Rusya Ayn İsa’dan çekildi, şimdi ne olacak? Türkiye operasyon yapar mı?

Rusya Ayn İsa'dan çekildi, şimdi ne olacak? Türkiye operasyon yapar mı?

Rus güçleri, uzun süredir Türkiye destekli MSO’nun saldırısı altındaki Rojava’nın Ayn İsa kasabasından çekildiği bildirildi. Demokratik Suriye Güçleri(HSD) kontrolündeki Ayn İsa’nın rejim güçlerine teslim edilmesi için Rusya’nın büyük bir baskı uyguladığı ancak HSD’nin bunu kabul etmediği bildiriliyor.

BasNews’e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen Rojavalı bir Kürt kaynak, Rus güçlerinin bu sabah saatlerinde Ayn İsa üssünü boşaltığını, üsteki bayraklarını indiren Rus güçlerinin Rakka’nın kuzeyindeki Tal al Samen üssüne yerleştiklerini söyledi.

Kürt kaynak,  Rusya’nın Ayn İsa’nın Suriye rejim güçlerine teslim edilmesi için HSD’ye baskı uyguladığını ancak HSD yetkililerin bu isteği reddetmesi rdından Rusya’nın güçlerini çektiğini kaydetti.

HSD’nin ise Rusya’dan  Ayn İsa ve Til Temir’a yönelik Türkiye destekli grupların saldırılarını durdurulması için Türkiye’ye baskı yapma çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Kürt kaynak, HSD’nin M4 uluslararası karayolunda Türk-Rus devriyelerine katılma isteğinin Rusya ve Türkiye tarafından reddedildiğini dile getirdi.

Suriye rejimine yakın medya kaynaklar ise, Rus güçlerinin Ayn İsa’daki üslerinden çekilmesinin nedeninin HSD’nin Türkiye’nin Hesekê kırsalındaki ordu birliklerini hedef alması ve Rus gözlem noktalarının güvenliğinin tehlikeye girmesinden kaynaklandığı iddia etti. Rejime yakın medya kaynaklarına göre Rusya, HSD’yi Türkiye’ye karşı “provakatif” eylemlerden kaçınması konusunda uyardı.

Öte yandan dün akşam saatlerinde Rojava’nın Girê Spî kasabasının Al Yabseh köyü sınırına  TSK’nın ağır silahlarla yığınak yaptığı bildirildi.

BasNews’e konuşan kaynaklar Türk ordusuna bağlı tanklar ve ağır silahların Girê Spî(Til Abyad) sınırına konuşlandığını doğruladı.

TSK’ya ait askeri konvoyun Ayn İsa yakınlarındaki Türk gözlem noktasını ilerlediği kaydedildi.

Geçtiğimiz  günlerde TSK ve Türkiye destekli Milli Suriye Ordusu(MSO) güçleri Ayn İsa’ya top atışları gerçekleştirmiş, HSD ile çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalarda iki taraftan da can kaybı olmuştu.

Diğer Haberler