PKK’nin Mahmur Kampındaki askeri ve siyasi vesayetinin etkileri

PKK'nin Mahmur Kampındaki askeri ve siyasi vesayetinin etkileri

Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Mahmur Kampı’nı askeri bir üsse dönüştürdüğü, askeri mahkeme kurduğu ve Birleşmiş Milletler’in(BM) ofisini kampta resmi olarak ofis açmasına izin vermediği bildiriliyor.

PKK uluslararası ve Kürdistan Hükümetinin tüm kuruluşlarını kapattı

2014 tarihinde IŞİD saldırıları ardından Peşmerge’nin bölgeyi kurtardıktan sonra 16 Ekim 2017’de çekilmesi ardından PKK, Mahmur Kampı’nı askeri bir üsse  dönüştürdü. PKK, IŞİD saldırıları ardından BM ve Kürdistan Bölgesi Hükümetine ait tüm resmi kuruluşları kapattı.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari, yaptığı açıklamada PKK’ye bağlı Kürt Ulusal Kongresi(KNK) isimli oluşumun, Mahmur’daki insani durumuna ilişkin yanlış bilgiler paylaştığını belirterek, “Kürdistan Bölgesi Hükümetine bağlı tek bir resmi kurum Mahmur’da bulunmuyor. Kamptaki göçmenlerin sayısı artmış durumda. Ancak artan göçmenlerin resmi bilgileri  Kürdistan hükümetine kayıtları yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Mahmur’dan Hewler’e gelmek yasak değil 

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin askeri güçlerin resmi hükümet kurumların kampta açılmasına izin vermedikleri yönündeki açıklamalarını Dindar Zebari, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, resmi olarak kayıtlı olan kamptaki göçmenlerin Kürdistan’a girişini engellemesi söz konusu değil. Özellikle işçi, çalışan öğrenci, hasta vb. kamp sakinleri resmi belgeleriyle Kürdistan Bölgesi’ne kolaylıkla gelmekteler” dedi.

Mahmur Kampı’nın BM’ye bağlı göçmen ofisince de resmi olarak tanındığını ancak BM ofisinin açıklmasına PKK’nin izin vermediğini dile getiren Dindar Zebari, BM’nin Musul ofisinin arada bir kampı ziyaret edebildiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan yerel kaynaklar, PKK’nin Mahmur Kampı’nı askeri bir eğitim kampı olarak kullandığını, çocuk yaştaki Kürtlere silah eğitimi verdiği bilgisini veriyorlar.

Mahmur Kaymakamı: Kampta 300 kişilik askeri güç var

BasNews’e konuşan Mahmur İlçe Kaymakamı Kirmanc Ebdula, “Mahmur Kampı’ndaki ailelerin normal bir yaşam sürmesi için bir çok kolaylık sağladı. Selahaddin Üniversitesi’nde okuyan çok sayıda öğrenci var. Ancak, son dönemde yaklaşık 300 kişilik bir PKK gücü kampa yerleştirildi. Ellerinde silahlarla kampa giriş-çıkışları kontrol ediyorlar, Kamp bir sivil göçmen kimliğinden çok askeri bir üsse benziyor” değerlendirmesinde bulundu.

Büyük çoğunluğu Kuzey Kürdistanlı göçmenlerden oluşan Mahmur Kampı’ndaki ailelerin büyük kısmının kampın sürekli Türk savaş uçaklarının hedefi haline getirdiği, çocuklarını kaçırarak silah altına aldığı ve baskıcı politikalarından dolayı PKK’den büyük rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. Ancak, Mahmur Kampı’nda altan alta PKK’ye karşı büyüyen bu öfkeye rağmen, öldürülme ve cezalandırılması korkusu yaşayan kamp sakinlerinin PKK’ye karşı çıkamadığı belirtiliyor.

Halk PKK’ye öfkeli 

Mahmur Kaymakamı Kirmanc Ebdula’ya göre, Mahmur Kamp sakinleri PKK’nin politikalarını benimsemiyor, çünkü PKK’nin varlığı nedeniyle uluslararası yardım kuruluşları kampa yardımlarını kestiğini bunun da ciddi sıkıntılara yol açtığına dikkat çekiyor: “Uluslararası yardım kuruluşları kamp askeri bir kampa dönüştüğü için yardımlarını durdurdu.”

Kirmanc Ebdula, PKK’nn Mahmur Kampı’nda mahkeme kurduğunu belirterek, “Bir çok kişiyi öldürüyorlar. Haşdi Şabi’nin bir koluyla ilişki kurmuşlar. PKK, özellikle Mahmur ve Şengal’de adeta düşmanını çeken “keklik” gibi, Kürdistanı düşmanlarına hedef haline getiriyor” dedi.

Kaynak: Basnews

Diğer Haberler