PKK’nin iktidar tarzı ile köyümüzün Çamur Azime’sinin yer kapma savaşı

PKK’nin iktidar tarzı ile köyümüzün Çamur Azime’sinin yer kapma savaşı

Son günlerde Kürdistan Bölgesi içinde yaşanan olayları doğru anlamak ve anlatmak hayati önemde.  Şengal ve en son olarak Semalka’da PKK’nin bir avuç gencin arkasına sığınarak yaptığı tiyatro takdire şayan bir tiyatroydu. Aylarca bir senaryoya yazdılar ve şimdi de o senaryoyu oynuyorlar.  Kürdistan Bölgesi televizyonları dahil olmak üzere kimse PKK’nin gerçek yüzünü ortaya koymadığı için PKK her gün yeni bir tiyatro ve yeni bir senaryo yazıyor.  Her gün bir yerden fışkırıyor. Oysa ki PKK’nin Haşdi Şabi ile ilişkilerini açık açık kamuoyuna sormadan ve sorgulamadan PKK’nin her gün ortaya attığı bir fitne ile kimse baş edemez. Oysa ki PKK’ye şunu söyleyeceğiz sen ne yaparsan yap, Arap gençlerini topla kapıya yığ, Şengal’e Rojava’dan güç gönder gövde gösterisi yap ne yaparsan yap sen Haşdi Şabi kıyafeti ile niye gezdiğini izah edemezsin.
Gerçek budur PKK ne yaparsa yapsın, kimi ne ile suçlarsa suçlasın Haşdi Şabi ile Kürdistan karşıtı yaptığı ittifakı izah edemez. İşte PKK’nin deşifre edilmesi gereken yüzü budur.  Yoksa PKK’nin tarzı bizi Azoyê Herî’nin tarzına benzer. Yani Çamur Azime’nin tarzına. Tabi siz Çamur Azime’nin kim olduğunu bilmiyorsunuz.

Çamur Azime köyümüzün orta yaşlı kadınlarından biriydi. Üç koca yapmış üçü de ölmüş, zihinsel engelli bir oğlu ile yaşayan bir kadındı. Büyükler adamların hepsi Azime yüzünden “ciğerleri karardı” öldü derlerdi. Azo’nun diğer bir adı da Azoye Karaçtı. köyün çekindiği, yüz göz olmak istemediği biriydi. Hatta köyün imamı bir kez onun için “harîye u hariye sorê” yani “çamur hemde kırmızı çamurdur” demişti. İnsanlar birazda engelli oğlu var, kimsesi yok diye laf etmezdi. Fakat o herkes ondan korkuyor sanırdı.

Azime bağırıp, çağırıp, küfredip ortalığa düşerdi. İnsanların kümeslerinden yumurtaları çalar, kurutmak için güneşe serilen şeyleri aşırırdı. Fakat siz daha sesini etmeden ortalığa düşer biri benim yumurtalarımı çaldı diye bağırıp çağırır komşulara saldırırdı. Herkesten az çalışmasına rağmen kışın kurtulmuş zahire ve erzakı herkesten daha fazlaydı.

 İnsanlar arasında laf taşır, kavga çıkarırdı, dedikodu yapardı. Yani sizin anlayacağınız olumsuz marifetleri çoktu.

Fakat en unutulmaz yönü bir topluluğa girince kendine, baş köşede minder üstünde yer açma biçimiydi. Odaya yavaş yavaş girer, sonra boy köşede oturanlara yanaşır bir şey soracakmış gibi eğilir. Biraz çömelir sonra hepsinin önünde bir dizini yere koyar. Ani bir hamle ile hepsinin önüne otururdu. Yavaş yavaş kendine yer açardı. Bunun içinde temel cephanesi o kocaman kıçıydı. Sağda solda oturan kadınları kıçı ile bir sağla bir sola iter. İnsanlar artık mecburiyettin geri çekilir. Çamur Azo kıçının tümünü mindere, sırtını da yastığa yasladığı zaman derin bir nefes alır ve zafer kazanmış bir komutan edası ile yüksekten insanlara bakardı. Hiç unutmam bir keresinde bir taziye evinde aynı şeyi yapmış. Taziye sahibine baş sağlığı diler gibi yaklaşmış, sonra aynı taktikle kadını kıçı ile  ite ite minderin dışına kadar itmişti.

İşte PKK’nin kendine yer açma tarzına bakınca Çamur Azime’nin kıçı ile kendine yer açma tarzı gelir aklıma.  PKK Semalka’ya insanları yığıp Xalifan’da öldüğünü iddia ettiği kadrolarının cenazelerini istediğini söylüyor. Oysa ki o insanlar Türk savaş uçakları tarafından öldürüldü. Cenazeyi onlardan istemeli. Onu geçtik PKK hangi yüzle cenaze isteyecek. Tam tersine Kürdistan Bölge hükümeti Gazi Salih Alixan’ı vuran katilleri istemesi gerekirdi. Olayı bizzat planlayan HPG Anakarargah komutanı, Bölge sorumlusu Piling Suruç ve tetiği sıkan Cesur Roboski ile Piling Cizre’nin teslim edilmesi gerekirdi. Tüm Metina dağlarına yol hattına Gazi Salih Alixan’ın katillerinin fotoları asılıp katil aranıyor denmesi gerekirdi. Çünkü siz bunu yapmazsanız PKK tıpkı bizim köyün Azo’su gibi daha fazla çirkef olur daha fazla çamur olur. Size yapışır kendinizi kurtaramazsınız.

Siz PKK’nin her gün yüzüne sen niye Haşdi Şabi’nin ortağısın, niye militanların Haşdi Şabi elbisesi giyiyor diye haykırmazsanız o da Cıwanen Şoreşger adlı çetelerini getirir size saldırır. Sonra Haşdi Şabi kıyafeti giyer ve kıçı ile kendine yer açıp ev sahibini yerinden etmeye çalışır.

Tabi size bizim Çamur Azime’nin sonunun anlatmadım. Azime bir gün köy meyanından geçen bir kadına laf attı, kadın artık dayanamadı cevap verdi. Kavga büyüdü. Ben ancak 12 yaşlarında falanım camide namaz kılıyorduk. Namaz bitince cemaat topluca kavga yerine gitti. Azime eline taşları almış sağa sola atıyor, ağzına gelen küfürleri ediyordu. Sonra attığı taşlardan biri bizim imamın başına değdi. İmamın başı kırıldı. Köy halkı hiç beklenmeyen bir hareketle Azoyê Herî’ye saldırdı. Meydanda bir toz bulutu. Herkes dağılınca bir baktık Azoyê Herî’den ses yok.  İmam gitti baktı. Kanlı cemadanı Azime’nin yüzünü attı. Azo ölmüştü. Köy halkı dağıldı.  Köyün katılmadığı bir namaz kılındı, helallik alınmadı. Mezarlığın kenarında bir yere gömüldüğünü ertesi gün gördük.

Kıssadan hisse1: Siz kıçınızla kendinize yer açacak kadar maharetli de olsanız da karşınızdakinin tahammülü bitince sizde bitersiniz.

Kıssadan hisse2: Siz ne kadar ağır başlı, olgun olursanız olun çirkef ve çamur yöntemleri olanları durdurmak için önce onlara hak ettikleri dersi verecekseniz.

Diğer Haberler