Metro Merkezi: Çawdêr ve Gelawêj Kurumlarına yapılan baskını şiddetle kınıyoruz.

Metro Merkezi: Çawdêr ve Gelawêj Kurumlarına yapılan baskını şiddetle kınıyoruz.

Metro Gazeteci Hakları ve Savunuculuğu Merkezi, “Düşünce ve Kültür kapatılacak ofisler değildir” başlıklı bildiride, Çawdêr Aydınlar Kurumunun Süleymaniye’deki genel merkezine yapılan baskını şiddetle kınadı.

Metro Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, dün (5 Eylül 2024) gece saatlerinde “Kürdistan Yurtseverler Birliğine bağlı bir güc”ün Çawdêr Aydınlar Kurumuna baskın düzenlediği hatırlatılırken, söz konusu baskın “şiddetle” kınandı.

Açıklamada, “Entelektüel, partisel ve siyasi farklılıkların ötesinde ama sivil, medya ve kültür kurumlarını susturmaya, kapatmaya ve sonlandırmaya yönelik her türlü girişimin karşısında durmayı görevimiz olarak görüyoruz. Çünkü prensip olarak ayrılma hakkına, hukukun üstünlüğüne ve siyasi ve parti çatışmalarında gücün ortadan kaldırılmasına inanıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

“Önde gelen siyasi isim Mela Bahtiyar’ın liderliğindeki Çawdêr Aydınlar Kurumunun Süleymaniye’deki genel merkezine yapılan baskını şiddetle kınıyoruz.” denilen açıklamada, “Bu eylem kültür başkentinin itibarını etkileyecektir ve farklılıkların çözümüne yönelik yanlış bir adımdır.” değerlendirmesi yapıldı.

Metro Merkezinin söz konusu tutumu, Kürdistan Bölgesi’nde öne çıkan bir kültürel ve entelektüel olgu haline gelen, parti faaliyetlerinin doğasının ötesine geçen ve Çawdêr Aydınlar Kurumunun üstlendiği önemli rolü savunmak için ortaya koyduğu kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bu nedenle kendimizi Kürdistan’ın parlak ismi Süleymaniye’nin kültürel ve tarihi özelliklerinden biri olan ifade özgürlüğü ve çoğulculuğun savunucusu olarak görüyoruz. Ancak kültürün başkentinin, sivil bir kültür kurumunun Sosyalist Enternasyonal üyesi bir partinin askeri gücü tarafından zorla kapatılmasının hafta sonunun manşetlerine dönüştüğü bir durumda olması şok edici.”

Süleymaniye’de bir komando kuvveti, 5 Eylül 2024 Perşembe günü saat 17.00’de siyasetçi ve entelektüel Mela Bahtiyar’ın genel merkezine, Çawdêr Aydınlar Kurumuna ve Galawej Kültür Merkezine baskın düzenledi.

Diğer Haberler