Cemil Bayık’ın açıklaması Kürdistan Bölgesine savaş ilanı mıdır?

Cemil Bayık’ın açıklaması Kürdistan Bölgesine savaş ilanı mıdır? PKK, KCK, KDP, Hewler

Dün Sterk TV’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık Kürtler arası ilişkileri gerginleştirecek açıklamalar yaptı. Bayık, Kürdistan bölgesine saldırmaya hazırlandıklarını belirtti. Dikkat çekici olan birkaç gün önce Mevlut Çavuşoğlu’nun da aynı biçimde Kürdistan Bölgesel Yönetimine saldırı tehdidinde bulunmasıydı. Her iki tarafın aynı anda Kürdistan Yönetimini tehdit etmesi yoruma değer bir konudur.

Cemil Bayık’ın açıklaması bir anlamda da PKK’nin sonbahara doğru Kürdistan Bölgesel Yönetimine karşı bir savaş başlatma hamlesi planladığının da ipuçlarını veriyordu.

Çünkü Cemil Bayık yaptığı açıklamada sivil halktan insanları vurma dışında ayrıca Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde istihbarat, güvenlik vb. çalışmalar yapan kişilere de saldırı yapacaklarına açık beyanlarda bulundu. Bu şu demektir: PKK yarın öbür gün Duhok’ta, Hewler’de bir peşmerge komutanını, bir asayiş sorumlusunu MİT’e bilgi veriyor diye vurma hazırlığı yapıyor. Öte yandan kendisine vergi vermeyen ve ya bazı taleplerini karşılamayan kişileri de ajandır diye vurma yönünde planları var.  Elbette ki böyle bir durum karşısında kaos yaşanacak ve PKK’ye de karşılık verilecek bu da gittikçe bir iç çatışmaya yol açacak.

Cemil Bayık’ın bu denli açık ve çekinmeden bunun dile getirmesi bu yönlü ciddi bir planın olduğunu gösteriyor.  Aslında böyle bir planını olduğu daha bahar ayında ortaya çıktı. PKK’nin Zine Werte olayı etrafında yaptığı büyük algı operasyonu ve sorunu uzun süre Kürtlerin hatta yabancı ülkelerin gündeminde tutması bile bir şeylerin alt yapı hazırladığı anlamına geliyordu.  Örneğin Zine Werte için PKK kadroları Avrupa’da çalışma yaparak uluslararası insanların gündemine de koymaya çalıştılar. 21 Mayısta Urugay’dan, Colombiya’dan, Güney Afrika’dan ve başka ülkelerden kadınlara bir mektup yazdırdılar. Yine başka yabancı insanlara da mektup yazdırıp daha sonra kendileri bu mektuplara cevap verip teşekkür ettiler, taleplerinize göre davranacağız dediler. Yani bir iç çatışma çıkarsa şimdiden kendini meşru ve haklı taraf göstermek için iç ve dış kamuoyunda zemin hazırlıyorlar.

PKK aslında uzun zamandır bu yönlü bir hazırlık içinde. PKK 2017 yılından beri Kürdistan Bölgesini savaş alanına çevirme planları yapıyor ve bu konuyu da kamuoyuna deklere ediyor. Bunun ilk adımı olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde işgalci Türk güçlerine karşı savaş biçiminde propagandasını yaptı. 2017 yılı nisan ayında Bahoz Erdal, Mayıs ayında Rıza Altun PKK yayın organlarına konuşarak bu yönlü hazırlıkları olduğunu söyledi, açıkça “artık güney savaş alanı olmalıdır” dediler. Cemil Bayık’ın ise bu açıklamalarda bir adım öteye giderek TC’yi değil Kürdistan yönetim üyelerini hedefleyeceğini söyledi. Gerekçe olarak ise halkın Türkiye istihbaratı MiT’e bilgi vermesi. Bu durum doğru mu? Güney Kürdistan halkı devlete bilgi veriyor mu?

MİT en çok PKK’’de mi Güney’de mi örgütlü?

Türk devleti ciddi bir istihbarata sahip, birçok ülke içinde örgütlenmesi var. Hatta birçok örgüt içinde de örgütlenmesi var. Ama hem yaşanan tarih hem de günümüz şunu gösteriyor Türk Devlet istihbaratı MİT’in en çok örgütlenip, en çok bilgi aldığı örgüt PKK’dir. Ayrıca Ortadoğu da en çok istihbarat örgütleri ile ilişkilenen örgütte PKK’dir. Cemil Bayık’ın kendisi İran istihbarat örgütü Etlaat ile nerdeyse günlük ilişki içinde çalışmakta, Kürdistan Bölgesel Yönetimi hakkında ortak planlamalar yapmakta, hatta İran istihbaratı İtleatın sağladığı güvence ve mekan ile Süleymaniye ve çevresinde hareket etmektedir.

Suriye istihbarat örgütü Muhaberat ile PKK ve Cemil Bayık ilişkisi de bilinen bir gerçektir. Cemil Bayık Öcalan’ın yakalanmasından sonra Şam’da kapısında Muhabarat üyelerinin nöbet tutuğu bir villada yaşamıştır.
PKK şu anda da ırak istihbaratı ile ilişki içinde Şengal-Musul-Mahmur-Kerkük hattında geliş gidiş yapmakta, silah taşımaktadır. Bağdat hava limanını kullanmaktadır.

Abdullah Öcalan ve MİT arasındaki ilişki, Abdullah Öcalan’ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı öven sözleri ve ilişkileri de elbette hafızamızda. Özellikle de PKK yöneticisi Sabri Ok’un 25 yıldır MİT ile olan ilişkileri de daha araştırılması gereken hususlardır.

Yani Cemil Bayık’ın MİT ile ilişkilenenleri vuracağız demesi anlamsız bir durumdur. Çünkü kendisinin de onlarca Kürt gencini asan itlaat ile Muhaberat ile ilişkileri de sorgulanır o zaman. Kaldı ki sorgulanmalıdır. Paris’te Sakine Cansız ve arkadaşlarının vurulmasında PKK içine sızan Türk MİT’in rolü nedir buna da cevap verilmelidir.

Bir diğer nokta da PKK vurulan yöneticilerini ve gerillalarının vurulma nedenini yerden, sivil halkın veridi istihbarat gibi gösteriyor. Oysaki gelişen drone tekniği gece ve gündüz kameraları ile yerdeki bir kedinin hareketini bile fark edebilir. Ve PKK başta Behdinan bölgesi olmak üzere Zap Vadisi, Gare dağı gibi bölgelerde alanı halka kapatmış. Buralarda sivil halk yok.

Ne Cemil Bayık kurttur, ne Kürt halkı kuzu

Kurtla kuzu bir su kenarında karşılaşır. Kurt kuzuya der ki: sen benim suyumu bulandırıyorsun. Kuzu da derki: ama ben aşağıdayım sen yukarda ben nasıl senin suyunu bulandıra bilirim ki?

Kurt biraz sonra derki: sen geçen yıl benim aile küfretmiştin Kuzu derki: ben geçen yıl doğmamıştım, ben olamam.
Kurt durur ve derki: ben onu bilmem ben karar verdim seni yiyicem

Cemil Bayık’ın açıklaması dahil olmak üzere PKK’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimine yaklaşımı maalesef ki aynı kurdun kararı gibidir. PKK kararını vermiş Kürdistan Bölgesel Yönetimine karşı savaş açacak bahane arıyor. Neden Kürdistan Bölgesinde Türk askeri üsleri var savaş açacağım diyor. Cevap geliyor: ama üsler NATO üsleri ona biz izin vermedik.
PKK diyor ki neden savaş uçaklarını durdurmuyorsunuz, savaş açacağım. Cevap geliyor: Hava sahası ABD ve Irak denetiminde, bizim kontrolümüz yok.

PKK: Zine Werte’den çıkın yoksa savaş açacağım?  Cevap geliyor: zine Werte resmi Kürdistan Bölgesinin toprağı, çıkmıyoruz.
Yani PKK savaş açma kararı almış tıpkı kuzu-Kurt hikayesinde ki Kurt gibi bahane arıyor. Cemil Bayık Mevlüt Çavuşoğlu ile eş zamanlı olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimini tehdit ediyor.

Tabi ki Cemil Bayık şunu bilmeli hayat ve siyaset sizin yeni savaşçılara, kadrolara yaptığınız propaganda gibi değil. Siz Kurt değilsiniz karşısınız da kuzu yok. Kürt halkı da sadece her gün caddeye döktüğünüz bir avuç slogancıdan ibaret değil. Kürt halkının yegane varlığı Kürdistan Bölgesel Yönetimi karıştırmaya çalışırsanız aynı sertlikte cevap alırsınız. Tüm Kürt aydınları, siyasi hareketleri ve duyarlı insanlar Cemil Bayık’ın açık açık Kürdistan Bölgesine saldıracağız, cinayet işleyeceğiz demesine karşı tavır almalı.

Diğer Haberler