Mazlum Abdi’nin Hawar News’le imtihanı?

Mazlum Abdi’nin Hawar News’le imtihanı? Ronahi TV, Asya Abdullah, Fawza Yusıf, Zaxo Zagros, Bahoz Erdal, PKK, Mustafa Karasu, KCK, Kadro, Rojava, HSD,

HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin Ronahi TV’de yayınlanan röportajı 3 Aralık tarihinde Hawar News’te de yazılı olarak yayınlandı. Fakat Hawar News’te yayınlanan röportajın Türkçe ve Kürtçe versiyonları arasında ciddi bir fark vardı. Türkçe versiyon Mazlum Abdi’nin röportajına kendi cümlelerini katarak içeriğini değiştirmişti.  Kürtçe röportajın başlangıcı ENKS ve PYND arasıdaki diyaloğa ayrılmıştı. Fakat Türkçe röportajın girişinde öyle cümleler yazılmış ki bunlar muhabirin görüşleri mi yoksa Mazlum Abdi’nin mi bilemiyorsunuz.

Türkçe Röportajda “Gare’nin KDP özel güçleri tarafından kuşatmaya alınması Kürdistan toplumunda infiale neden oldu” biçiminde geçen cümle aslında Mazlum Abdi’nin hiç kurmadığı bir cümle. Fakat Hawar News’in Türkçe muhabiri çok büyük bir emek ve çaba (!) ile kendi cümleleri ile Mazlum Abdi’nin cümlelerini iç içe geçirerek bakın Mazlum Abdi KDP karşıtı konuştu imajı yaratmak istemiş.

Rojava medyası  Mazlum Abdi’ye rağmen böyle bir şey yapa bilir mi? Evet yapar. Çünkü Rojava medya çalışmaları direk Mustafa Karasu’nun atadığı isimlerden oluşuyor. Özellikle de Türkçe siteler Karasu’nun günlük denetiminde. Yani aslında PKK Rojava’ da ki medya organlarını  bir silah gibi elinde tutuyor. Silahın namlusu zaman zaman Şahin Abdi gibi rojava yönetimlerine de döne biliyor. Bu röportajda da öyle olmuş.

Mazlum Abdi neler söyledi?

Bu röportajın yapılış amacının ne olduğu önemli bir sorudur. Röportajda Güney Kürdistan, Şengal ve PKK’nin Rojava’da ki varlığına dair ısrarlı sorular soruluyor.  Öyle görülüyor Mazlum Abdi’nin geçmişte açıkladığı bazı görüşlerini redekte etmesi isteniyor.

Hatta diye biliriz ki Mazlum Abdi büyük bir kuşatma altındadır. PKK bir yandan Mazlum Abdi aracılığı ile ABD ve Batı arasında bir denge kurmaya çalışmaktadır. Öte yandandan da Mazlum Abdi’nin kontrolünden çıkmasından çekinmekte, etrafındaki ekibi dağıtmak istemektedir. Zaten röportajda da ısrarla Mazlum Abdi’den PKK’yi aklayan, Rojava için önemini ortaya koyan açıklama yapması istenmiştir.

Elbette ki Mazlum Abdi PKK geleneğinden gelen biri. PKK’nin fikri ve siyasi şerbetini içmiştir. Fakat tek bildiğimiz son yıllarda Mazlum Abdi’nin PKK’nin sınırlarını aşarak bağımsız ve reel bir çizgi izlemeye çalıştığıdır. Ne kadar başarılı olup olmayacağını da zaman gösterecek. Yalnız eldeki veriler Mazlum Abdi ve kendisin gibi düşenen Rojavalı kadrolara dönük PKK’nin yeni bir ideolojik hamle başlattığı yönündedir.

PKK kış ayı boyunca Rojava’da bulunan tüm kadrolarını eğitimden geçirme ve kadro konferansları yapma kararı aldığını dair bilgiler var. PKK litaratüründe Kadro konferansı demek kadroların elden geçirilmesi, hizaya getirileceklerin hizaya getirilmesi anlamını geliyor. Kadro konferanlarında Rojava merkezli hareket etmek isteyen ve PKK ile arasına belli mesafe koymak isteyen değişimci ekibinde bu çerçevede güçlü uyarıldığı ve gerekirse Kandile çekilecekleri de gelen bilgiler arasında.

PKK bu iş için direk PKK yöneticisi bir ekip görevlendirmiş. Bu ekip aracılığı ile de Rojava da ki yönetim düzeyinde ve önemli çalışmaların kadrolarından tutumlarını ortaya koymaları istenecek.  Sozdar Avesta gibi isimlerin bu sürece aktif katılarak “ Rojavalı kadroları hizaya çekme” sürecine aktif katılacağı belirtiliyor.

Rojava’da kadro ayıklaması mı olacak?

Görevlendirilenlerden biri Bahoz Erdal. Bahoz Erdal’ın kendisi de Rojava’lı ve aslında Mazlum Abdi’ye rakip bir isim. Rojava savaşına kadar PKK içindeki Rojavalı en popüler isimdi fakat Rojavada yeteri kadar öne çıkamadı. Bu durumu çok hazmetmiş değil. Bahoz Erdal bir dönemdir Rojava’da ikame etmiş bulunuyor. hem Mazlum Abdi’yi PKK adına denetlemek hemde kendisinden rol kapmak peşinde.

Mazlum Abdi’nin HSD komutanlığından alınarak diplomasi çalışmalarına verileceği söylemleri de var. Fakat ABD’nin bunu kabul etmeyeceğini hepimiz biliyoruz. PKK’nin daha önce YPG sözcüsü Polat Can’ı bile ABD’liler nedeni ile yıllarca değiştiremediği de basına yansımıştı. Mazlum Abdi değişitirilemez. PKK’de bunda ısrar etmesinin kendisi için yol açacağı sonuçları biliyor. Bu nedenle şimdilik Mazlum Abdi’yi sahadan çıkarma olmaz. Fakat kadrolar ve halkla ilişki düzeyi daraltılacak. Böylelikle kendi çizgisini örgütleyemeyecek.

Mazlum Abdi’nin çizgisinde kararlı davranıp davranmayacağını zaman gösterecek. Bizlerde yaptığı açıklamalardan geri adım atıp atmadığını göreceğiz.

PKK’nin genel olarak Rojava’ın eski ve tecrübeli kadroların tümünün değişik çalışmalar adı altında Rojavadan uzaklaştırmak istediği düşünülüyor. Böylelikle PKK’ye bağlı kalmaya mecbur olan, tecrübesiz isimler yönetime getirelerek otorite sağlanması düşünülüyor.  Bu isimlerden biri PYD’nin eski eş başkanı Dilan Derik kod adlı, Asya Abdullah. Daha önce Elsse sarayında Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşen Abdullah PKK tarafından Rojava’dan uzaklaştırıldı. Asya Abdullah’ın şimdilerde PKK’nin örgütü KNK bünyesinde Kürtler arası ulusal birlik çalışmalarına görevlendirilerek  süreçten diskalifiye edildi.

Zaxo Zagros Çetelê kod adlı Fawza Yousif’un bunlardan biri olduğu ve PKK’nin kendisin Rojava’dan çekmek için hazırlık yaptığı belirtiliyor. Fawza Yuosif’in medya’daki liberal söylemlerini düzeltmesi istendiği belirtiliyor.

Kısacası PKK Rojava’ya dönük bir hamle başlatıyor. Bu hamle işgalciye karşı değil. Öncelikle kadrolarına karşı olacak. PKK gibi hareketler dışarda zorlanınıca yaptıkları ilk şey kendi kadrolarını sıkıştırırlar. Böylelikle PKK Rojava’da Kürt birliğine ılımlı bakan, Kuzeyli kadroların Rojava’daki varlığından rahatsız olan ekibi tasfiye etmek istiyor. Bu hem Rojava hem Kürtler için büyük bir kötülüktür. Rojava ve Kürtlere kaybettirecek bir kötülüktür.

Diğer Haberler