John Bolton konuştu: Trump İran’a hava saldırısı yapma önerimi dinlemedi

John Bolton konuştu: Trump İran'a hava saldırısı yapma önerimi dinlemedi

Şarkal Avsat gazetesi John Bolton’un İndependet Arabia’da  ki röportajını yayınladı. Bolton röportajda  İran içindeki patlamaların İsrail ile ilişkili olduğu, ABD’nin Ortadoğu’da startejik hatalarla savaşa yol açtığı gibi önemli konularda değerlendirme yaptı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın tartışmalı görev süresi boyunca, İran’a karşı en sert Cumhuriyetçi şahinlerin başında John Bolton geliyordu. Bu yüzden Kuzey Kore liderine bile müsamaha gösterse İranlılara göstermeyeceği söylendi. 1960’lı yıllarda ‘mollalar yönetimini’ yıkmak amacıyla kurulan Halkın Mücahitleri Hareketi’nin önde gelen destekçilerinden biri olan Bolton’ın 2018 yılında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanması, Tahran için tam bir kabustu. İran muhalefetinin konferanslarına düzenli bir şekilde konuşmacı olarak katılan Bolton, yaklaşık dört yıl önce, bu konferanslardan birinde, 2019 yılında Tahran’da rejimin düşüşünün kutlanacağını müjdeledi.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Independent Arabia’ya verdiği röportajda, İran rejiminin düşüşüne ilişkin öngörüsünün neden henüz gerçekleşmediğini ve neyin değiştiğini anlattı. Nasıl Başkan Trump’a ABD’ye ait bir insansız hava aracının (İHA) düşürülmesine ve Tahran’ın Washington’ın müttefiklerine karşı düşmanca uygulamalarına karşılık olarak İran’a hava saldırıları düzenleme önerisinde bulunduğunu da anlatan Bolton, Trump’ın önerisine kulak asmadığını, bunun yerine kendisine karşı daha fazla tavır aldığını ve daha sonra onu ABD’yi Ortadoğu’da yeni bir savaşa itmekle suçladığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre, Bolton, eski ve mevcut ABD yönetimlerinin, Irak, Suriye ve Yemen’deki sıcak çatışma bölgelerine yönelik politikalarına ilişkin tutumunu da açıkladı. ‘Stratejik bir hata’ olarak gördüğü ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesi kararını eleştiren Bolton, Çin tehdidine odaklanmanın ABD’nin Ortadoğu’daki çıkarlarına mal olmaması gerektiğinin altını çizdi. Röportajda ABD Genelkurmay Başkanı’nın Başkan Trump’ın iktidarı barışçıl bir şekilde devretmeyeceğinden korktuğunu söyleyen Bolton, eski Başkan’ın bir darbe planlayıp planlamadığı, bunu uygulayıp uygulayamayacağı da dahil olmak üzere bir takım iç meselelere değindi.

Diğer Haberler