Pavel  Talabani ile Lahor  Cengi çatışmasında bilinmeyen bazı yönler? 

Pavel  Talabani ile Lahor  Cengi çatışmasında bilinmeyen bazı yönler?  Dabaşan, Hero İbrahim, YNK, Kongre, İran, şii, Kubat Kurdistan Bölgesel Hükümeti,

Güney Kürdistan’da şu anda en sıcak gündem, kuşkusuz ki Lahor  Şeyh Cengi’nin etkisizleştirilmesi ve Süleymaniye’deki güvenlik kurumlarındaki yandaşlarının Mam Celal’in oğlu Pavel  Talabani tarafından devre dışı bırakılması konusudur. Konu o denli hassas ki bazı siyasi gözlemciler KYB’nin iki eş başkanı arasındaki bu sorunların devam etmesi halinde silahlı çatışmaya kadar gidebileceği düşünüyorlar. Daha iyimser olanlar ise sorunun bittiğini ve Pavel Talabani’nin her şeyi kontrol altına aldığını düşünüyor.

Sorunlar YNK kongresi ile başladı

Sorun çok eski. KYB kongresinin bittiği gün, her iki kuzen arasında sorunlar yaşanmaya başlamıştı. Pavel Talabani kendisini babası Mam Celal’in mirasçısı olarak görüyordu. Ancak kuzeni Lahor Cengi Kongrede daha fazla oy aldı. Lahor kongrede oy almak için bir sürü dümen çevirmişti. Örneğin bazı kongre üyelerine para vermişti, bazılarını ölümle tehdit etmişti.  Bazılarına da partide ve idari işlerde rütbe verme vaadi ile yanına çekmişti.

Porna video ile şantaj

Birde porna videolar meselesi vardı. Lahor Cengi’nin Süleymaniye’deki pek çok otel ve barın sahibi olduğu biliniyor. Lahor İran’dan buraya genç ve güzel kadınları getiriyor.  YNK cephesindeki peşmerge, asayiş ve diğer yetkililerin gittiği mekanlara yerleştiriyordu. Bu kızların pek çoğu evler hazırlanmıştı. Evlere ise gizli kamera yerleştirilmişti, telefon görüşmeler kaydediliyordu. Böylelikle pek çok sorumlu kişisel zaaflarının kurbanı oldu. Lahor’u eleştirmek ve bir talebini yerine getirmemek için attıkları ilk adımta videolar karşılarına çıktı. Özellikle de asayiş ve medya içindeki pek çok kişi aynı uygulamaya maruz kaldı. Lahor Cengi’nin şantajlarına boyun eğdi.

Böylece Lahor kongre çoğunluğunun üyelerini alabilmişti. Ancak mevcut tartışmaların ana nedeni bu değildi. Peki, ana sebep nedir?

Pavel Talabani zehirlendi mi? 

Darka Mazi bu gündeme ilişkin bazı özel bilgilere ulaştı, buna göre; bir ay önce Pavel Talabani hastalandı ve hastaneye kaldırıldı, hastanede yaptığı testlerin sonuçlarına göre zehirlendiği tespit edildi. Zehir öldürücü değildi fakat Pavel Talabani’yi çalışmadan uzak tutacak kadar etkiliydi.

Pavel bu durumu titizlikle araştırmaya başlıyor. Vardığı sonuç onun bu gün yaptığı operasyonun kodlarını barındırıyordu. Korumalarından birinin Lahor Cengi’nin emiri ile yemeğine zehir kattığı ortaya çıkıtı. Bu işin bir yanı. Öte yandan çok sayıda KYB yetkilisi Pavel Talabani’ye giderek, “Lahor ‘un KYB istihbarat teşkilatı Zanyari’yi kullanarak haklarında ahlaksızca videolar hazırlattığı ve sorumluların çocuklarını uyuşturucu kullanmaya teşvik ettiği daha sonra bunları şantaj malzemesi olarak sorumlulara karşı kullandığını…”  gibi şikâyetlerde bulundular. Pavel Talabani bu şikâyetlerin altında da YNK’nin ele geçirilmesi ve kendisine yakın isimlerin tasfiyesini gördü.

Dabaşan’da bir ajan 
Talabani ailesinin yaşadığı Dabaşan’da ki evlerinde ki çalışanlarından birinin davaranışları dikkat çekiciydi. Bu kişi Hero Talabani’nin emri ile tutuklandı. Daha sonra bu kişi Lahor Cengi için çalıştığını, ses kaydettiğini, gelen gidenlerin listesini tuttuğunu itiraf etti. Ajan meselesî ve Pavel Talabani’nin zehirlendiği olay birleştirilince her şey artık netleşmiş oldu. Bu ajan konusunu YNK’nin resmi medyasında açıklandı. Fakat zehirlenme meselesi hala gizlenen bir konu.

Lahor Cengi’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimine düşmanlığı da ayrı bir sorundu. Özellikle Kubat Talabani bu durumdan oldukça rahatsızdı.  Süleymaniye’nin iç gelirlerine Lahor Cengi tarafından el konması ve hükümete aktarılmasının engellenmesi beraberinde başka sorunları da getiriyordu.   Lahor Cengi’nin özellikle İran sınırındaki gümrük kapılarında yaptığı İlaç ve petrol kaçakçılığı Süleymaniye sokaklarında çocukların konuştuğu bir konu haline gelmişti. Pavel Talabani’nin bu denli hiçleştirilmesi ve Lahor Cengi’nin mafyavari yöntemleri kabul edilemez düzeye gelmişti.

Bıçak kemiğe dayandı? 

Artık bıçak kemiğe dayanmıştır sadece Pavel Talabaniye kalan Lahor Cengi’ye karşı bir hamle geliştirmektir. Sonunda Pavel, askeri güç kullanarak aniden KYB istihbarat teşkilatına baskın düzenliyor ve bazı yetkililerini gözaltına alıyor. Pavel ’ın güçleri Ala Talabani’nin kardeşi Muhammed Talabani’yi ve Lahor ’un yeğeni Renc’i yani KYB’nin en üst düzey iki istihbarat yetkilisini tutukluyor, istihbarat teşkilatında KYB yetkililerine karşı kullanılmak üzere hazırlanmış olan şantaj videolarına el koyuyor. Aynı esnada, Lahor ’un yeğeni Renc’in odasında yapılan aramada bir kutu zehir ele geçiriliyor. Daha sonra Pavel  Talabani, Lahor ’un şirketi Kunsul’un ofisine bir güç göndererek 10 milyon dolara el koyuyor.

Pavel Talabani ve çevresi attıkları adımdan geri dönmediler. Lahor Cengi’nin bir araya gelme taleplerinin tümü red ediliyor. Pavel Talabani aslında basına yansımayan küçük görünen ama önemli başka pek çok değişiklik daha yapıyorlar.

Pavel  iç güvenlik güçlerinin görevlilerini değiştirerek yeni sorumlular atadı. Lahor ’u tahtan indirerek, KYB’nin eş başkanlık sistemini lağvedip kendini KYB’nin başkanı ilan etti.

Şu ana kadarda karışıklık devam ediyor. Dün akşam Pavel  Talabani komutasındaki bir güvenlik gücü Lahor Cengi’ye ait “IPLUS” TV kanalını basarak, bu kanalın tüm çalışanları evlerine gönderiliyor ve teknik cihazları kırılıyor bir bölümünü de beraberlerinde götürüyorlar.

Görünen o ki gerginlik burada bitmeyecek. Lahor Talabani sırıtını dayadığı daha doğrusu paramiliter gücü gibi hareket ettiği güçlerin yardımını isteyecek. Çünkü Lahor Cengi hem YNK’nin yurtever kanadına hem de Kürdistan Bölge yönetimine karşı kullanılan bir sopa gibiydi. Eğer dış güçler müdahale ederse olay büyüyecektir. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.

Diğer Haberler