Ahval’in dikkat çeken “Bağımsız Kürdistan” haberi

Ahval'in dikkat çeken "Bağımsız Kürdistan" haberi

Ahval gazetesi dün İngilizce bir rapor yayınlayarak ABD Dışişleri Bakanı Jennifer Gavito’nun Kürdistan Bölgesii le ilgili ifadelerini tahrif etmiş bir haber-yorum yayınladı.
Ortadoğu Araştırma Enstitüsü’nün(MERI) düzenlediği ‘İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak’ isimli form başkent Erbil’de yapıldı. iki gün süren from’da ABD’nin Irak ve İran’dan sorumlu müsteşar yardımcısı Jennifer Gavito’da konuşmacı olarak katılmıştı. Gavito konuşmasında Kürdistan Bölgesinin Irak’ın demokratikleşmesindeki önemini dile getirerek “Bağımsız Bölge Kürdistan’ın güçlenmesi ” ifadesinikullandı. Yani otonom bölgeden söz etti. ifadede bağmısız Kürdistan yer almıyordu.
Ahval ise dün bu konuda bir rapor yayınlayarak Gavito’nun “Irak’tan çıkmıyoruz, bağımsız  bölge Kürdistan’ı destekleyeceğiz” dediğini iddia etti.Daha sonra Ahval İngilizce editörü İlhan Tanır’da sosyal medya hesabından ABD’nin ilk kez “bağımsız Kürdistan” dediğini iddia etti.
Ahval’in ABD’li müsteşarın konuşmasında olmayan bir ifadeyi menşete taşıyarak rapor hazırlaması dikkat çekiciydi.Çünkü Gavito’nun otonom bölgeyi kast ettiği konuşmadan çok net ortaya çıkıyor.

Ahval her ne kadar bağımsız bir medya organı olduğunu iddia etsede şu ana değin özellikle Kürdistan Bölgesine karşı negatif ayrımcılık yaptı. Kürdistan Bölgesini yeren ve eleştiren yazıları tek yönlü yayınladığı gibi, bilgileri de teyit edilmemiş haberler yayınladı. Bu konuda Ahval PKK’nin Kürdistan Bölgesine dönük karşıtlığını kendine referans aldı. Bu nedenle Ahval’in Kürdistan ile ilgili haberlerini bu gerçekle ile  yorumlamak gerekiyor.

Son dönemde özellikle KDP’nin Irak seçimlerindeki başarısından sonra Ortadoğu’da bir klik tarafından bilinçli olarak “ABD Irak”ı bölecek,ABD bağımsız Kürdistan istiyor” biçiminde haberler yapılarak Kürdistan Bölgesinin Ortadoğu’da ki pozisyonuna gölge düşürmek ve düşman göstermek isteyen bir eğilim göze çarpıyor.  Ahval’da bu eğilimin bir parçası mı yoksa yayıladığı rapor sadece bir tercüme hatası mı  zaman içinde görülecek.

Diğer Haberler