ABD mahkemesi Başbakan Mesrur Barzani hakkında açılan davayı ret etti

ABD mahkemesi Başbakan Mesrur Barzani hakkında açılan davayı ret etti

ABD mahkemesi Kürdistan Bölge başkanı Mesrur Barzani hakkında açılan davayı ret etti.  Davayı Kürdistan bölgesi dışında yaşayan bir şahsın tek kişilik örgütü açmıştı. Davanın siyasi bir amaçla açıldığı özellikle de Kürdistan Bölgesi seçimlerine denk getirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

2 Ekim 2024 Çarşamba günü ABD Federal Yargıcı Randolph Moss, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başbakanı Masrur Barzani, ailesi ve diğer 63 kişiye karşı açılan davayı reddetti.

Başkan Barzani’nin avukatları davada konu edilen iddiaları belgelerle çürütmüş ve dava açan kişilerin siyasi ve örgütlenmiş amaçları olduğunu, dava edilen hususların iftira olduğuna dair belgeler sundular.

Duruşmada Yargıç Moss, davacıların asılsız iddialarda bulunmaya devam etmeleri halinde en ağır şekilde cezalandırılacakları uyarısında bulundu.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin ABD’deki temsilciliğinin hukuk ekibi, bu şikâyetin Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin parlamento seçimleri arifesinde siyasi bir savaş ve mahkemenin siyasi amaçlarla kötüye kullanılması olduğunu vurguladılar.

Dava ise başvurusunda bulunan kişi, Almanya’da bir mahkeme tarafından cezai mahkumiyeti bulunan bir şahıs. Meki Amedi adındaki bu kişi uzun zamandır sosyal medya üzerinden Barzani ailesi ve Kürdistan Bölgesi yöneticilerini hedefleyen programlar yapıyor.  Yerel kaynaklar Meki Amedi’nin babasının geçmişte Saddam rejimine cahşlık-ajanlık yapan bir isim olduğunu belirtiyorlar. Meki Amedi’nin babası 1991 Kürdistan raperininden sonra Kürdistan’dan kaçıp Bağdat’a sığınıyor ve burada da ajanlık faaliyetlerine devam ediyor. Pek çok peşmerge ve vatanseverin öldürülmesinde parmağı olan bu kişi daha sonra kimliği bilinmeyen kişiler tarafından vuruluyor.  O tarihten sonra Meki Amedi Kürdistan’dan ayrılıyor.  Meki Amedi son on yıl fakat özellikle de son 6 yıl içinde Barzani ailesine karşı programlar yapmaya başladı. Fakat daha sonraları medyada bu programları bazı kişilerin verdiği para karşılığında yaptığı ve program başına para aldığı öğrenildi. Almanya’da kendisi çalışmayan Meki Amedi’nin son yıllarda ekonomik olarak zenginleşmesi de programların para karşılığında yapıldığını gösteriyor.
Meki Amedi ayrıca PKK medyasına da sık sık çıkan bir isim.  Davayı da kendi kurduğu bir örgüt adına açmıştı.

Diğer Haberler