Independent yazarı Cockburn yazdı: “Trump’ın Suriye’deki Kürt Müttefiklerinin Etnik Temizliğini Sağlayan En Büyük Suçu Unutulmamalı” 

Independent yazarı Cockburn yazdı: “Trump’ın Suriye’deki Kürt Müttefiklerinin Etnik Temizliğini Sağlayan En Büyük Suçu Unutulmamalı”  Efrin, Afrin, Kürdistan, Biden, Erdoğan, Türkiye, Zeytin Dalı operasyonu

The Independent yazarı Patrick Cockburn dün, “Trump’ın Suriye’deki Kürt Müttefiklerinin Etnik Temizliğini Sağlayan En Büyük Suçu Unutulmamalı” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıda Efrin halkının yaşadığı pek çok insanlık dışı muamele ve Türk devletinin Efrin’de ki uygulamaları da yer aldı.

Cockburn, yazısında Trump’ın, Türklerin Kürt bölgesine görmesine yeşil ışık yakmasının unutulmaması gerektiğini belirterek, “Milisler Kürtlerin kentte kalmasını imkansız hale getiriyor. Türk güçleri Kürtleri “terörist” milisler ise, “Tanrı’nın emriyle öldürülmesi gereken kafirler” olarak görüyor. “İyi haberlerden biri ise, Trump’ın Joe Biden’e kaybetmesi” yorumunda bulunuyor.

Çünkü Trump’ın bu yaklaşımı başlı başına bir kötülük eylemiydi. Aynı zamanda, ABD destekli Kürt savaşçılar IŞİD’e karşı savaşıyordu. Türkiye’nin Efrin ’e girdiği an Trump, bir ABD müttefikine (Kürtlere) ihanet etmişti.

Trump’ın ihaneti o zamanlar çok az uluslararası öfkeye yol açtı, ancak bunun doğrudan cinayet, adam kaçırma, kaybolma ve yüz binlerce insanın sınır dışı edilmelerinin nedeni olduğuna eminim.

“Milisler Kürtlerin kentte kalmasını imkansız hale getiriyor”

Türk saldırısından önce Efrin ’deki bir okulda matematik öğretmeni olarak çalışan, üç çocuklu 34 yaşındaki Kürt kadın Rohilat Hawar, “her gün Türk hava saldırıları olduğu için” Şubat 2018’de kaçmaya çalıştı. Ancak Kürt kontrolündeki özerk bölgeye ulaşmak için geçmesi gereken bölgeye (Suriye hükümetinin elindeki) girişi reddedildi.

Rohilat, Türk destekli Suriyeli cihatçı milislerin, Efrin ’den ayrılmaya çalışan birçok kişiyi vurduğunu ifade ederek, “Bir arkadaşım geçen yıl kaçmaya çalışırken 10 yaşındaki çocuğuyla öldürüldü” dedi. Milisler Kürtlerin kentte kalmasını imkansız hale getiriyor.

Türk güçleri Kürtleri “terörist” milisler ise, “Tanrı’nın emriyle öldürülmesi gereken kafirler” olarak görüyor.

Rohilat’ın Kürt kadınlarının pek tercih etmediği başörtüsü takmaktan başka seçeneği yoktu. Yedi ay boyunca bunu yapmadı, ancak Suriye’nin diğer bölgelerinden gelen cihatçılar tarafından taciz edildi. Rohilat, Bir Türk memuruna başvurdu, ancak memurlar ona mahallesindeki sosyal normlara saygı duyması gerektiğini söyledi. Rohilat, ”Bu yüzden başörtüsü takmak zorunda kaldım” dedi.

Efrin ‘de hayatta kalan Kürtler savunmasız ve başıboş milisler tarafından tehdit edilip öldürülüyor.

“Cihatçı milisler, Kürt kadınlarını göz önünde taciz ediyor!”

Rohilat, bu haftanın başlarında pazara gittiğinde gördüğü manzarayı şöyle anlatıyor:

“İki Kürt kız bana doğru yürüyordu. Motosikletli silahlı iki milis yavaşça onların yanlarına geldi ve onlardan birinin göğsünü tuttu. Her iki kız da ağlamaya başladı. Milisler motosikletlerinden indi ve onları öpmeye ve taciz etmeye başladı. Ardından bir kalabalık toplandı ben de kızları onlardan kurtararak evlerine götürdüm.”

Efrin ‘deki Kürtler çoğunlukla çiftçiydi. Meyve, sebze ve hepsinden önemlisi zeytin yetiştiriyordular. Ancak Rohilat, yeni yerleşimcilerin şehir insanları olduğunu söyleyerek, “Bu yüzden zeytin ağaçlarını kesip yakacak odun olarak satıyorlar. Sonuç olarak, gıda ürünlerinin ithal edilmesi ve daha yüksek bir fiyata satılması gerekiyor” diyor.

“İyi haber, Trump’ın Joe Biden’e kaybetmesi”

Türk hükümeti doğrudan sorumlu görünmemek için, Kürt bölgelerini Kürt karşıtı İslamcı silahlı milislere devrederek etnik temizliği sağlıyor. Yakın bir zamana kadar, milislere Türkiye tarafından ayda 100 dolar ödeniyordu. Milisler ayrıca Kürtlerin mallarına da el koyuyordu.

Ancak Ağustos’tan bu yana milislerin maaşı düşürüldü çünkü Türk ordusu bölgedeki faaliyetleri duraklattı. Bunun amacı ise söz konusu milisleri, Libya’da ve Dağlık Karabağ’da kendi vekilleri olarak savaştırmaya ikna etmekti. Fakat birçoğu öldürüldü.

Kürtlerin çoğunluğu yerlerinden oldu, sağlıksız kamplarda yaşadı, öldürüldü, fidye için alıkonuldu veya ortadan kayboldu. Türkiye’nin 3 milyon Suriyeli Kürt’e karşı yürüttüğü kampanya da gerilimin azalmasına neden olmayacak.

İyi haberlerden biri ise Trump’ın Joe Biden’e kaybetmesi. Çünkü bu sonuç, ABD’nin başka bir Türk saldırısına yeşil ışık yakma şansını ortadan kaldırmasa da önemli ölçüde azaltacağı gerçeğini gösteriyor.

Diğer Haberler