Bayık ve Karayılan’ın yorumları;  Kürtler arası diyalog ve birlik sorunu

Bayık ve Karayılan’ın yorumları;  Kürtler arası diyalog ve birlik sorunu Sterk TV, Denge Welat Radyosu, Berdesor, Bradsot, Gazi Salih Elixan, Peşmerge, Çatışma, duhok, amediye, Sideka xaxurke, Türkiye, İran, ihbarcılık, sömürgecilk, ispiyonlamak,

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık’ın 28 Mart günü Sterk TV’de yayınlanan röportajında Gare, HDP, Ulusal Birlik vb. gündeme ilişkin konular değerlendirildi. Hemen akabinde Murat Karayılan’da Denge Welat radyosuna katılarak benzer konular üzerinde yorumlar yaptı. Her iki yorumda da KDP ve PKK arasında bir diyalog olduğu, Berdesor’da Peşmege’nin PKK’lilere saldırdığını bunun bu diyalogu bitire bileceği gibi yorumlar yapıldı.

Cemil Bayık konuşmasında Berdesor’da ki olayı araştırdıklarını belirterek “Arkadaşlarımız karşılık verseydi savaş sebebi olacaktı. Ama halkımızın Newroz’daki birlik taleplerini esas alarak geri çekildiler” dedi.  Fakat Karayılan ve Bayık’ın konuşmaları arasında bir konuda bir çelişki var: Cemil Bayık’a göre KDP ve PKK arasında çok önemli bir görüşme düzeyi var, arada aracılar var. Karayılan’a göreyse KDP ve PKK arasında çok üst düzeyde bir ilişki yok ama bir diyalog başlangıcı var.  Sonuç olarak bazı arabulucular aracığı ile bir dirsek teması var gibi görünüyor.

Cemil Bayık PKK-KDP arası diyaloğu destekliyor mu sabote mi ediyor?

Cemil Bayık’ın konuşması genel ölçülerle bakıldığında makul bir konuşma gibi görünüyor hakeza Murat Karayılan’ın konuşması da öyle. Fakat gerçekler bu makul görünen konuşmalardan çok farklı. Özellikle Cemil Bayık’ın konuşmaları bir ulusal birlik görüşmelerine yapay sancı ile prematüre (erken doğum) yaptırma çabalarına benziyor. Yani çocuk ölü doğacak. Neden?

Birincisi;  Cemil Bayık bunu medyada bu denli açık açık söylemesi sabote etmek girişimi gibidir. Türk devletinin bu denli saldırgan olduğu bir dönemde aramızda diyalog var demek bir nevi “Türk devletine ihbarda bulunmak” demektir. Çünkü şu anda Türkiye’yi en fazla kızdıracak mesele Kürtlerin kendi arasındaki diyaloğudur. Daha ciddi ve güçlü bir diyalog yokken kalkıp bunu medyada deşifre etmek ancak ve ancak İran, Türkiye ve daha pek çok çevrenin devreye girip diyalog asgari bir ulusal çerçevede anlaşmadan sabote etmesi demektir.

İkincisi;  Çünkü ulusal birlik meselesi Berdesor vb ile bozulacak bir olay değildir. Berdesor ile Kürtler arası savaş çıkacaktı diye bir şey de yoktur. Zaten PKK geçen sonbahardan beri 6 ay içerisinde Serêzerî Asayiş Müdürü Gazi Salih Elîxan’da dahil olmak üzere 4 peşmergeyi şehit etmiştir. 9 ayrı noktada Peşmerge güçlerine saldırmış şu ana değin 8 ayrı noktada döşediği mayınlar bulunmuştur. Yani Cemil Bayık hep bize saldırılıyor dese de daha tek bir gerillanın burnu kanamamıştır. Demek ki saldıran hep gerilla olmuştur, ama savaş çıkmamıştır. O zaman mesele nedir? Cemil Bayık olmayan bir  Berdesor meselesini bir büyüterek aslında bu diyaloğu başlamadan bitirmek istemektedir. Böylelikle aracı olanlara da bakın biz başlattık ama olmadı diye mesaj vermek istemektedir.

Üçünsüsü; ve tabi ki en önemlisi PKK’nin Kürtler arası diyalog, Kürt ve Kürdistan temelli bir ulusal çıkarlar üzerine kurulu birlik perspektifi yoktur. PKK kendi paradigmasında-ideolojisinde  “ulus” kavramını yapay ve gerici bir kavram olarak göstermiştir. PKK tarih izahında “ulus” kavramını tüm 20’inci yüzyıl siyasal hastalıklarının, savaşlarının ve tüm kötülüklerin anası olarak göstermiştir. Ulus kavramını ret eden bir hareket doğal olarak ulusal birlik ve diyalog yapamaz.

Elbette biz bu üç temel hususu yine de şimdilik bir tarafa bırakıyoruz ve Cemil Bayık’ın konuşmalarını veri olarak yine de birkaç sonuca ulaşmak istiyoruz. Madem Cemil Bayık Berdesor’u masaya sürdü bizde önce Berdesor ile başlaya biliriz.

Berdesor’da neler oldu?

Berdesor hattı İran sınırına yakın, PKK’nin gümrük noktalarının olduğu, ormanlık olmayan bir alan. Buradaki gümrük birimlerinin görevi İran’a kaçak mal götüren kolberlerden (kaçakçılardan) para almak, ayrıca yazın yaylara sürülerini götüren köylülerden vergi adı altında para almak. İşin ilginci Kelaşin, Berdesor ve bu hatlardaki gerilla birimlerinin hepsi direk Cemil Bayık’a bağlı.

Fakat sözünü ettikleri 21 Mart gecesi söylendiği gibi gerilla noktalarına dönük bir saldırı yaşanmamıştır, hele Türk savaş uçakları o bölge üzerinden uçuş yapmamıştır. Yerel kaynaklardan konuyu araştırdık olay şu: Berdesor alanının uzağında köylere yakın bir yerde peşmerge kontrol noktası var. Gece sabaha karşı kontrol noktasına giden artık toprak yol denebilecek bozuk bir stabilize bir yol üzerinde peşmergeler bir hareketlilik görüyor. Bunu mevzilerine bir sızma veya yola mayın döşeme girişimi olarak görüyor ve havaya ateş açıyor. Özellikle Xaxurke, Bradost gibi Berdesor’a yakın yerlerde son dönemde PKK pek çok mayınlama çalışması yaptı ve 13 Mart günü de Tarık Qadir isimli dört çocuk babası bir Peşmerge PKK mayını ile şehit düştü.  Bu nedenle Peşmergeler saldırı bekler pozisyondalar. Gerilla birimleri de açılan ateş üzerine geri çekiliyor.

Cemil Bayık’ı söz ettiği gibi “birlik görüşmelerini sabote etmek istemeyen gerilla” veya “birlik görüşmelerini sabote etmek isteyen bir Peşmerge” diye bir şey yoktur. Her iki tarafta da alt düzeyde sorumluluğu olan birlik görüşmelerinden haberi olmayan ve genel siyaseti yönlendirecek konumda kişiler değiller. Cemil Bayık Newroz ruhu, halkın birlik istemi gibi önemli kavramlarla meseleyi sarıp sarmalayıp aslında gerçeği yine görünmez kılmıştır.

Kürt diyalogunda kıble Berdesor değil Şengal’dir

 Yani Kürtler arası çatışmalar ve ulusal birlik ve diyalog meselesi Bayık yaptığı gibi TV ekranında çıkıp araştırıyoruz, açıklama istiyoruz gibi bir yaklaşımla, Berdesor’da olmayan bir olaya bağlamak olmaz. Bu bir ağacı yaprak ile izah etmeye benzer. Kürt ulusal birliği ve diyaloğu ağacının dalları öncelikle ulus ve ulusallık tanımı, düşmanlarla ilişki ve ittifaklar ve birbirini düşman görmeden rekabet etmek gibi temel bazı kavramlarla izah edilmelidir. Cemil Bayık hiç bu temel konulara değinmeden ulusal birlik­ ve diyalog= Berdesor diyor. Oysa biz de diyoruz ki hayır Cemil Bayık ulusal birlik ve diyalog=Şengal, ulusal birlik ve diyalog=Haşdi Şabi’yi dost görmemek.

Cemil Bayık ısrarla “Berdesor’da neler oluyor öğrenmek istiyoruz” diyor. Bizde Şengal’de neler oluyor öğrenmek istiyoruz. Çünkü ulusal birliğin ilk şartı Kürdistan’ın her bir karış toprağına Kürdistan demektir. Siz Şengal Kürdistan’dır demeden, ulusal birlik olmaz. Siz Şengal’de Peşmerge yerine Haşdi Şabi milisleri ile ittifak kurduğunuz sürece ittifak olmaz. PKK medyası Kürdistan Bölgesini yıkmak için yemin eden Asayib El Hak sekreteri Kays Hazeli gibi birini Ezidi’lere dost ve Şengal’e ittifak olarak gösterirse işte o zaman ulusal birlik olmaz.  Bu nedenle Kürtlerin ulusal birlik diyalogunda kıble Berdesor değil Şengal’dir.

PKK geçtiğimiz sonbahardan beridir hatta öncesinden Şengal’de etrafında topladığı bir gurup insanı her gün yollara döküp Kürdistan Bölgesinin ne kadar kötü olduğunun propagandasını bu insanlar üzerinden yapıyor. Öz be öz Kürt olan bu bir avuç insanı toplayıp Arapça kaleme alınmış bildiriler okutup Kürdistan düşmanlığı yapıyor. PKK Ezidi’leri Kürdistan Bölgesine karşı düşmanlaştırıp Irak’a bağlanmayı olumluyor. PKK Şengal’in özerkliğini değil Şengal’in Kürdistan Bölgesi idaresi dışında olmasının çabasını yürütüyor.

Şii ajandasına payanda olarak Kürtler arası diyalog yürütülemez

PKK Irak’ta ki İran yanlısı Şiilerle beraber ortak bir ajandaya göre hareket ediyor. Bu ajanda Kürtler için çok tehlikeli bir ajanda. Çünkü bu ajandaya göre İran bölgesel bir savaşta Kürdistan Bölgesini bir savaş meydanı yapmak istiyor. Çünkü Erbil tüm eleştiri ve hatalarla beraber Kürt uluslaşmasının ve kendini yönetmesinin siyasi, ekonomik ve fiziki koşullarını sağlıyor. Erbil’in savaş meydanı yapılması demek Kürt uluslaşmasının geriletilmesi demek. İşte PKK bu denli tehlikeli bir ajandanın bir parçası. İşte Kürtler arası diyalogu engelleyen temel mesele bu Kürdistan Bölgesi ve KDP’ye düşmanlık meselesidir.

PKK biz KDP ile diyalog masasına oturmak istiyoruz diyor ama masadayken elinde İran ve Haşdi Şabi’nin hançerini tutuyor.  9 Ekim günü Haşdi Şabi’ye bağlı Ketayib Ehlil Hak milisleri Bağdat’da KDP bürosuna saldırıyor bayrağını yakıyor, PKK 8 Ekim günü eski bir Peşmerge ve KDP kadrosu olan Serzere asayiş müdürünü suikast ile vuruyor. Bu bir tesadüf değildir. PKK Haşdi Şabi ile stratejik ittifak yapmıştır.  İşte Kürtler arası ulusal diyaloğu bozan şey budur.

Cemil Bayık “Diyalog devam ederken Berdesor’da neden saldırdılar öğrenmek istiyoruz” diyor. Bizde öğrenmek istiyoruz “ Neden diyalog devam ederken Haşdi Şabi ile ortaksınız, neden Şengal’de Kürtlere Arapça bildiriler okutup Kürdistan Bölgesi düşmanlığı yaptırıyorsunuz, neden Newroz günü Kürdistan Bölgesi sınırları içinde olmasına rağmen Newroz alanına Kürdistan Bölgesi bayrağı ile gelen gençlerin alana girmesine izin vermiyorsunuz, sahneye tek bir Kürdistan bayrağı asmıyorsunuz, neden birimleriniz Amediye kırsalında peşmerge yollarına tuzaklı mayın döşüyor. Her şeyden önemlisi 50 yıldır siyasettesiniz kalkıp TV’de KDP ile PKK görüşüyor demenin bir ihbar etmek olayı olduğunu bilmiyor musunuz?

Eğer Kürt partileri arasında diyalog olacaksa TV ekranlarında şikayetlerle, alttan alta oyun çevirmekle, olmaz.

Diğer Haberler