PKK’nin halkı canlı kalkan olarak kullanmasının son şehidi: Mamoste Xalid Abdurrahman’ın anısana

PKK’nin halkı canlı kalkan olarak kullanmasının son şehidi: Mamoste Xalid Abdurrahman’ın anısana, Kani Mazi, Kani Masi, Bervare Bala, Güney Kürdistan, Peşmerge

( bu mektup Bervari Bala bölgesinden bir okuyucumuz tarafından yazılıp sitemize gönderilmiştir)

Kani Masi bölgesinin sevilen simalarından halkın sevip saydığı Mamoste Xalid Abdurrahman 19 Ağustos günü kendi köyü Kani Mazi’de Türk savaş uçaklarının vuruşu sonucu şehit düştü. 63 yaşında ki Mamoste Xalid 40 yıldır kendi bölgesinde öğretmenlik yapıyordu. Uzun yıllarda kendi köyünde öğretmenlik yaptı. Yaklaşık iki ay önce de emekli oldu. Binlerce öğrenci yetiştirdi, bölgenin saygı duyulan isimlerinden biriydi.

Mamoste Xalid böyle bir ölümü hak etmiyordu. Bunca emekten sonra kendi ailesinin içinde mutlu bir hayat yaşamak istiyordu. Hiç kimse böyle bir ölümü hak etmez, hiçbir Kürt’te böyle bir ölümü hak etmez. Biz Kürtler sömürgecilerin tüm Kürtleri tek tek öldürmek istediğini biliyoruz. Yüz yıldır sömürgeciler bizi öldürüyor. Sadece son iki yıl içinde Duhok çevresinde 32 sivil uçak saldırılarında hayatını kaybetti. Bunların büyük çoğunluğunun nedeni de köylerimizin canlı kalkan olarak kullanılması.

Mamoste Xalid öğlen saatlerinde ailesi ile yemek yerken uçaklar köyün hemen yakınını Mamoste Xalid’ın bağ-bahçesinin yakınını vuruyor. Uçak vuruşu bitince Mamoste Xalid ormanı söndürmeye gider. Uçak vuruşunda birkaç gerilla da hayatını kaybetmiştir. Mamoste xalid yangın çıkan bölgeye ulaştığında orda 5 gerillanın olduğunu görür, onlardan köyden uzaklaşmalarını ister. Fakat gerillalar bunu kabul etmez. Tartışma esnasında uçaklar alanı ikinci kez vurur 5 gerilla ve mamoste Xalid hayatını kaybeder.

PKK son yıllarda bölgemizde halkı bir canlı kalkan gibi kullanarak kendini korumaya çalışıyor. Sadece boş köylerin değil dolu köylerinde camilerini, bahçelerini kullanıyorlar. Kendilerinden alandan çıkmalarını isteyen halkı ise bir yandan tehdit edip bir yandan da biz köyü korumak için buradayız” diyorlar.

PKK araba ile yol hatlarında dükkânların önünde, telefon ve cihaz kullanıyor. Sivil kıyafet giyip köylerin içine giriyor. Halkın ölümüne neden oluyor. Halka rağmen halkın içine gelip, halkı birer canlı kalkan gibi kullanıyor. Artık Kürdistan’ın en sarp yerleri Bervari Bala ve Behdinan’ın en asi kayaların da sadece Türk ordusu var. PKK dağdan inmiş halkın içinde kendini korumaya çalışıyor bu da halkın can kayıpları vermesine yol açıyor.

Biz artık biliyoruz ki PKK aslında sivil halkın ölmesinden hiç rahatsız değil. Hatta memnun çünkü sivil halkın şehit düşmesinden faydalanmaya çalıyor, halkla arasında duygusal bir bağ kurmaya çalışıyor. Halkın hayatını korumak için hiçbir şey yapmıyor, gelip köylerimizin dibine giriyor daha sonra siviller ölünce de bunlar bizim şehitlerimiz diye gelip ailelerle ağlıyor. PKK, eğer gerçekten halka saygın varsa sivilleri kendine canlı kalkan yapmaktan vazgeç.

Bizler köye gelen gerillara bir ekmek veriyorsak değil ki PKK’ye inanıyoruz, düşüncelerini benimsiyoruz, sadece o gençlere acıyoruz. Bizim kendi geleneklerimize sahip çıkmak için bu gerillayı zorla köyümüzden atmıyoruz. Ama PKK’nin yöneticileri sanki biz onları destekliyormuşuz, taraftarıymışız gibi yansıtıyor. Hayır, bizim alanlarımızda PKK ile ticaret yapan birkaç kişi dışında hiç kimse PKK’yi desteklemiyor.

Biz Bervari Bala halkı olarak PKK’ye diyoruz ki: “Kendinizi savunun bir şey demiyoruz, ama kendinizi savunmak için bizi canlı kalkan yapmayın, kendinizi savunamıyorsanız bizi savunmak için orda olduğunuzu söylemeyin. Köylerimizden uzak durun. Zaten bölgemizin en güzel en sarp yerleri sizin elinizde bırakın köylerimizde yaşayalım”

PKK hem halkı canlı kalkan olarak kullanıyor, sivil insanların hayatını tehlikeye atıyor hem de siviller şehit düşünce hiç suçu yokmuş, halk kendisi PKK’yi oraya davet etmiş gibi davranıyor.

PKK en son olarak Mamoste Xalid’ın şehadeti içinde aslında gerillları kurtarmaya gitmişti gibi asılsız şeyler yazdılar. Oysaki Mamoste Xalid’ın eşi Nazdar’da katıldığı TV programında şunu söyledi: ateşi söndürmeye gitmişti, evimize ateş düştü.

Mamoste Xalid ve halkımızın diğer şehitlerinin anısına saygının bir gereği olarak PKK’nin sivilleri bir canlı kalkan gibi kullanmaya son vermelidir. Topraklarımız bir yandan Türk ordusunun bir yandan da PKK’nin tehdidi altındadır.

Diğer Haberler