PKK’nin “Kürdistan’ı çökerme” planı ve Amediye’de bir peşmergenin şehit düşürülmesi

PKK’nin “Kürdistan’ı çökerme” planı ve Amediye’de bir peşmergenin şehit düşürülmesi , Gazi Salih Alixan, Serzere, Çemanke, Petrol boru hattı, PKK, KCK; HPG; Süleymaniye, Bese Hozat; Murat Karayılan, Türkiye. TSK, Haşdi Şabi,

14 Kasım gecesi PKK Amediye’de bir peşmerge kontrol noktasına saldırarak bir peşmergeyi şehit düşürdü. Amediye olayı aslında sadece Amediye olayı değildir. Amediye olayı Kürdistan üzerindeki büyük bir planının parçasıdır. Bir ucu Ankara bir ucu Tahran bir ucu Kandil’e kadar dayanan büyük bir Kürt karşıtı bir ağın planıdır.

PKK Zine Werte ile başlatttığı süreci genel olarak “Kürdistan’ı çökerme planı” olarak adlandırmak yanlış değildir. PKK üzerine yerleştiği siyasal ve ittifaklar zeminin kaybettiğini görerek büyük bir hınçla, her yönden saldırıyor. Fakat işin ilginci PKK’nin saldırdığı yer Kürdistan Sömürgecileri değil Kürtlerin kendisi.

Amediye olayı PKK’nin planlı senaryosudur

Amediye olayı PKK’nin Kürdistan Bölgesel yönetimini  çöktürme planı içindeki büyük komplonun küçük bir yansımasıdır. PKK bu olayla bir taşla bir kaç kuş vurmak istedi. Fakat olay tam olarak istediği gibi gitmedi.

PKK aslında Amediye’de daha farklı bir plan yapmak istediği anlaşılıyor. Normalde PKK’nin saldırdığı kontrol noktası yıllardır var. Ne oldu da o gece sorun çıktı? PKK bir provakasyon yaratıp  son dönemde ki bazı olayların üstünü örtmek istedi, bunarın ne olduğuna sonra değineceğiz.

PKK’nin planını 14 Kasım gecesi başladı. Bir kontrol noktasında olay çıkardılar. Ayrıca yanlarında B7 türü roket de bulunuyor. Her ne hikmetse olay olduğu zaman hemen olay yerine yakın bir yerde bir PKK gerillası olan Fırat Botan kodlu bir gazeteci vardı. Ve TV’ye bağlanıp olayı canlı aktarıyordu.  Oysa ki normalde PKK gerillaları uçak korksundan başını kaldıramaz. Ama o gece  bir gerilla elinde telefon adını vermek istediğimiz bir köyün bir evinde durmuş konuşuyordu. Olayı anlatıyordu. Yani olay önceden kurgulanmıştı. Her şey hazırdı. PKK “bana saldırdılar” diyerek ortaya çıkacak ve mağduru oynayacaktı. Fakat bir peşmerge şehit düştü. Böylelikle PKK’nin bana saldırı oldu deme zemini kalmadı.

PKK Amediye meselesinde aslında hem Süleymaniye ve Şengal meselesinde kendini aklamak hemde yeni bir hamle yapmayı planlamıştı. Şimdi biraz geçmişe gidip olayları tekrar bir araya getirirsek

Ekim ayından bu yana devam eden tahrik
işin gerçeği şudur PKK ilk olarak 8 Ekim günü Gazi Salih Alixan’ı vurduğu zaman hemen ardından Peşmerge güçlerinin kendisine saldıracağını düşünüyordu. Fakat böyle olmadı. Daha ilk gece Gazi Salih’in abisi “kardeşimi PKK vurdu” demişti. Kürdistan Bölgesel Yönetimi olayın faiini açıklamadı ama  misilleme yapmadı.
PKK bunun üzerine petrol boru hatını patlattı ve Çemanke’de peşmergenin yoluna mayın döşedi ve ağır silahlarla taradı. Yine tahrik ettti, hemen karşı saldırı olur diye düşündü. Ama bu da olmadı.

PKK Türkiye ve Haşdi Şabi’ye yol açıyor

Kürdistan Yönetimi oyunu gördü ve tuzağa düşmedi.  Kürdistan yönetimi şunu çok iyi biliyordu eğer PKK ile bir çatışma yaşanırsa Türkiye daha ileri hatlara gelecek ve Kürdistan’a müdahale etmek şansı ortaya çıkacaktı. Diğer taraftanda da Haşdi Şabi gelecekti.  Yani aslında PKK’nin yapmak istiği şey tam olarak budur. PKK’nin peşmergeye karşı savaşmak için zemini yaratmasının nedeni aslında hem Haşdi Şabi’nin hemde Türk devletinin Kürdistan içinde kadar girmesini sağlamaktır.  Bizim çöktürme dediğmiz şey budur. PKK kendi çöküşünü engelemek için Kürdistan Bölgesel Yönetiminin çöktürme planında taşeronluk görevi almıştır. PKK’ye bu görev verilmiştir. Eğer PKK bu görevi başaramazsa yok olacaktır.

PKK bu kadar gözü karamadır? Evet bu kadar gözü karadır. PKK zaten Haşdi Şabi ile ciddi bir ittifak yapmıştır.  PKK 2015 yılından beri Şengal üzeri de güçlerini Haşdi Şabi’ye bağlamıştır. Son olarak Şengal’de zaten bu ortaklıklarını daha fazla güçlerdirmiş oldular.

PKK’nin planı aslında Ekim ayından sonra Behdinan alanında bir savaş başlatmak ve eş zamanlı olarak da Süleymaniye’de ki gençleri Kasım ayında harekete geçirmekti. PKK çok istediği PKK –Peşmerge savaşını başlatamayınca mecbur kaldı ve gençleri tek başına sokağa saldı.

Yalnız PKK Süleymaniye olayından istediği sonucu alamadı. Süleymaniye olayı kitleselelleşemedi, olay çıkaran kişilerin dışardan getirildiği meselesi erken deşifre oldu.

Süleymaniye’de kimler olay çıkardı?

Süleymaniye olayını PKK’nin  yönetimini Kuzeyli ve Rojavalı gençlerin oluşturduğu Gençlik Örgütlenmesi Cıwanen Walatparez adlı gençlik örgütü, Süleymaniye merkezli çalışma yürüten Mezopotamya işçi Derneği, NLP adlı PKK’nin istihbarat örgütü esasa rolü oynamıştır. Tewgere Azadi vb daha çok yardımcı rolde olsada esasa dahil olmamıştır. PKK YNK, Newe Nu ve diğer hareketlerden de çok ciddi bir kitlesel destek geleceğini sanıyordu ama olmadı. Aslında Süleymaniye olayı hala dinmemiş olsa da PKK’nin istediği gibi de yürümedi.

PKK’nin Amediye provakasyonu aslında Süleymaniye’deki olaylara destek amaçlıdır.

Bunun için diyoruz ki Amediye olayı sadece Amediye olayı değildir. Amediye olayı PKK’nin Kürdistan’ı çökertme planını bir parçasıdır. Amediye’de şehit düşen peşmerge Cahit Abdurrahman Emin iki gücünü basit bir çatışmasında değil böylesi kapsamlı bir planı engellemeye çalışırken şehit düşmüştür.

Şehit Cahit’in anısına karşı Kürdistan’ı Çöktürme planı yapan tüm güçleri ve taşeronları PKK’yi boşa çıkarılacaktır.

Diğer Haberler