PKK’nin Şengal’i işgal etmeye geliyorlar dediği kadın: Viyan Dexil

PKK’nin Şengal’i işgal etmeye geliyorlar dediği kadın: Viyan Dexil Şengal, Laleş, Ezidxan, Irak Parlamentosu. 73. Ferman, Başika, Şexan

2 Ekim günü KDP’nin üç adayı normal seçim çalışması yaparken Şengal’deki Şerefedin türbesini de ziyaret etmek istedi. KDP adaylarının Şengal’e girmesini kendi Haşdi Şabi ile yaptıkları sahte seçim kartlarının açığa çıkmasından korkan PKK olayı “KDP Şengal’i işgal edecek olarak” yansıtarak. Bir avuç yaşlı ve çocuğu yollara sürdü. PKK’nin işgalci dediği kişilerden biri Viyan Dexil’idi.
Viyan Dexil üç dönem Irak Parlamentosunda milletvekilliği yapmış Ezidi bir kadın. Üniversitede eczacılık bölümü okuyan Dexil Irak’ta ve dünyada Ezidilerin özellikle de Ezidi kadınların sesi olmak için çabalamış biri.
IŞİD çetelerinin Şengal’e saldırdığı 4 Ağustos 2014 tarihinde Irak parlamentosunda yaptığı konuşma ile dünyanın dikkatini çekmişti. Viyan Dexil daha sonra hala saldırıların devam ettiği 10 Ağustos günü Şengal dağına gitti. 12 Ağustos günü ise içinde bulunduğu helikopter düştü ve yaralandı.
Viyan Dexil Irak ve Uluslararası alanda Ezidilerin yaşadığı 73’üncü fermanın bir soykırım olarak tanıması için büyük bir diplomatik çaba verdi. AB ve BM ve birçok uluslararası kuruluşa raporlar hazırladı.
Ayrıca Ezidilerin yaşadığı travmanın izlerinin silinmesi içinde aktif çalıştı. Özellikle IŞİD’in elinden kurtarılan Ezidi kadınların yaşadıkları ekonomik ve psikolojik problemlerin çözümü için sosyal kuruluşlarda aktif çalıştı. Yardımlar organize etti.

Hayatını Kürdistan’da geçiren Ezidiler için çalışma yapan Viyan Dexil, özellikle 2014 yılından bu yana da Kürdistan’dan hiç ayrılmadı. Aktif çalıştı. Ezidilerin uğradığı 74. Fermana karşı kendini halkına siper eden Viyan Dexil bu gün PKK tarafından işgalci bir güç olarak tanıtılmak isteniyor. Bir gurup gençle Viyan Dexil’in kendini siper ettiği Şengal’e girmesi engelleniyor. PKK Viyan Dexil’in işgalci olduğunu söylüyor.
Ezidi toplumu içine nifak tohumları eken, Ezidiler arasında nefret yaratmaya çalışan PKK yarattığı kaos ortamında kendine yer açmak istiyor. Yoksa Viyan Dexil’in Şengal’in ve Ezidlerin öz be öz kızı olduğu, Şengal toprağının gerçek sahiplerinden olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Viyan Daxil, Ezidilerin, Şengal’in, Laleş’in Başika ve Şexan’ın kızıdır. Yabancı olan ve işgalci olan PKK ve kandırdığı bir gurup insandır.

Diğer Haberler