ABD’li kuruluşun raporuna göre Türk devleti ve PKK arasındaki çatışmaların yoğunluğu hangi Kürdistan Parçasında?

ABD’li kuruluşun raporuna göre Türk devleti ve PKK arasındaki çatışmaların yoğunluğu hangi Kürdistan Parçasında? ACLED,

ABD merkezli kuruluşa göre 2020 yılının ilk beş ayında Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki çatışmaların yüzde 77’si Kürdistan bölgesi içinde gerçekleşti

1982 yılında PKK ve KDP arasında imzalanan protokol sonrası Güney Kürdistan’a yerleşen PKK artık Türk devleti ile savaşın büyük bir bölümünü Güney Kürdistan toprakları içinde veriyor. Özellikle 1990’lar sonrası savaş artan bir eğilimle Güney Kürdistan’a kaydı. Bu konuda Kürdistan bölgesi birçok kez açıklama yaparak Kürdistan Bölgesi’nin savaş alanına çevrildiğini açıklamıştı bu kez ABD merkezli Çatışma Yeri ve Olay verileri projesi (ACLED) bir rapor yayınladı.

ABD merkezli Silahlı Çatışma Yeri ve Olay Verileri Projesi (ACLED) raporuna göre, geçtiğimiz 5 ayda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasındaki çatışmaların yüzde 77’si Kürdistan Bölgesi’nde yaşandı.

ACLED tarafından dün paylaşılan rapora göre, TSK ile PKK arasındaki çatışmaların büyük çoğunluğu Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde yaşanıyor.

Söz konusu verilerde, 2020 yılının ilk beş ayında TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmaların sadece yüzde 23’ünün Türkiye topraklarında gerçekleştiği yer alıyor.

PKK özellikle 2016 yılında yürüttüğü hendek savaşlarında ki yenilgiden sonra Kuzey Kürdistan’da gerilla hareketliliği de büyük oranda düştü. Gerilla birimleri Dersim, Amed gibi önemli merkezlerde pek çok önemli yöneticisini kaybetti. Birçok olayda gerillalar toplu olarak imha oldu.

Son iki yıldır PKK’nin nerdeyse tek eylem yaptığı bölge Serhat bölgesi. Ağrı, Doğubayazıt hattında operasyona çıkan askerlere ve bazı Türk ordu birimlerine karşı eylem yapıldı. Bunun nedeni de bu bölgenin İran ile sınır olması olarak gösteriliyor.  İran ile ilişki halinde ki gerilla birimlerinin yine İran’ın izni dahilinde yaz ve bahar aylarında sınırı geçerek Kuzey Kürdistan’da bulunan sınır bölgelerinde eylemler yapıyor. Bunun dışında pek çok alanda nerdeyse hiçbir eylem yaşanmadı.

PKK kendi kitlesini büyük oranda savaş ile motive eden bir örgüttür. Kuzeydeki gerilla yenilgisini aşma yolu olarak savaşı Güney Kürdistan’da yürütme görüldü.

PKK Yöneticilerinden Rıza Altun 4 Mayıs 2017 tarihinde PKK yayın organlarından ANF’ye yaptığı açıklamada “Güney Kürdistan ciddi bir savaş alanına dönüşecek” demişti. Rıza Altun açıklaması sonrası Kürdistan bölgesini zor durumda bırakacak şehir eylemleri yapılmak istendi. 7 Temmuz 2019 tarihinde Erbil’de Hokkabaz Restoranda biri Konsoloslukta görevli bir Türk olmak üzere iki kişi öldürüldü. PKK’nin Kürdistan Bölgesi şehirlerine savaşı yayma stratejisi başarılı olmadı fakat ACLD’nin de raporunda görüldüğü gibi savaşı Kürdistan Bölgesinin toprakları içinde yürütüldü.

Çatışmaların Kürdistan Bölgesi ekonomisine ciddi zararları olurken, sınır hattındaki çok sayıda köy ve tarım arazisi boşaltıldı.

Türkiye’nin yoğun olarak hava saldırıları gerçekleştirdiği bölgede, en çok zararı sivillerin gördüğü raporda yer aldı.

Kürdistan Bölgesi yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda, Türkiye ve PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin kendi çatışma sahaları olmaktan çıkarmaları çağrısında bulunmuşlardı.

Son yıllarda çatışmalar dolayısıyla sınır köylerinde yaşayan onlarca sivil hayatını kaybetti.

Diğer Haberler