Rudaw’ın Qamışlo’daki ofisine saldırı genel bir konseptin parçası mı, işler nerden koordine ediliyor?

Rudaw’ın Qamışlo’daki ofisine saldırı genel bir konseptin parçası mı, işler nerden koordine ediliyor? ENKS, PKK; KCK; Cıwanen Şoreşger,

Bu gün Rudaw’ın Qamışlo ofisine bir gurup tarafından saldırı düzenlendi. Saldırı saat 11.30 sıralarında gerçekleşti.

 PKK lehine slogan atan gurup Rudaw içinde hakaret dolu sözler sarf etti. Bu kişiler Rudaw bürosuna saldırmadan önce BM önünde eylem yapan bir gurupta yer alıyorlar. Bu gurup eylemde “Önder Apo’nun direnişi ve Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi direnişi bizim de direnişimizdir” yazılı pankart taşıyor. Daha sonra bu gurup içindeki bir gurup kadın Rudaw bürosuna gelerek şiddet kullanarak içeri girmek istiyor.

Saldıranlar kim?

Rojava’da ki yerel kaynaklar saldıran gurubun PKK’nin Rojava’daki gençlik örgütlenmesi Ciwanên Şoreşger tarafından örgütlenmiş kadınlar olduğunu düşünüyor. Eylem esnasında Ciwane Şoreşgere ait birçok araç bulunduğu bildiriliyor. Olaya tanık olan kişiler faillerin Ciwanên Şoreşger olduğundan emin.
Cıwanen Şoreşger’in sicilinde buna benzer pek eylemler var. Fakat bu kez eylemi kendisi yapmak yerine daha hasas olan bir aktör olarak kadınları kullandıkları düşünülüyor.

ENKS ve KDP-S bürolarına saldırı, Behzat Tursun gibi bazı KDP-S yöneticilerinin faili meçhul yapılması, tehdit, şantaj vb yöntemleri kullanması ile tanınan Ciwanên Şoreşger Rojava’da ki PKK kadrolarının bile ürktüğü bir güç. Bu örgütün bu gücü kim ve kimlerden aldığı cevaplanması gereken önemli bir soru.

Ciwanên Şoreşger kime bağlı?

Ciwanên Şoreşger örgütü PKK’nin bir çeşit vurucu gücü gibi kullanılıyor ve elbette ki direk PKK tarafından idare ediliyor. PKK kendi iç yapılanmasına göre gençlik örgütünü PKK’nin temel gücü olarak kabul ediyor. Bu nedenle her yerde PKK’nin gençlik yönetimi üyeleri PKK kadrolarından oluşuyor. Rojava’daki Ciwanên Şoreşger adlı örgütte direk PKK tarafından eğitilen genellikle Kuzeyli kadrolar tarafından yönetiliyor.

Ciwanên Şoreşger yöneticileri direk Duran Kalkan ve Cemil Bayık gibi PKK’nin kurucu üyelerinden talimat alıyor. Cıwane Şoreşger örgütünün Rojava’da ki ilk temelini atan kişi ise HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi.

Mazlum Abdi’nin Rojava’daki sürecin daha başında 2011 yılında Ciwanên Şoreşger örgütünü kurduğu ve Rojavalı kadrolar tarafından yönetildiği belirtiliyor. Fakat Kandil ekibi kendilerinin kontrol etmediği bir gücü tehlikeli gördüğü için zaman içinde bu guruba müdahalelerde bulunuyor. Peyderpey örgüte Kuzey Kürdistanlı, direk Cemil Bayık’ın emirlerine biat edecek kadrolar atanıyor ve örgütün yüzü direk PKK’ye bakar hale getiriliyor.

PKK’nin kendi dışındaki medyaya ele alışı nasıl? Rudaw Bürosuna neden saldırı yapıldı?

PKK’nin Türk devletinin Metina, Haftanin, Avaşin hattına başlattığı 23 Nisan tarihli operasyon sonrasına denk gelmesi dikkat çekti. PKK kendi medyasında sürekli olarak zafer kazındığını belirterek zarar gören köylüleri, boşaltılan köyleri ve kayıplarını gizliyor. Kürdistan Bölgesindeki yerel medya operasyon bölgesinde haber yapması ve halkın görüşlerini alması PKK’de rahatsızlık yaratıyor. Bu nedenle de PKK kendisi dışındaki medyayı hedeflemek istiyor.

Ayrıca yerel siyasi kaynaklar PKK’nin ABD’nin yeniden başlatmak istediği Rojava görüşmeleri sürecini sabote etmek için bu tür ayrılıkları derinleştiren başka eylemlerde bulunula bileceği uyarısı yapıyor. Aynı kaynaklar bu tür provoke etmek girişimlerinin daha çok kendi kitlesini örgütleyip saldırmak biçiminde gelişeceğini de değerlendiriyorlar Özellikle Aldar Xalil’in Roj Peşmergeleri için “çete” tabiri kullanmasından sonra ENKS cephesinin ciddi bir tavır aldığı ve koalisyonunda ENKS’nin tutumunu haklı gördüğü ve TEW-DEM’in sessiz kalmasını istediği de yerelde tartışılan bir konu.

PKK yerelde muhabirleri tehdit ediyor?

PKK’nin kendisi dışındaki birçok medya çalışanını çalışmaları nedeni ile baskı yaptığı biliniyor. PKK genelde kendisi dışındaki medyanın Türk ajanı olduğunu, Türklere hizmet ettiğini iddia ediyor. Bununda sürekli olarak propagandasını yapıyor ayrıca halk baskısını kullanıyor. Daha öncede PKK Rudaw ve diğer medya organlarının muhabirlerine Rojava’da yol ortasında sözlü saldırı organize etmişti.
Yine Güney Kürdistan’daki medya çalışanları bu tehditlerden daha fazla etkileniyor. Hatta adının açıklanmasını istemeyen bazı medya çalışanları ölümle tehdit edildiklerini de bildiriyorlar.

PKK bir basın hamlesi kararı mı verdi?

PKK’nin özellikle son üç gündür medyada Kürdistan Bölgesine saldırı amaçlı bir hamle başlattığı görülüyor. PKK’nin her medya organı başka bir konu üzerinden halka Kürdistan Bölgesi Hükümetini hedef gösteriyor. Siyasi gözlemciler PKK’nin bu haber bombardımanının arkasında gündemi maniple etme amacı taşıdığını düşünüyor.  Yani Rudaw’ın Qamışlo bürosundaki olay sadece bir gündem saptırması ve Kürtler arasında daha fazla gerginlik yaratmak içindir.

Atilla Karaoğlan’ın eşine teslim ol dendi mi?

Dün medyada Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bir iş kazasında hayatını kaybeden eski bir PKK üyesinin cenazesini vermek için şartlar ileri sürdüğünü iddia etmişti. Buna göre hayatını kaybeden Atilla Karaoğlan’ın eşinin gidip Türkiye’de MİT’e teslim olması istenmiş. Dün sosyal medyada tartışma konusu olan olayı Darka Mazi’nin kaynakları araştırdı. Bir asayiş yetkilisi “asla bu tür bir olay yaşanmadığını ve yaşanmayacağını, giden kadının ailesinin isteği ile gittiğini, Kürdistan Bölgesinin tüm Kürtlerin ve ezilen Asuri, Süryani gibi bölge halklarının sığındığı bir şemsiye olmaya devam edeceğini” söyledi. Aynı asayiş yetkilisi “bu konuda önümüzdeki günlerde resmi bir açıklama yapılacağını ve bu yalanın Kürdistan Bölgesini halkın gözünde karalamak için masa başında hazırlanan bir PKK oyunu olduğunu” da sözlerine ekledi.

PKK ajanları için Avrupa’da da hamle yaptı

PKK aynı günlerde daha önce asayişlerin görüntülerini çeken, PKK ajanı olduklarını kabul eden beş kişi hakkında da bir medya kampanyası başlatarak Avrupa sahasında da Kürdistan Bölge hükümetine karşı diplomatik ve medya hamlesi başlattı. Medya da mahkeme tarafından yargılanıp ceza alan bu 5 kişi gündem yapılarak olay bir hak ihalali gibi yansıtılmak isteniyor.

Rudaw’ın tutumu

Rudaw olay sabah saatlerinde gerçekleşmesine rağmen geç saate kadar olayı gündem yapmadı. Öğleden sonra küçük bir haber olarak olay kamuoyu ile paylaşıldı. Rudaw’ın diplomatik kanalları kullanmak istediği düşünülüyor. Kürtler arası ilişkileri daha fazla gerginleştirmek için olumlu bir adım görülse de pek çok kişi bu durumun gündem yapılmamasının PKK’nin provaktif davranışlara cesaret vereceğini düşünüyor.

Diğer Haberler