Hakan Fidan- Abdullah Öcalan ve AKP- PKK görüşüyor mu?

Hakan Fidan- Abdullah Öcalan ve AKP- PKK görüşüyor mu?Doğan Çetin, Ahmet Nesin, Peşmerge Kürdistan Bölgesel Yönetimi

HDP milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun “ çözüm süreci başlatılırsa HDP olarak AKP ile uzlaşa biliriz” açıklamasından sonra yeni bir çözüm süreci mi başlıyor, gizli görüşmeler mi var tartışmaları başlamıştı. Erdoğan’ın bu Cuma günü Diyarbakır’a gidiyor olması bu tartışmaları daha da alevlendirdi.

Artı Gerçek yazarı Ahmet Nesin’da tartışmalara katıldı ve dün köşesinde PKK ve Türk devleti arasında görüşmelerin olduğu iddialarına destekleyen bir yazı yayınladı. Ahmet Nesin yazısında ayrıca başka bir söyleme de yer verdi. Buna göre son dönemde Hakan Fidan ve Öcalan arasında görüşmelerin olduğuna dair görüşlere vardı.

Nesin “Bütün bunlar olurken ben bir duyumdan bahsetmek istiyorum, geçtiğimiz Perşembe günü MİT başkanı Hakan Fidan PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü mü? Görüştüyse eskiden olduğu gibi bu görüşmeyi PKK’ye neden HDP’li vekiller götürmedi ya da olası görüşmelerin dışında mı tutuluyorlar. İşin içine HDP sokulmak istenmiyor…” dedi. Aslında Hakan Fidan ve Öcalan ilişkisinin geçmişten beri iyi olduğu bilinen bir durumdu.

Hakan Fidan ve Abdullah Öcalan ilişkisi

Hakan Fidan ve Abdullah Öcalan arasında 2011 yılından bu yana sıkı bir ilişki olduğu biliniyor. Hatta Öcalan daha önce Hakan Fidan’ın 10 Şubat 2015 yılında MİT başkanlığından ayrılmasına karşı çıkmış ve Hakan Fidan’ı öven sözler söylemişti. Öcalan “Kobani’yi buradan ben ve Hakan Fidan beraber kurtardık” diyerek aralarındaki ilişkiye vurgu yapmıştı.

Siyasi gözlemciler Hakan Fidan ve Öcalan arasındaki ilişkinin sürekli olarak devam ettiğini düşünüyor. Ayrıca Türk devleti ile ilişkilerinde dolayı ve direk devam ettiği de yaygın bir görüş.

PKK kadrosu ve medya çalışanı Doğan Çetin’de 25 Ocak tarihinde Türk devleti ve AKP’nin Kandile aracılar gönderdiğini söylemişti.

Murat Karayılan’ın söyledikleri;

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan da 11 Haziran tarihinde AKP’nin kendilerine temsilci gönderdiğini belirtti. Amediye’de 5 peşmerge’nin PKK güçleri tarafından vurulmasından sonra yapılan açıklamada Karayılan AKP’nin savaşı durdurmalarını isteğini söyledi. Karayılan: “Başka bir şey daha var ve bu gerçekten gizli bir şeydi. Şimdiye kadar Kek Mesud’u görürsem onunla paylaşırım ya da KDP yetkilileri ile görüşürsem söylerim, diyordum. Ancak şimdi bunu Kürt halkının ve kamuoyu önünde paylaşıyorum. Birkaç ay önce Türk devleti bazı dostlar vasıtasıyla, hatta Tayyip Erdoğan bizzat kendisi bize bilgi göndererek, ‘Türkiye’nin içinde ya da Kuzey Kürdistan’da ateşkes ilan edin, o zaman biz de Kürdistan’ın diğer parçalarında yapacağınız hiçbir şeye müdahil olmayız’ dediler. Yani ateşkes ilan edin, işte KDP ile bir ihtilafınız var gidip onlarla savaşın…” açıklamasını yaptı. PKK’nin Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de uzun zamandır eylem yapmıyor olması acaba böyle bir konuda uzlaşıldı mı düşüncesini de akla getiriyor. Çünkü iki tarafın savaşından son üç yıldır zarar gören Kürdistan Bölgesel Yönetimi.

Tüm açıklamalar ve tartışmalara bakıldığı zaman AKP ve PKK arasında bir görüşme trafiğinin olduğu genel olarak kabul edilen bir görüş. Hatta bu görüşmelerin hiçbir zaman tümden durmadığı da genel kabul gören bir görüş. Hem PKK hemde AKP’nin yaşadığı sıkışmışlık her iki tarafı da bir birine muhtaç duruma getirmiştir. PKK her açıdan daralmış, Kuzey Kürdistan’da tek bir mermi atamaz, bin kişiyi bir arada tutamaz durumdadır. AKP ise her açıdan daralmış ve ortağı MHP tarafından daha da sıkıştırılmış durumdadır. 2004 yılından bu yana olduğu gibi kendilerini kurtarmak için birbirlerini kurtarmaya çalışmaları olasıdır.

Diğer Haberler