Kazımi’den Biden görüşmesi öncesi Hizbullah Tugaylarına karşı cesur adım: Güvenlik uzmanı Haşimi’nin katilleri yakalandı

Kazımi'den Biden görüşmesi öncesi Hizbullah Tugaylarına karşı cesur adım: Güvenlik uzmanı Haşimi'nin katilleri yakalandı Lübnan, Tahran, Irak, Beyrut, Katil

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, sosyal medya hesabından açıklama yaparak Hişam el-Haşimi’nin katillerini yakalama söz verdiklerini ve sözü yerine getirdiklerini belirtti.

Geçtiğimiz yıl suikasta uğrayan Haşimi’nin katilleriyle ilgili detay vermeyen Kazimi, “Hişam el-Haşimi’nin katillerini yakalayacağımızı vadettik ve sözümüzü yerine getirdik” dedi.

Katil, İçişleri Bakanlığı’nda subay

Irak medyasına yansıyan haberlerde, el-Haşimi’nin katili Irak İçişleri Bakanlığı’nda çalışan bir olduğu belirtildi. Irak İçişleri Bakanlığı’nda subay olan Ahmet Hamdavi Uveyd Maric el-Kinani’nin itirafları bir televizyon kanalında yayınlandı. Irak polis teşkilatına 2007 yılında katılan el-Kinani, yasa dışı gruplara üye olduğunu ve cinayet gecesi birlikte olduğu gruba silahları, ismini açıklamadığı bir kişi tarafından dağıtıldığını söyledi. Katil, El-Haşimi’yi devletin silahı ile öldürdüğünü söyledi.

Katil Tahran ve Beyrut’a gidip öldrülmeyeceği güvencesi almış

Güvenlik kameraları ve konuşmaların incelenmesi grubun suikastı gerçekleştirdikten sonra Filistin Caddesi’ni geçerek Sadr şehrine doğru kaçtığını ve buradan da Bağdat’ın güney eteklerine doğru gittiğini ortaya koydu. Ancak Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar grubun bazı üyelerinin suikasttan sonra Beyrut ve Tahran’a gittiğini, ancak kendilerine zarar gelmeyeceklerine dair güvence aldıktan sonra Bağdat’a döndüklerini belirtti.

Hizbullah Raporu sonunu getirdi

Hişam el-Haşimi gazeteciden çok bir terör ve güvenlik uzmanıydı.Terör örgütleri ile ilgili çalışmalarıyla Irak emniyeti, güvenlik güçleri ve istihbarat gibi önemli kuruluşlara katkı sağlayan Haşimi, öldürülmeden önce Hizbullah Tugayları hakkında rapor hazırladı. Rapor’da Hizbullahın Lübnan dışında iskandinav ülkelerine kadar uzanan ekonimk ilişkileri inceleniyordu. Ayrıca Irak bakanlıklarındaki her türlü ekonomik, sosyal fonu hücreleri aracığılı ile nasıl kendileri için kullanıp yılda 300 milyon dolarlık gelir elde ettiğini ortaya koyuyordu.

Haşimi, İran’a yakın Şii milis grupların devlet karşıtı tutumlarını eleştiriyor ve mezhepler üstü bağımsız bir hükümet görüşünü savunuyordu.

Arkadaşları, Haşimi’nin İran destekli Şii gruplar tarafından defalarca tehdit edildiğini ve suikastın Hizbullah Tugayları’nın işlediği konusunda hemfikir

Biden ziyareti öncesi yapılması dikkat çekti 

Hişam el-Haşimi’nin katillerinin Kazim’nin ABD ziyareti öncesi olması dikkat çekti. Kazimi’nin 26 Temmuz günü Beyaz Saray’da Biden tarafından ağırlanacağı açıklandı. İki olayın peşpeşe gelmesi ise dikkat çekti.

Diğer Haberler