Irak’ta ki iktidar pastası bu gece Hadi Amiri’nin evinde dağıtılacak

Irak’ta ki iktidar pastası bu gece Hadi Amiri’nin evinde dağıtılacak

Bu gece saat 7.30 sıralarında Irak’ın başkenti Bağdat’ta Hadi Amirinin misafir salonunda bir pasta bölüşülecek. Bu pasta Irak’ın iktidar pastası. Pastayı bölüşecek olan toplantıyı organize edenler ise Irak eski ulaşım bakanı, Yüksek islam Konseyi’nin askeri kanadı Bedir tugayları sorumlusu, Kudüs Tugayları Sorumlusu Kasım Süleymani’nin bir temsilcisi.

Bu gece Hadi Amiri’nin evinde toplanan Sünni, Şii ve Kürt siyasetçilerin bazıları bir araya gelerek Irak’ta ki Başbakan adayını belirleyecek. Şiilerin adayı olan Şii ağırlıklı ve İran’a yakın Bina Koalisyonu, başbakan adayı olarak Yüksek Öğretim Bakanı Kusay Süheyl’in isminin Şiilerin adayı olarak zikredilmesinden sonra hem sokaklarda ki halk hem de Sünni taraflar rahatsızlıklarını belirttiler. Sünniler bu geceki toplantıda Kusay Süheyl’in değişmesini istiyor. Bu geceki toplantıda taraflar birbirlerine hem aba altından sopa gösterecek, hem taviz verecek hem uzlaşmaya çalışacak.

Görünen o ki Irak’ta hükümet karşıtı yapılan Sünnileri güçlendiriyor. Bu da özellikle Şii kesimde ciddi bir kaygı yaratıyor. Çünkü bu Saddam’ın devrilmesi sonrası Irak iktidarını istediği gibi kullanan Şiilerin eskisi gibi etkili olamayacağını gösteriyor. Aslında Şiiler bu geceki toplantı ile diğer taraflara da iktidardan pay vererek ellerindekini olabildiğince korumaktan yana.
Sitemiz yarın toplantının ayrıntıları üzerine bilgiler yayınlayacak.

Irakta Neler olmuştu?

Irak’ta halk işsizlik ve yolsuzluğa karşı tepkilerini ortaya koymak için Eylül ayından bu yana sokak eylemleri yapıyordu. En son Ekim ayından sonra eylemler hız kazanmıştı. Bu eylemlerde 460 gösterici öldürülmüş 17 bin 400 kişi de yaralanmıştı.

Başbakan Adil Abdulmehdi, devam eden hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle ve Şii dini merci Ali Sistani’nin de çağrısı üzerine 29 Kasım günü istifa etmiş, Irak Meclisi de bunu 4 Aralık’ta kabul etmişti. O tarihten bu yana ülke siyaseti adeta kilitlenmiş durumda.

Cumhurbaşkanının, anayasanın 76’ncı maddesine göre en geç 15 gün içerisinde hükümeti kurma görevini yeni bir adaya vermesi gerekiyor. Ancak bu süre 4 gün önce doldu.

Diğer Haberler