İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Rojava değerlendirmesi: 12 yaşındaki çocuklar ailelerinden koparılıp silahlı guruplara dahil ettiriliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Rojava değerlendirmesi: 12 yaşındaki çocuklar ailelerinden koparılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) , Özyönetime bağlı olan  Devrimci Gençlik Hareketi’nin  Rojava Kürdistan’da  çocuk yaştaki kişileri silahlı gruplara katıldığını, çocukların burada şiddete maruz kaldıklarını ve üzerlerinde uzun vadeli olumsuz fiziksel ve zihinsel etkiler oluştuğunu dair rapor yayınladı.

HRW’nin son raporuna göre Devrimci Gençlik adlı yapı , 12 yaşındaki birçok kız ve erkek çocuğu ailelerinden ve okullarından kaçırıp silahlı gruplara katarak ailelerinin çocuklarıyla iletişim kurmasını engelledi.

HRW Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Adam Coogle’nin konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çocukların her türlü silahlandırılmasına son vereceği sözünü vermesine rağmen çocukların silahlandırılması süreci devam ediyor ve bu da SDG’nin kayıtsızlığını gösteriyor bu konuda verir. Fiili yetkililer Devrimci Gençlik Hareketi’ne karşı herhangi bir önlem almadı.”

Coogle şunları ekledi: “HSD’nin, kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet gösteren tüm grupların kararlara uyması ve çocukları silahlandırmaması için acil ve kararlı önlemler alması gerekiyor.”

HRW raporunda şu ifadelere yer verildi: “Devrimci Gençlik Hareketi silahlı bir grup olmasa da, Özyönetim’in siyasi ve askeri yapılarıyla derinden ilgilenmektedir ve çocukları HSD’ye ait silahlı gruplara dahil etmektedir.”

HRW raporunda ayrıca şu konuya vurgu yapıldı: “Çocukları silahlandırmak uluslararası ve insani yasalara aykırıdır. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Tüzüğü’ne göre çocukları bu şekilde silahlandırmak veya kullanmak savaş suçudur.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca 26 Ağustos’ta HSD ve Özerk Yönetim’e bir mektup göndererek Devrimci Gençlik Hareketi’nin çocukların silahlandırılmasındaki rolü ve yetkililerin bu soruna yönelik plan ve adımları hakkında bilgi talep ettiklerini söyledi. Ama cevap vermediler.

BM Genel Sekreteri, son yıllık raporunda Suriye’deki savaşın tüm taraflarını çocukları silahlandırmakla suçladı; 2023 yılında BM tarafından onaylanan 231 vakanın SDG ve ona bağlı kuruluşlar tarafından yürütüldüğü belirtildi.

Suriye Hakikat ve Adalet Örgütü de Temmuz 2023’te bir rapor yayınladı, ancak 2023’ün ilk yarısında Devrimci Gençlik Hareketi tarafından 43 silahlanma vakası gerçekleştirildi.

Diğer Haberler