Kandil’den Türkiye’yi değiştiremezsiniz!

Dr. Keywan Azad'dan PKK'ye: Kandil’den Türkiye’yi değiştiremezsiniz!

Siyasi yorumcu ve akademisyen  Dr. Keywan Azad, PKK’nin Kandil’den Türkiye’yi değiştiremiyeceğini söyledi.

Siyasi yorumcu ve akademisyen  Dr. Keywan Azad, PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığının Kürdistan Bölgesi hükümeti kurumları ve Kürt güçleri üzerinde baskı yarattığını belirterek, “Kürdistan bölgesi toprakları kullanılarak komşu ülkelere saldırması kabul edilemez” dedi.

Tarih araştırmacısı ve siyasi yorumcu Dr. Keywan Azad, PKK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki varlığı ve saldırılarına ilişkin BasNews’e değerlendirmelerde bulundu.

“Kandil’den Türkiye’yi değiştiremezsiniz!”

Dr. Keywan Azad, “PKK, Kandil’den Türkiye’yi değiştireceğini iddia ediyor. Ama Kandil’den Türkiye’yi değiştiremezsiniz! Güney Kürdistan’daki büyük ayaklanma (raperîn) ardından Kürdistan Bölgesi’nin Parlamentosu ve meşru kurumları oluştuktan sonra Kuzey ve Doğu Kürdistani güçler, dünyaca meşruiyeti tanınan Kürdistan Bölgesi’nin egemenlik hakları ile kurumlarına saygı göstermek durumundadırlar. Dünya devletlerinin temsilcilikleri Erbil’de bulunuyor. Diğer parçaların askeri güçlerinin, Kürdistan Bölgesi topraklarına dayanarak komşu ülkelere saldırıların siyasi ve yasal anlamda kabul görmeyeceğini iyi bilmeleri gerekir” yorumunda bulundu.

“PKK kendini bir ‘Kürt gücü’ olarak tanımlıyorsa Kandil’den çıkmalıdır”

“Eğer PKK’nin varlığı Kürdistan Bölgesi ve halkı için sorun yaratıyor ve PKK kendini bir ‘Kürt gücü’ olarak tanımlıyorsa Kandil’den çıkmalıdır” diyen Dr. Keywan Azad sözlerini şöyle sürdürdü: “PKK’nin Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu ve NATO’nun en güçlü askeri gücü olduğunu bilmesi gerekiyor. Türkiye devleti PKK’nin silahıyla yıkılmaz ve Kürdistan Bölgesi PKK’nin Türkiye’ye karşı yürüttüğü savaşı savunamaz! PKK, Kandil’den Türkiye’yi değiştirmek istiyor. Bu akılcı bir şey değildir. Türkiye gibi büyük bir ülke uzaktan bir güçle ve silah doğrultularak değiştirilemez.”

PKK’nin varlığını bahane eden Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarını işgal etmesinin kabul edilecek bir tarafının olmadığını dile getiren Dr. Keywan Azad, “PKK, Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki işgaline son vermeli, Türkiye’nin işgaline yol açacağına, anlaşmalı bir şekilde bu bölgeleri Peşmerge  güçlerine teslim etmelidir” ifadelerini kullandı.

“Kürdistan Bölgesi’ni işgalden kurtaran PKK değil, Peşmergedir”

Değerlendirmesinin sonunda Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt güçlerine bir çağrıda bulunan akademisyen Dr. Keywan Azad “Bazı kesimler PKK’nin Kürdistan Bölgesi sınırlarını koruduğunu iddia ederek, PKK’yi destekliyorlar. Madem PKK sınırları koruyorduysa, şmdiye kadar nerdeydiler? Nasıl birden bire ortaya çıktılar?

Peşmerge Güçleri, Kürdistan Bölgesi’ni savunmadı mı ve  işgalden kurtarmadı mı? Bazı Güney Kürdistanlı siyasi taraflar, ‘Kürdistan Bölgesi’ni koruyor’ adı altında PKK’yi desteklemekten vazgeçmelidirler. PKK, Kürdistan Bölgesi’nin korunmasını istiyorsa güçlerini Kuzey Kürdistan’a götürmeli buradan çıkmaladır” dedi.

Diğer Haberler