PKK’nin makul adamı Murat Karayılan’dan makul olmayan sözler

PKK’nin makul adamı Murat Karayılan’dan makul olmayan sözler, Murat Karayılan, Gare, Dinarte, Hewler, Ankara Gurubu, Peşmerge, HPG, gerilla,

PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın 26 Ekim tarihinde Sterk TV’de yayınlanan röportajı çok yönlü olarak değerlendirmeye muhtaçtır. Aslında Murat Karayılan’ın yıllardır kamuoyuna ve özelde de Güney Kürdistan kamuoyu ve yöneticilerine karşı oynadığı makul adam maskesi de 26 Ekim tarihli röportajı ile düşmüştür.

Genel olarak Murat Karayılan PKK’nin diğer yönetici kadrolarına göre daha Kürdistani ve Kürt siyasi çevrelereler ile diyalog, ittifak ve ilişkilerde daha esnek biri olarak bilinir. Bu nedenle de özelliklede Güney Kürdistanlı Kürtler içinde PKK’in makul adamı olarak görülür ve PKK içinde  diğer yöneticilere göre tercih edilen biri olmuştur. Bunun nedeni özellikle PKK’nin diğer Ankara gurubu üyelerinin Kürt kültürel değerleri ve sosyolojisine uzaklığı, Kürt yurtseverliğinde zayıf olmaları nedeni ile Murat Karayılan Kürt kimliği ile önce çıkmasıdır.  Yoksa Karayılan ile diğer Ankara gurubu üyeleri arasında ciddi bir ilkesel fark yoktur.

Karayılan savaşta kaybetmiş bir komutandır

Karayılan son röportajında da olayları engellemeye çalışan, çatışma çıkmasını engellemiş makul adam rolü oynamaya çalışmış olsa da bu kez istediği sonucu alamamıştır. Çünkü Kürdistan meselesi köyle kurnazlığı, bilmemezlikten gelme, sempatik görünme çabası ile yürütülemeyecek kadar hassas bir meselidir.  Karayılan’ın konuşması ateşle oynamaktır.

Karayılan savaşta kaybetmiş bir komutandır. Geçmişi saymadan son 2013 yılından bu yana Murat Karayılan 7 yıldır direk PKK’nin silahlı kanadı HPG’nin başında bulunuyor. PKK’nin Kuzeydeki Hendek yenilgisinin,  Kuzey dağlarında gerillanın nerdeyse silinecek düzeye gelmesi gibi olayların tümü Karayılan’ın HPG komutanlığı dönemine denk gelir.  Karayılan’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimini ve peşmergeyi gerillaya engel olmaya çalışıyorlar gibi göstermek istemesinin nedeni de budur. Oysaki gerillanın yenilgisinin nedeni çok daha stratejiktir. Bunu burada ele almayacağız. Fakat Karayılan’ın konuşmalarında bu kadar ateşle oynar gibi, tehditler savunmasının, iç savaş tehdidi yapmasının nedeni kendi yenilgi durumu ile ilgilidir.

Murat Karayılan konuşmasında barış ve birlik çağrısı değil, savaş tehdidi yapmıştır. “ Ben fedailere gidip Kürt öldürmeleri talimatı vermek istemiyorum” derken aslında şunu demiştir: Çok zora düşersem fedailere talimat veririm intihar eylemi bile yaptırırım.  İşte bu agresif açıklamanın nedeni kendi yenilgi durumunu örtbas etmek içindir.

Gare nerede?

Karayılan Gare’de gerilla güçlerinin Peşmerge güçlerine saldırmasına kendisinin engel olduğunu söylüyor. Oysaki gerçek şudur HPG içinde hiç kimse üslerinin emri olmadan tek mermi atamaz. Peşmerge’ye karşı mermi sıkan güç direk Murat Karayılan’ın bilgisi dahilinde bu saldırıyı yapmışlardır. Öncelikle Karayılan talimat verdiği şeyi üslene bilmeli. Yiğitçe çıkıp orda peşmergeye ateş emrini ben verdim diye bilmeli.

Karayılan’a göre Peşmergeler gerilla alanlarına giriyor. Gerilla alanı dediği Gare Dinarte bölgesi. Gare Kuzey Kürdistan sınırından yüzlerce km uzakta bir alan. Resmi verilere göre Gare bölgesinde 75 köy bulunmakta. PKK bu köylerin bazılarını gerilla alanı olarak kabul edip sivillerin girmesini yasaklamıştır. Bazı köylere ise kendisi yerleştiği için savaş uçaklarının hedefi olmaktadır. Bu nedenle 75 köyden 46’sı boşaltılmış durumda. Geri kalan diğer köyler ise yavaş yavaş boşaltılıyor. Yani PKK el koyduğu alana hayat ve canlılık değil ölüm ve çöl olmayı getiriyor.  Şimdi aynı şeyi Dinarte’ye yapmak istiyor.

Dinarte’yi istiyen Hewleri istiyordur

 Dinarte Gare dağının Hewler, Akre, Duhok yol hattına bakan yüzü. Yani Karayılan’ın gerilla alanı dediği alandan tek bir Türk karakolu hatta sınırı bile göremezsiniz. Dinarte alanı 150 yıldır Türk askeri görmemiştir.  Dinarteye yerleşen güç Akre’ye Hewlere savaş açmak isteyen güçtür. Bunun başka açıklaması da yoktur.  Dinarte  Behdinan bölgesi dağlarının yumuşayıp ovaya indiği bir alandır. Dinarte demek Hewler, Duhok, Akre yol hattı demektir.  Dinarte’ye gelen gerilla Hewlere gelmek istiyor demektir. Çünkü eğer Türkiye ile mücadele etmek istiyorsa gerilla Dinarte’ye değil.  Çele’ye gitmelidir, Şemzinan, Kılaban, Cudi’ye gitmelidir.

PKK tüm sınırı bırakmıştır. Güney Kürdistan’ın içlerine doğru gelmekte,  dağdan kasabalara doğru yumuşak bir iniş yapmaktadır.  HPG güçleri koruyacağını söylediği sınırı kuş uçuşu 20 ve 40 km arasında tamamen Türk ordusuna bırakmıştır.  Türkiye’ye karşı direniş olacaksa gidip o 20-40 km alanı geri almalıdır. Mesela Sınahtı, Ore’yi, Merge Şiş’i, Govende’yi Abdal Kofi’yi, Rekan u Nerwehi geri almalıdır. Yoksa sürekli Türk ordusuna toprak kaptırıp Güney’in içlerine girmek olmaz.

PKK Hewler sokaklarına kamp kurmak mı istiyor?

Böyle giderse PKK gerilla güçleri Hewler merkezine gelip şehrin en büyük AVM’si Famili Mall’ın önünde mevzi kazıp, burası gerilla alanı buraya peşmerge giremez diyecektir. Gerilla güçleri gelip Duhok’ta Azadi parka gelip burası bizim alanımız diyecektir. Karayılan yıllardır savaşı yöneten biri olarak Hewler’de mevzi kazmayı değil kendi komutanlık döneminde Türklere kaptırılan 40 km araziyi geri almayı planlamalıdır.

Peşmerge Güney Kürdistan’ın tarihi, meşru ve yasal gücüdür. İstediği her yere gire bilir. PKK’nin gerilla alanı dediği Dinarte bölgesi yüzlerce şehit peşmerge vermiş, hala yüzlerce peşmergesi olan bir halktır. 2014 yılında IŞiD Kürdistan bölgesine saldırıları yoğunlaştırınca alandaki peşmerge gücü Şengal ve Zumar gibi alanlara yönlendirilmiştir. 2016 yılında DAiŞ zayıflatıldıktan sonra alana yine peşmerge gücü girmiştir. Fakat bu kez de Kerkük ihaneti ile Haşdi Şabi güçleri tehlikesi nedeni ile peşmerge güçleri ara bölgelere yerleştirilmiştir.  Yani Güney sınırını Haşdi Şabi’ye karşı korumaya gidilmiş bu kez de Kuzey sınırın PKK işgal etmiştir. PKK durumu suiistimal etmiştir.

Karayılan’ın  makul sözler söyleyerek bu durumu örtmesi etmesi mümkün değildir.  Kürdistan meselesi ateş meselesidir. Büyük Kürdistanı partinizin çıkarlarına kurban etmenizi kimse kabul etmeyecektir.

Diğer Haberler