Mustafa Selimi’nin Lahor Cengi’ye bağlı güçler tarafından İran’a teslim edilişinin üzerinden bir yıl geçti

Mustafa Selimi’nin Lahor Cengi’ye bağlı güçler tarafından İran’a teslim edilişinin üzerinden bir yıl geçti Ali Ciwanmerdi, Hengaw, Saqiz, YNK, Zanyari, Asayiş, Aras Cengi, İdam,

Kürtlerin büyük tepki gösterdiği Mustafa Selim’i olayının üstünden bir yıl geçti.

 Doğu Kürdistanlı Politikacı Mustafa Selimi İran’ın Saqqez kentindeki cezaevinden firar ederek Süleymaniye’ ye gelmiş burada yakalanarak İran devletine teslim edilmiş beş gün sonra idam edilmişti. Lahor Cengi’ye bağlı Zanyari ve asayiş güçleri olaydan haberdar olmadıklarını belirtmişlerdi.  Hengaw İnsan Hakları Örgütü olayı deşifre etmişti.

Gazeteci Ali Ciwanmerdi’de belgelerle Selimi’nin teslim edilişini doğrulamıştı. Başlangıçta YNK’nin Eşbaşkanın kardeşi ve danışmanı olan Aras Şeyh Cengi “ne yapalım yani İran’ı karşımıza mı alalım, çıkarlarımıza göre davranacağız” dese de olayın Kürt kamuoyunda infiale yol açması sonucu YNK olayla ilgisi olmadığını, Selimi’nin Kürdistan’a gelmediğini iddia etmiştir. Bunun üzerine gazeteci Ali Ciwanmerdi belgelerle Selimi’nin Kürdistan’a geçtiğini ispatlamıştır.

Neler olmuştu?

Seqiz cezaevinden kaçtıktan sonra Banê kentinde yakalanan 11 Nisan’da İran rejimi tarafından idam edilen Doğu Kürdistanlı siyasi mahkûm Mistefa Selîmî’nin olayını araştırmak için Kürdistan Parlementosu bir komisyon kurmutur. Bu komisyon araştırma yapmış, şahit dinlemiş bulgulara ulaşmış, netice de Mustafa Selimi’nin Süleymaniye ye kadar geldiği Süleymaniye’ tutuklanıp İran’a verildiğini tespit etmiş ve bir rapor hazırlayarak 2 Nisan günü Parlamento’ya ve hükümete sunmuştu.

Raporda neler yer aldı?

Rapor komisyonda yer alan Erşed Husên, Hîkmet Miḧemed, Rizgar Îsa Siwar, Nizar Mela Ebidulẍefar ve Miḧsîn Husên imzası ile hazırlandı. Rapor, Mistefa Selîmî cezaevinden firar eden 6 mahkûm ile birlikte Kürdistan Bölgesi’ne geçmeyi kararlaştırdığı, bazılarını giriş yaptığı bazılarının ise gelmekten vazgeçtiği belirtilerek “Mistefa Selîmî 2 Nisan 2020 tarihinde Güney Kürdistan’ın Pêncwên ilçesinin Germek nahiyesinin SîyaGwûze köyüne ulaşmış, oğluna kısa mesaj atarak güneye ulaştığını söylemiştir” ifadeleri de yer almıştı.

Komisyonun raporunda, Mistefa Selîmî’nin SîyaGwûzê köyünün camisine gittiği, orda geceyi geçirdiği ve köy halkından bazılarının kendisini gördüğü, daha sonra köyden bir kişinin coronavirus tehlikesi nedeniyle asayişi bilgilendirdiği, daha sonrası asayiş güçlerinin köye gelerek Mistefa Selîmî’yi götürdüğü ayrıntıları yer almıştı.

Raporda ayrıca Mistefa Selîmî’nin ailesi ile yaptığı görüşmede, Kürdistan Bölgesi’ne geçtiğini ve ordan İran’a teslim edildiğini söylediği bilgisi de yer almıştı.”

Diğer Haberler