Mazlum Abdi kendini PKK’ye harcatıp Şahin Cilo olacak mı?

Mazlum Abdi kendini PKK’ye harcatıp Şahin Cilo olacak mı? Sihela, Peşhabur, Rojava, PKK; Peşmerge, KBG; Hewler, Barış Pınarı Operasyonu, Barzani, Çiyaye Spi, çatışma, Gerilla, HSD; YPG,

Rojava’da Kürtler arası ılımlı esen rüzgarlar karekter değiştirmiş gibi görünüyor. Zaten biraz zorunluluklar nedeni ile esiyordu.  Görünen o ki son dönemde bu rüzgar da artık esmiyor. Rojava yönetimi tekrar PKK yönetimi gibi hareket etmeye başladı. Başta da Mazlum Abdi artık  Şahin Cilo gibi davranmaya başladı.

ENKS bürolarının yakılması, Rojavalı yöneticilerin birlik görüşmeleri için sıklıkla olumsuz açıklamalar yapmaları, Mazlum Abdi’nin twitterde Amediye çatışmasında PKK’li gibi davranması ve en son Sihela’da yaşanan çatışma meselesi  önemli verilerdi.

Sihela’da PKK’nin Kürdistan Bölgesini Çöktürme planının sonucudur

Silela meselesi bir yanlış anlaşılma sonucu ortaya çıkmış bır olay değildir. Sihela meselesi PKK’nin yazdığı Güney hükümetini çöktürme planında ki bir sahnedir. Sihela ciddi öneme sahip bir alandır. Şu anda hem Irak’ın hemde Türkiye’nin ele geçirmek istediği bir hattır. Sihelayı almak demek Halil İbrahim Sınırkapısından Şengale kadar olan bölgede Rojave ve Güney arasındaki hatta sahip olmak demektir. Böylesi hassas bir yerde ve hassas bir süreçte çatışma çıkması bir tesadüf değildir.Burda bizde varız demektir.

PKK Sihelada geçirdiği gücü daha yukardan geçirerek Peşmerge görüş alanına girmeye bilirdi. Görünün o ki ya bilinçli bir kışkırtma var veya biz kendi bildiğimizi okuruz onlarda boyun eğer gibi bir yaklaşım var. Hatta her iki amaçta bir arada diye biliriz. Haber vermeden geçeriz sesini ederse suçlarız ses etmezse de burayı kendimize yol yaparız denmiştir.

PKK bu tür spontane olayları kendi lehine kullanmak konusunda uzmandır. Bir kere yol ve yüz buldu mu bir daha kolunuzu kaptırırsınız. O gece peşmerge cevap vermese artık PKK orayı yol geçen hanı yapardı. Peki ordan geçenler kimler?

Ordadan geçenleri YPG, “IŞİD savaşında bize yardım etmiş geri gidenler olarak” tanıtıyor. Oysa ki oradan geçenler içinde Rojavalıların da oluduğu ağır silah ve patlayıcı konusuda uzmanlaşmış bir PKK gurubudur. PKK baharda peşmergeye saldırma hazırlığı yapıyor. Bunun içinde YPG içindeki tecrübelileri guruplar halinde çekiyor. Bahara kadar coğrafyaya adapte olmaları sağlayacak, baharda da Kürdistan Bölgesel Yönetiminin üstüne sürülecekler.
Peşmergeler kaçak geçmeye çalışan gurubu uyardıktan sonra peşmerge güçlerine saldırın talimatı da zaten Rojava’dan değil Güney tarafındaki Çiyaye Spi’den verilmiştir. Yani saldırı emri PKK’den gitmiştir.

Sihela çatışması YPG ve HSD’yi zora sokmuştur. HSD kendi içindeki PKK’lileri susturup, Peşmerge ile alttan uzlaşma sağlamak için büyük çaba sarf etmiştir. Bu nedenle de olayın üstünden 24 saat geçtikten sonra ancak açıklama yayınlaya bilmiştir. Bildiri ile kamoyunu yanılta bilirsiniz ama sizi zaten uydularla ile takip eden Koalsiyon güçlerini yanıltamazsınız. Koalisyon HSD’ye Güney Sınırı için son uyarı yaptı. HSD bundan sonra iki kat dikkat etmek zorundadır. Çünkü kendisine desteği veren koalisyon hangi mermiyi nerde atacağını bile belirliyor. Ancak IŞİD üzerinden alınmış kayda geçemeyen cephane PKK’ye gidiyor.

Üç önemli sonuç

 Sihela meselesi üç konuyu açığa çıkardı:

Birincisi; Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Peşmerge sabırlı davranıyor ama vurursa da kimsenin gözünün yaşına bakmaz.

İkincisi; Rojava tıpkı PKK gibi, hadsiz,hukuksuz ve vefa bilmezdir. Çıkarı için ne gerikirse onu söyler onu yapar. Bildiğiniz kabasa politikacılığı.

Üçüncüsü; PKK kendi çıkarı için Rojava’nın meşuriyetini gölgelemekten asla çekinmeyecek.

Barış Pınarı operasyonunada Barzaninin Kürdistani tutumunun Kürt halkına katkısı

Rojava ve Güney arasındaki ilişkilerde ki ılımlı rüzgarların nedeni sadece ABD’nin dayatması değildi. Rojava yönetimi de Güney Kürdistan’ın arkalarında durmasından güç aldı.

Mazlum Abdi bile bu desteği “başkan  Mesut Barzaniye teşekkür ediyorum” diyecek kadar önemsiyordu.Özellikle Serekaniye yengilsinden sonra Rojava halkının psikolojisini düzelten şey Güney Kürdistan’ı arkalarında görmekti. Hiç kimse fazla bir şey söyleyemezken Mesut Barzani’nin “Batı Kürdistan’daki son gelişmelerden çok endişeliyiz. Birkaç kanalla iletişim halindeyiz ve Rojava halkının başka felaketlere maruz kalmamasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” demesi  çok önemliydi. Ayrıca Rojava için direk Trump’a hitap eden eleştirileri ile sürece müdahil olması Kürtler için önemli bir olaydı.

PKK Güney Kürdistan’ın varlığının Kürtler üzerindeki olumlu etkisini inkar etse de Güney Kürtlerin ilham ve umut kaynağıdır.Hewlere gelen her Kürt okullarda, resmi kurumlarda dalgalanan Kürdistan Bayrağını ve her yerde yükselen binaları, Erbilin son yirmi yılda değişen çehresini görünce demek ki bizde böyle yapa biliriz diye ihlam alıyor. PKK bunu kabul etmesede bile biraz aklı başında olan bir insan bile Barzani geleneğinin önemi bir birikim olduğunu ve başka Kürtlerin de buna sırtını yaslaya bileceğini görüyor.

İşte Rojava yönetimi de Serekaniye yenilgisi sonrası Güney arkamızda diye halka psikolojik destek verdi. Yani dış baskı ve iç ihtiyaçlar nedeni ile Rojava-Güney arasında iyi bir rüzgar esmiş gibi göründü.

 Fakat Mazlum Abdi’nin Amediye’de bir peşmergenin şehit edilmesine dönük attığı Twitt, ENKS ve KDP-S bürolarının yakılması ve en önemlisi de 16 Aralık gecesi Sihêla’da yaşanan olay bu rüzgarın tersine dönebileceğini gösterdi.

PKK Mazlum Abdi’yi değil Şahin Cilo’yu istiyor

Her şeyden önce Mazlum Abdi PKK’ye teslim oldu veya Mazlum Abdi tekrar Şahin Cilo olarak yüzünü  PKK’ye döndü diye bilirmiyiz? Evet diye biliriz.

Şahin Abdi daha kısa bir süre önce Güney’deki olayları değerlendirerek “biz tarafsız kalacağız” demişti. 15 günlük bir zaman içinde bu denli ciddi bir tavır değişikliği elbette ki PKK baskısı nedeni iledir. Daha öncede çokça belirttik Mazlum Abdi PKK şerbetini içmiştir. Bu özelliğini tam bırakamaz fakat Rojava’da PKK’ye karşı direnmelerde kellelerin gideceğini hesapladığı için bu geri adımı attı. Yoksa Mazlum Abdi Amediye’nin nerde olduğunu, PKK gerillasının orada yapacak bir işi olmadığını biliyor. Hatta orda bir Peşmerge’nin şehit olduğunu da biliyor. Saldıranın PKK olduğunu da biliyor.

PKK kendi çıkarı için Mazlum Abdi’yi Şahin Cilo, Rojava’yı da PKK kampı yapmaktan çekinmeyecek bir örgüttür. PKK herkesi harcaya bilir. Mazlum Abdi kendini harcatıp Şahin Cilo olursa kendisine yazık eder.

Diğer Haberler