PKK ve HPG’den Peşmerge güçlerine saldırma hazırlığı

PKK ve HPG’den Peşmerge güçlerine saldırma hazırlığı, Amediye HPG, HPG BİM,

PKK’nin askeri yapısı HPG’nin Behdinan bölgesindeki Peşmerge mevzilerine saldırmak için hazırlık yaptığı yönünde bilgiler gelmeye devam ediyor.
Yerel kaynaklar HPG’nin Peşmerge’ye saldırmak için istihbarat topladığını belirtiyor.
Buna paralel olarak PKK medyası da olası bir saldırıyı meşrulaştırmak için propagandalarına başladı.

ANF’nin dikkat çeken videosu
Son olarak ANF’de yayınlanan bir videoda Peşmerge’nin Amediye şehri çevresinde tuttuğu tepeler tek tek gösteriliyor. Videoda “Burada Kürdistan bayrağı asılı ama Kasım ayına kadar Türk askeri olduğunu biliyoruz, Peşmerge olup olmadığı şüpheli” biçiminde bir yorumlar yapılıyor.

Videoyu çeken kişiler muhtemelen HPG BiM üyesi olan gerillalar. Videodaki bilgilerin tümü yanlış bilgiler. Videoda özellikle Peşmerge’ye ait binalar gösterilerek aslında içinde Türk askeri varmış gibi bir imaj yaratılmak isteniyor. Böylelikle PKK ileride buralara saldırırsa “biz Türk askerini gördük onlara saldırdık, Peşmerge neden Türk askeri ile aynı yerlerde kalıyor” gibi açıklama yapmayı planladığı görülüyor.

PKK daha önce de bu bölgede 5 Peşmergeyi şehit etmişti

PKK medyasının “PDK Metina’da sıkışan Türk ordusuna destek veriyor” başlığı ile yayınlanan videoda gösterilen bölgeler PKK’nin daha önce de Peşmergeye saldırı düzenlediği bir alan. PKK 2020 yılı boyunca bu alan ve çevresinde 7 Peşmergeyi şehit etti, onlarcası yaralandı. Buna rağmen Peşmerge güçleri 2020’de bu stratejik alanları tutarak TSK ve PKK çatışmasından uzak tutmayı başardı.

Fakat bazı tepeler PKK’nin engellemeleri nedeni ile tutulamadı. Hatta halk bu konuda HPG ile görüşerek Amediye’ye yakın bazı tepeleri Peşmerge’ye verilmesini istedi. PKK ise “savaş gerekçesi sayarız” diyerek ret etti. Fakat 2022 Nisan ayından Eylül ayına değin bu tepeler tek tek TSK’ya bırakıldı.

 PKK medyası tarafından servis edilen videodaki bölge Amediye şehir merkezinden kuş uçuşu 2 km uzaklıktaki bir dağ uzantısı.   IŞİD’in Kürdistan Bölgesine yaptığı saldırlar sonrası buradaki alanlarda Peşmerge güçleri savaş mevzilerine geçince PKK bu alanda yayılmaya başladı.

PKK’nin TSK’yı çıkarmasını Peşmerge mi engelliyor?

PKK’nin sözünü ettiği zirveler Amediye’den kuş uçuşu 2 km uzaklıktaki bir alan. Amediye şehir merkezine ve Duhok’tan gelen ana yola da hakim. Alan ayrıca tam olarak Gare dağının karşısında. Öte yandan Peşmerge’nin tuttuğu tepenin ardında ise PKK’nin bu yıl temmuz ayında TSK’ye bıraktığı Hakkari tepesi var.

 Hakkari Tepesi 1992 yılından bu yana PKK’nin zirvesini tuttuğu Zap vadisinin tümüne hakim bir alan ve sadece bir gecede TSK’ya bırakıldı. HPG buradaki askeri gücünü bir gecede buradan çekerek Guherze’nin arkasındaki Bahar tepesi adını verdiği yere gitti.
PKK’nin yayınladığı videoda Hakkari tepesinde ki Türk ordusuna saldırmasının önünde Peşmerge tepelerinin engel olduğu belirtiliyor. Peki bu doğru mu?

Hayır engel değil.  Çünkü HPG güçlerinin kendisi HPG güçlerine komşu olan Bahar tepesinde yer alıyor. Ve her tepenin olduğu gibi Hakki tepesinin de dört yüzü var bunlardan sadece birinde Peşmerge var. PKK neden üç yönden saldırmıyor veya saldıramıyor.

PKK hiçbir yerde Türk ordusuna karşı eylem yapmıyor?
Ayrıca diğer konu ise şu, Hakkari tepesi ne TSK’nin tuttuğu tek tepe nede PKK’nin TSK’ya verdiği tek tepe. Haftanin’den Bradost alanına kadar yatay olarak 200 km’lik bir sınır hattının tümü TSK’nın elinde. Ayrıca derinlik olarak de 45 km içerde bir yer. Yani PKK’nin “Kürdistan’ı korumak için bu tepeye saldırmak istiyoruz ama Peşmerge izin vermiyor” sözlerinin gerçekte hiçbir karşılığı yok. PKK eğer TSK’ya karşı savaşmak istiyorsa önce sınırın öte tarafından başlamalı. Uludere’de, Beytülşebap’ta, Çukurca’da, Şemdinli’de Kuzey diğer tarafını korumalı.

Ayrıca Güney Kürdistan topraklarında PKK’nin TSK’ya terk ettiğe başka çok stratejik tepeler var. Örneğin Abdul Kovi, Şekif, Xantur, Zinare Keste, Şekif vb. PKK buralarda da tek bir mermi sıkmıyor.

Peşmerge’nin TSK’ya yol yaptığı doğru mu?

PKK yayınladığı videoda “Peşmerge’nin ağustos ayından beri TSK’ya yol yaptığı” iddia edildi. PKK yaz boyunca bu iddialarını tekrarladı ve propaganda konusu olarak kullandı. Oysa ki PKK’nin bu iddiası tamamen yalan. Hakkari tepesine Amediye tarafından ve Peşmerge’nin kontrol ettiği bölgeden tek bir yol gitmiyor.  Hakkari tepesine giden askerler PKK’nin 1986 yılından bu yana kontrol ettiği bölgelerden gitmişler.

Ayrıca ilginç olan bu bölgede yapılan tek yolu da PKK’nin yapmış olduğu. Geçmişte Amediye’den Kurke Benavi denen bölgeye giden eski toprak yol PKK tarafından 2011, 2012 yılında düzeltilerek kullanıma açılmış. PKK bu yoldan araçları ile Metina, Gare hattında erzak, cephane, gerilla sevkiyatı yapmış.

Sonuç olarak

PKK, 2020 yılında Peşmerge’ye yönelik saldırılarını kamuoyu baskısı nedeni ile durdurmak zorunda kalmıştı. Bunun ise siyasal nedenleri de vardı. PKK’nin temel stratejisi Kürdistan Bölgesine düşmanlıktır, bu değişmeyen bir gündemdir. Fakat 2023 planlamasına Peşmerge’ye aktif saldırı konusunu tartışmaktadır.  PKK, AKP ile el altından görüşmeler yapılmaktadır, eğer fiili olarak AKP Kürdistan Bölgesindeki hava saldırılarını durdurur ise PKK bu dönemde Peşmerge güçlerine saldırmayı hedeflemektedir. Bir diğer husus ise Şengal için Erbil, Bağdat ve Ezidi Ruhani liderleri arasında gelişen çözüm süreçlerini baltalamaktır.
PKK’nin propaganda da kullandığı argümanlara bakılırsa 2023 yılında PKK Kürdistan Bölgesinde hem askeri hem siyasi fitne için harekete geçecektir.

Diğer Haberler