PKK’nin Şengal’deki as adamı Said Hasan ve Koço köyü gerçeği

PKK’nin Şengal’deki as adamı Said Hasan ve Koço köyü gerçeği

16 Ağustos günü Şengal’deki bir araca dönük bir hava saldırısı gerçekleşti. Saldırı da PKK’nin Şengal’deki as isimlerinden Said Hasan ve yeğeni Reşmal Hasan hayatını kaybetti. Toyota Land Cruiser marka araca dönük yapılan saldırının hem PKK hem de Şengal için önümüzdeki dönemde büyük etkileri olacak. Özellikle de Şengal’i bölgesel bir savaşın merkezi yapmak isteyen Şii hilali projesinin sahipleri bu olayı bir intikam meselesine çevirip çok daha büyük sorunlara yol aça bilir. Çünkü hem PKK hem Haşdi Şabi mantık olarak “benim olmayacaksa kara toprağın olsun” diye bilecek kadar gözü kara yapılar.

Said Hasan PKK için her hangi bir isim değildi. PKK’nin Şengal’deki ana dayanaklarından biriydi. PKK’nin IŞİD saldırıları öncesi ve sonrası Şengal’e yerleşmesinde önemli rol oynamış biri.

 Said Hasan’ın bağlı olduğu Hebaba kabilesi PKK’nin sosyal olarak dayanağıydı. Said Hasan’ın bu biçimde hedeflenmesinin Şengal halkı özellikle de PKK etrafındaki kemik kitle diye bileceğimiz gurupları etkiledi. Şengal’in yüzde 3’ü civarındaki 500 kişilik gurup içinde şimdiden duyulan kaygı nedeni ile  kopmalar başladığı belirtiliyor.

Said Hasan kimdir?

 Tam adı Said Hasan Said Xızır’dır. Şengal’e bağlı Zumane köyünde doğmuştur: Evli ve 5 çocuk babası olan Said Hasan’ın bir kızı da 2017 yılında Kandil’deki bir hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Saddam’ın devrildiği 2003 yılına değin Said Hasan Saddam güçleri ile ilişkili bir isim. 2003 yılından sonra ise  PKK ile ilişkilenen Hasan PKK içinde Seid ve Bahoz kod adlarını kullanıyor. Bir çok kez Kandil, Kerkük ve Süleymeniye’deki eğitimlere katıldığı da biliniyor. Ayrıca Hasan son yıllarda Rojava’da yapılan pek çok PKK toplantısına katılmış biri.

Şengal’de ki önemli bir kişilik olan Said Hasan PKK’nin Şengal istihbaratının sorumluluğunu da yapmış bir isim. Ayrıca PKK’ye bağlı PADE isimli partinin yönetim kurulunda yer alıyor. Ayrıca PKK ve Haşdi Şabi koordinasyonunda YBŞ Siyasi İşler sorumlusu olarak da yer alıyor.

Görüldüğü gibi Said Hasan PKK’nin gerçekten Şengal’deki as adamı. PKK’ye bağlı her kurumda yer alıyor.

Said Hasan her ne kadar PKK’nin Ezidiler nezdindeki temsilcisi olsa da IŞİD’in Şengal’e saldırdığı 2 Ağustos 2014 tarihinde olumsuz rollerde oynadı. Darka Mazi özellikle Koço köyündeki katilamla ilgili olarak Said  Hasan’ın rolünü araştırdı. Katliamın en büyüğünün yaşandığı Koço köyüne Peşmerge ve ABD askerlerinin girmesine izin vermemişti.

Koço köyü katilamı nasıl gelişti?

PKK’nin Şengal’de kendi iktidarı pahasına halkı katliamla yüz yüze bırakmaktan kaçınmayacağını gösteren bir örnektir Koço köyü.

IŞİD teröristleri Şengal’e saldırılarılarından üç gün sonra Koço köyünü abluka altına almışlardı. Kürdistan Bölge Hükümeti ve Peşmerge Bakanlığı ABD askeri güçlerinin yardımı ile de Koço köyüne bir operasyon düzenlemek ve sivilleri kurtarmak istemişti.

10 Ağustos günü kurtarma operasyonunun başlanması bekleniyordu. PKK operasyondan haberdar oluktan sonra engellemek için harekete geçti. Bunun içinde Said Hasan görevlendirildi.

10-11 Ağustos günü başlayacak olan operasyonun planlaması şöyle idi: ABD’nin Marines birlikleri Chinook tipi helikopterlerle Koço köyüne girecek ve sivillerin kurturalması için koridor açacaktı.  Operasyonda Peşmerge birlikleri de katılacaktı. Operasyona göre uçaklar ve helikopterler eşliğinde sivillerin köyden güvenli tahliyesi yapılacaktı. ABD bir gün önce Koço köyüne gidecek olan IŞİD teröristlerine ait iki otobüsü insansız hava aracı ile vurmuştu. Böylelikle köye takviye yapılması engellendi.

Fakat IŞİD saldırısından 4 gün önce Şengal dağında daha önce hazırladıkları güvenli mağarada kendi yakınları ile kalan Said Hasan ABD ve Peşmerge birliklerinin olduğu yere doğru yürüyüş yaptı. ABD karşıtı sloganlar atılıp, bu operasyonun sivillerin hepsinin ölümüne yol açacağı söylendi. Operasyona karşı çıktı.  Bunun üzerine ABD askeri güçleri halkın istemediği bir operasyona katılmayacaklarını söyleyerek altında geri çekildiler. ABD teçhizatını operasyondan geri çekti. Böylelikle Koço köyü 15 Ağustos’a kadar abluka kaldı. 15 Ağustos günü ise köyde büyük bir katliam yapıldı.

1700 kişinin yaşadığı köyde büyük bir katliam yaşandı. Halk Sünni köylerin sizi koruyacağız söylemi üzerine köylerini terk etmemişti. Dinlerini değiştirmeyi ve kadınları vermeyi ret eden Ezidiler toplu katliama uğradı. Şu ana kadar bilinen Koço köyüne ait 517 cenaze toplu mezarlardan çıkarılıp toprağa verildi.

PKK’nin Şengal’de yer edinme sürecinde yapılan komplolar ve gizli anlaşmaların tümü henüz gün yüzüne çıkmış değil. Zaman içinde yapılan tüm ittifakların gün yüzüne çıkması bekleniyor.

Diğer Haberler