek, sağa sola çekmek isteyenlerin başına da gürzünü vuracaktır.
Biz buna inanıyoruz. Bunun için Kürt bayramı Newroz’u türkleştirip nevroz yazanlar ve nevrozun içini boşaltıp kendi partisine kurban edenler gözümüzde dehaktır.
Newroz evet Ortadoğu geleneğidir ama önce Kürtlerindir, kişilerin ve partilerin değildir. Biz bunun için her Newroz’da diyoruz ki; “Kürtlerin ve Kürdistanlıların Newroz’u kutlu olsun”.

Diğer Haberler