Bir lansman çalışması: Bafil Talabani…

Bir lansman çalışması: Bafil Talabani…

Kürt toplumu 2016 yılından sonra siyaset sahnesinde yeni bir isim duymaya başladı. Bafil Talabani…

Washington ve Londra merkezli bazı lobilerin Bafil Talabani’yi Kürt toplumunda öne çıkararak aslında kendisi için bir reklam  çalışması yapıyor…

Yeni siyasetçi lansmanı ve Bafil Talabani

Lansman çalışması Fransızca kökenli bir sözdür.  “Lansman”, genel bir ürünün, markanın ya da projenin tanıtılması amacı ile yapılan etkinlikleri kapsayan bir kavramdır. Yani reklamdan çok daha büyük bir organizasyondur. Aslında bir pazarlama hilesi ve insanları bir şey almaya zorlama-kandırma çalışmasıdır. Aynı içeriği, değişik ambalaj ve söylemle size defalarca satarlar.   Örneğin bir kozmetik markası eski bir kremini yeni bir ambalajda yeni bir söylem ile piyasaya sunar. Büyük bir kampanya yapar ve insanlar eski kremi yeni bir şey aldığını sanarak alır. Çünkü yeni ambalaj etrafında büyük bir doktor, estetiysen, yorumcu, kullanıcı vb kişiler kullanılarak eski şey yeniden pazarlanır.

Bafil Talabani için yapılan da tam olarak Lansman çalışmasıdır.  Bir pazarlama-reklam icadıdır. Gerçekte ne askeri ne siyasi ne de vatansever olarak bir Bafil Talabani yoktur. Bafil Talabani bazı yerel sömürgeciler ile lobilerin Kürt etiketi ile kullanmak istediği bir pazarlama ürünüdür. Bunun için Kürtler 2017 yılında YNK’nin Kerkük için Irak ve Haşdi Şabi ile yaptığı anlaşma için televizyonlara çıkarak “herkes bu anlaşmayı imzaladı diyen Türk ve Irak televizyonlarına çıkarak kendini savunmaya çalışan” Bafil Talabi’yi gördü önce. Bu ilk imaj Kerkük satışındaki imzası nedeni ile çok kötüydü ve sonra yeni bir imaj yaratmak için uğraşıldı.

Wikipedia’daki kahraman Bafil Talabani

Örneğin şu anda Wikipedia’ya girince 6 dilde özenle hazırlanmış bir Bafil Talabani dosyası bulursunuz. Hepsi tek elden yazılmış bu metinde kimsenin hakkında fazla bilgi sahibi olmadığı Bafil Talabani 2000 yılından sonra tüm YNK çalışmalarına üst düzeyde katılmış, önemli askeri eğitimler almış ve önemli çalışmalar yaratmış bir isim olarak ortaya konuyor.  Fransız Yabancı Lejyonu ve İngiliz Özel Kuvvetleri’nde resmi askeri eğitim gördüğü üsten basa basa vurgulanıyor. Ve 2003 yılından sonra görünmeyen gizli bir siyaset kurucu gibi gösteriliyor. Hatta Wikipedia tarafından Bafil Talabani’nin Kürdistan Referandumu dönemi önemli bir projesi olduğu ve eğer o proje kabul edilmiş olsaydı Kerkük’ün işgal edilmeyeceği iddia edildiği gibi ayrıca Bafil Talabani’nin o dönem Kürdistan Bölgesi hükümeti ile uluslararası toplum arasında arabulucu olduğu ve sorun çözücü olduğu iddia edilerek önemli bir misyon yüklenmeye çalışılmış.

PKK’nin Bafil Talabani lansmanına katkısı

Yani çok tanınmayan Bafil Talabani için Wikipedia’da bir hayali sicil yazılarak önemli bir marka haline getirilmeye çalışılmış. Yine PKK’nin de bu Bafil Talabani lansmanına büyük bir katkısı var.

2000 sonrası YNK ve PKK arasında ciddi bir gerginlik oluştu. Bunun nedeni Öcalan ve PKK’nin Türkiye eksenli siyasetine tepki duyan İran’dı. Fakat 2012 sonrası Cemil Bayık’ın KCK Eşbaşkanı olması ile PKK, kendi ekseninde yeni bir halka ekledi ve İran’ın bölge siyasetine eklemlendi. Bu da kendisine Süleymaniye, Kerkük vb YNK denetimindeki yerleri kullanma yolunu açtı.

YNK’lilerin Temmuz olayları dediği ve 2021 yılında patlak veren Bafil-Lahor Talabani çatışmasına kadar PKK medyası Bafil Talabani’den tek bir gün söz etmedi. PKK medyası o dönem Lahor Cengi’yi Güney’in yeni lideri diye sunuyordu. Ne zaman ki YNK’de işler karıştı PKK’de Lahor’u hemen medyasından tabir yerindeyse şutladı. Bu kez PKK, Bafil Talabani ile aşk yaşamaya başladı. Öyle ki Murat Karayılan ağzından köpükler saçarak Bafil Talabani ile tanışmak istediğini söyledi. Bafil Talabani’nin Kürdistan’da yarattığı kaos ortamı PKK’nin çok yönlü istifade ettiği bir ortam. Bunun için de PKK Bafil Talabani lansmanında ipi en önde göğüslüyor.

Düzenli biçimde Bafil Talabani’nin fotoşoplu, Kürdistan bayrağı önündeki fotoları paylaşarak Türkiye’ye karşı mücadele eden örnek lider diye sunuyor.
Peki gerçekte Bafil Talabani bu lobi ve yerel güçlerin anlattığı Bafil Talabani’mi?

Mam Celal Bafil için ne demişti?

Rahmetli Mam Celal ile röportaj yapan bir gazetecinin kaç çocuğunuz var sorusuna “Benim bir oğlum (Kubat) ve bir de eşeğim (Bafil) var” diyerek cevap verdiğini herkes bilir.

Bafil Talabani Mam Celal’’in sağlığında YNK’ye ve siyasi ortama yanaştırmadığı bir isim oldu. Kaldı ki eski Kerkük Valisi ve Celal Talabani’nin özel doktoru bir röportajında “Mam Celal sağken bunlar YNK merkez bürosunun önünden geçmesine izin vermedi” diyerek bu durumu özetlemişti.

Lansman Bafil Talabani ile gerçek Bafil Talabani arasındaki farklar

1973 yılında doğan Bafil Talabani’ni anne babasından çok teyzesi Şahnaz İbrahim’in yanında büyümüş ve ailesi ile her zaman sorunlu olmuş biriydi. Asabi, küfürbaz ve kavgacı Bafil, Mam Celal tarafından tepki ile karşılandı.   Genç yaşta bulaştığı işlerden dolayı babası onu askeri eğitime gönderip hayatını disipline edebileceğini düşündü. Bu nedenle de Fransız ve İngiliz askeri okullarında okudu. Buradaki eğitimi sırasında disiplin konusunda yaşadığı sıkıntılardan dolayı bir kez okuldan atılmak istendi. Mam Celal’in diplomasisi ile atılmadı. Okullarda derece almadı. Sonrasın da da İngiltere’de ticari işler yapmaya başladı. YNK’de de herhangi bir siyasi misyon almadı. Bir nevi İngilizlerin denetimi altında kaldı ve kendisi de hala İngiliz vatandaşıdır.  Yakın çevresi İngiltere’de birkaç uyuşturucu ve alkol tedavisi gördüğünü belirtiyor. Hatta hala dönem dönem sağlık sorunlarım var diye ortadan kaybolan Talabani’nin gözden uzak biçimde madde bağımlılığı tedavisi gördüğünü belirtiyorlar.

Fakat Bafil Talabani daha 2008 yılında rüşvet, dolandırıcılık gibi işlere de bulaştı. Bafil Talabani Kıbrıs’taki Doom Ltd aracılığı ile 5,2 milyon dolarlık bir rüşvet ve dolandırıcılık olayında adı geçer. Ayrıca bu durum 2013 yılına değin devam etti. Fakat her ne olduysa daha sonra bu davalar görünmeyen bir el tarafından kapatıldı. Bu el ile Bafil Talabani’nin lansmanını yapanların aynı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

21 Eylül 2013 tarihinde yapılan seçimlerde YNK büyük hezimet yaşamış ve üçüncü parti olmuştu. Bafil Talabani Süleymaniye sokaklarında halka saldırıp küfürler ettiği için teşhir oldu. Ve hemen bu seçimin arkasından Süleymaniye’den çıktı.

İran YNK’de yönetim belirleme sürecine dahil oldu

Mam Celal hastaydı, eşi Hero Talabani’de mental olarak YNK’yi yönetemezdi. İran YNK’nin dağılmasından çekindiği için yeni bir YNK ekibi yaratma sürecini bizzat yürüttü. Celal Talabani sonrası meydana çıkan Lahor Cengi, Bafil Talabani vb isimlerin hepsi İran ve bir biçimde batı lobisinin onayı ile oldu.

İbrahim Ahmed’in kızları Hero ve Şahnaz İbrahim kendilerini YNK’nin asıl sahibi görüyor ve Lahor Cengi’nin güçlenmesinden rahatsızlık duyuyordu.  Süleymaniyeli aydınlar, Şehnaz İbrahim’in çevresine “Lahor mafya gibi biri onu ancak Bafil gibi bir mafya ile diskalifiye ederiz” dediğini belirtiyor.  Yani İbrahim Ahmed ailesi Lahor Cengi’ye karşı harekete geçti ve Bafil Lahor yerine getirildi.

Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ve Lahor Cengi

Yahoo News adlı ABD’li haber sitesi normalde kendisi haber yapmayıp, başka kaynakların haberini paylaşan bir site ve 2021 Mayıs ayında Kasım Süleymani suiktastinde Lahor Cengi’ye bağlı YNK’li anti-terör güçlerinin yer aldığını belittiler.  Yahoo News’e bu haberi servis ettiren güçler aslında Lahor Cengi’nin tasfiyesini onaylayan güçlerdir. Çünkü zaten bu haberden üç ay. Bafil Talabani “zehirlendim” diye medyaya çıktı ve YNK’nin Lahor Cengi’yi tasfiye süreci başladı.

Ve YNK içinde İran’a yakın olan herkes otomatikman Bafil Talabani’nin yanında yer aldı. (Parantez içinde belirtelim 13 Aralık 2022 yılında kuşkulu bir biçimde mayına basarak hayatını kaybeden Akam Ömer’in de Kasım Süleymani olayında yer alan isim olduğu ve bu nedenle imha edildiği belirtiliyor.)

Mele Bahtiyar ve diğer YNK’li isimler tasfiye edildi
Lahor Cengi gitmişti fakat Bafil Talabani’nin lider olması için YNK orta ve üst düzey kadrolarının desteği lazımdı. Birçoğu Bafil Talabani’nin gerçek yüzünü bildiği için destek vermedi ve geri çekildi. Bunlardan biri de YNK’nin üst düzey ismi Mele Bahtiyar’dı.

Mele Bahtiyar, Bafil Talabani idaresindeki YNK’nin “Haşdi Şabi ile ortaklaşmasına, Süleymaniye’deki mafyavari idari sisteme ve ekonomik yolsuzluklara karşıydı” Bafil Talabani YNK’sinin Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne ve Kürtlere zarar verdiğine dair eleştirileri vardı. Bu eleştiriler nedeni ile Bafil Talabani tarafından dışlandı. Önce görevsiz bırakıldı, daha sonra ekonomik ambargoya uğradı.

Mele Bahtiyar ayrıca Bafil Talabani’nin kayınpederiydi. Agrasif, kinci ve öfkeli tavırları ile bilenen Bafil Talabani Mele Bahtiyar’a tepki gösterdi. YNK’nin Süleymaniye çevresi Bafil Talabani’nin çocuklara el koyarak eşini evden kovduğunu söylüyor. Aynı çevre Bafil’in “konuşursan öldürürüm” dediği eşinin İngiltere’ye gittiğini de iddia ediyor.

Yazımızın amacı Bafil Talabani’nin siyasi ilişkileri, ittifakları değildir. Amacımız Kürtlere devrimci bir lider gibi servis edilen Bafil Talabani ile gerçek Bafil Talabani arasındaki fark ortaya koymaktır.  Çünkü yanlış bir kişinin liderliği toplumu doğru bir yere götüremez. Siyasi çizgisi bir yana; psikolojik sorunları olan, uyuşturucu kullandığı iddia edilen, insanları katletmekten çekinmeyen, gözü kara iktidar sevdalısı, kendi kişisel hayatını bile organize edemeyen, gazetecilere dil çıkaran dengesiz bir kişinin Kürtleri ileri noktaya götüren bir lider olması beklenemez. Bafil Talabani sadece içinde bazı batı ülkelerinin de Kürt karşıtı cephenin bir lansman çalışmasıdır. Amaç Kürtlerin direksiyonuna yanlış kişileri geçirmektir. Bafil Talabani diye bir lider yoktur. Bafil Talabani’nin arkasında bir anti-Kürdistani cephe ve bir ticari organizasyon vardır.

Kürtler uyanık olmalıdır…

Diğer Haberler