PKK’den Şengal’de ki KDP adaylarına neden saldırdı?

PKK’den Şengal’de ki KDP adaylarına neden saldırdı?

Irak seçimlerine sadece 8 gün kaldı. Irak seçimleri sadece Irak’ın değil tüm siyasi çevrelerin dikkatle incelediği bir süreç. Kürtlerde bu seçimi Kürdistan Bölgesinin geleceği için çok önemli görüyor.

Kürtler kendi aralarında yarışsalar bile genel olarak seçimlerde Kürtlerin zayıf çıkmaması için genel bir konsept var. Bu konsepti bozan tek güç ise PKK.

PKK seçimleri manipüle etmek için özel bir çaba sahibi oldu.

Öncelikle bunu Cemil Bayık çıkıp YNK’yi destekliyoruz açıklaması ile yaptı. Fakat Cemil Bayık bir şey söylemeyi unutmuştu. PKK aslında Haşdi Şabi’yi de destekliyordu. Germiyan, Kerkük’ün bir bölümü ve Ninova (Musul- Şengal) hattında Haşdi Şabi ile ortak hareket ediyor PKK.

PKK’nin Şengal’de PADE adlı partisinden aday olan Şeyh Semir Derweş adlı adayı var. Bu adayın çıkması karşılığında PKK Haşdi Şabi’ye destek veriyor.

Ezidi Kürtlerin 5 aday çıkarma şansı var

Ezidi Kürtler bu seçimde daha fazla aday çıkarma hakkına sahipler. Daha önceki seçimlerde Ezidiler 3 aday çıkarmışlardı. Bu seçimlerde ise Ezidilerin 5 aday çıkarma şansı var. PKK ve Haşdi Şabi işte bu beş aday üzerine büyük hesap yapıyor. En az iki adayın kendilerine kalması için de çalışma yürütüyor. Bu konuda da büyük bir hile dönüyor. PKK iki seçim bölgesi olan Musul’da Haşdi Şabi ile beraber oy kaydırma ile kendi adayı Şeyh Semir Derweş’in çıkmasını ve Haşdi Şabi’nin Musul adaylarının kazanmasını sağlamak için kurulan oyuna dahil oldu.

Sahte kartlar hazırlandı

Rojava’da, Türkiye’de ve dışarda olan bazı Ezidi yurttaşlar adına seçim kartları hazırlandı. Bu kişiler adına oy kullanacak kişiler belirlendi. PKK Şengal’deki kadrolarının her birine Ezidi bir aile üzerine kaydederek oy kullanmalarını sağlayacak. Ayrıca bazı sahte kartlar için de Rojava’dan getirilen küçük bir gurup genç var. Yoksa Şengal’de sanıldığı gibi bir nüfus yok. Ezidilerin yüzde 20’si bile Şengal’de yaşamıyor. Yaşayanların çoğu 18 yaşından küçük oy hakkı olmayan kişiler. Ayrıca Şengal’de yaşayan insanların dörtte biri ancak PKK adayına oy vere bilir. Yani aslında PKK’nin oy kullanma hakkına sahip olan kitlesi 800-1000 civarındadır. Birazda Araplar’dan oy almayı hesaplıyor. Ama bir adayın çıkması için yeterli sayısı yok. Dediğimiz gibi sahte seçmen kütük listesi, sahte seçmenler ve yerelde anlaştığı seçim kurulu ile tek adayı garantilemek için elinden geleni yapıyor.

Özünde, PKK’nin 2 Ekim günü Şengal’de Şerefdin’e gelmek isteyen KDP’nin üç adayının girmemesi için tam “çingene tarzı bir arsızlıkla” yaptığı tiyatronun amacı bu sahte seçim kartları ve her bir sandık için planlan oyunların boşa çıkmasından korktuğu içindir. Yoksa PKK medyasının bir kaşık suda fırtına kopararak KDP burayı işgal edecek demesinin gerçekle zerre kadar alakası yoktur. Gidenler korumaları, şoförleri ile toplam 40 kişi değil. Bu kişilerle Şengal’in işgal edilmesi diye bir şey zaten olamaz. Ama işte dilin kemiği yok ve PKK medyasının da ahlakı yok. Bu nedenle basit bir ziyaret Şengal’i işgal olarak verildi.  Türkmen, Arap, Şii adayların Şengal duvarlarında boy boy posterleri var. Evlere gidip pirinç dağıtıp oy istiyorlar. Ama Kürt adayların Şengal’e girmesi yasak.
Ayrıca adayların Şeyh Şereffedin türbesine girememesi için bu kadar çirkefleşen PKK’nin oyları çalmak için neler yapacağını kestirmek zor değildir.  Yani Şengal’de seçim güvenliği ve adaleti olmayacak.

Viyan Daxil’e  saldıran PKK, başkalarına ne yapmaz

PDK’nin Şengal için üç adayı var. Bunlardan biri kadın bir aday ve Ezidi toplumu ile ilgilenen hemen herkesin tanığı bir siyasetçi. Viyan Daxil 2004 yılında IŞİD Şengal’e saldırdığı günlerde Irak parlamentosunda meseleyi duyurmak için gözyaşları içinde yaptığı konuşma ile tanındı. Bununla da yetinmedi 12 Ağustos günü daha Şengal işgali devam ederken Helikopterle Şengal dağına gitti. Helikopter düştüğü için yaralandı. Ezidiler için özellikle de Ezidi kadınlar için yaptıkları ine tanındı, onlarca uluslararası ödül aldı. Hala Ezidi kamplarında yaptığı yardımlarla tanınıyor.
Özetle;  Sozdar Avesta gibi parmağını Ezidiler için kıpırdatmamış bir kadının Ezidilere siper olan Viyan Daxil’e yaptığının ne olduğunu bilemeyecek bir gurup bilinçsiz ile saldırdığı gündü, dün.
Fakat PKK, PDK’yi tanımıyor. PKK öyle ortalığı gürültüye verir, çingene arsızlığı ile bağırır çağırır. Fakat KDP hiç olgunluğunu bozmadan zamanı gelince pençesini çıkarır.

 Böyle olacağından da hiç kimsenin hiç şüphesi olmasın.

Diğer Haberler