Nûbihar Yayınları tarafından 3 ayda bir Kürtçe yayınlanan Nûbihar dergisinin 167. sayısı zengin bir içerikle okuyucuyla buluştu.
Araştırmacı Ekrem Malbat’ın editörlüğünde hazırlanan derginin bu sayısında Bediüzzaman Said Nursi, nam-ı diğer adıyla “Mele Seîdê Kurdî” kimliğine ilişkin hazırlanan dosyaya yer verildi. Derginin tüm 96 sayfası Said Nursi üzerine yazılan yazı ve şiirlere ayrılmış.
Bu sayıda bir çok kişinin yanı sıra, muhtelif zamanlarda Bediüzzaman üzerine yazılmış 14 şiir yer alıyor.
Dosya editörü sunuş yazısında Bediüzzaman’ın kimliğine dikkat çekerek, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde önemli bir aktör olduğunu vurgulamış, buna rağmen ya eksik ya da yanlış bilindiğini dile getirmiş.
Nûbihar dergisinin bu sayısında Bediüzzaman ile ilgili bilinmeyen ayrıntılar ile beraber, yanlış bilinen birçok noktayı da açıklayan çalışmalara yer verilmiş. Özellikle Şeyh Said hadisesi ile ilgili süreçte Bediüzzaman’ın politikası ve pratiği ile ilgili yazar Muhyeddin Zinar’la yapılan geniş bir röportaja yer verilmiş.
Ayrıca Hollandalı antropolog ve yazar Martin van Bruinessen’in 1976’da Suriye’de Menduh Selim ile yaptığı görüşmeden notlarını ilk kez bu dosyada anlatıyor. Menduh Selim meşrutiyet yıllarında Bediüzzaman’ın İstanbul’da kendi halkı için verdiği mücadeleyi övgü ile bahsediyor.
Dosyada Fırat Aydınkaya, Bediüzzaman’ın kütüphanesi ve entelektüel bilgi kaynakları hakkında bilgi veriyor.
Yazar Abdullah Can da yazısında Bediüzzaman’ın eserlerinde yapılan tahribatları dile getiriyor.
Nûbihar dergisinin 167’nci sayısında ayrıca yer “Mele Seîdê Kurdî” dosyası editörü Ekrem Malbat tarafından kaleme alınan yazısında bugün bütün Nurcular tarafından okunan Bedîüzzaman’ın Tarihçe-i Hayat eserinin iyi niyetle hazırlanmadığı ve Bediüzzaman ile ilgili birçok şaibe bilgiye kaynaklık ettiğini kaydediyor.
Bu sayıda ayrıca, Ahmed Ramiz, Rohat Alakom, Ali Sönmez, Nureddin Celalî, Serdar Şengül, Abdurrahman Adak, Ahmet Yıldız, Gulcan Şirnexî, Zafer Gürbüz, Mucahit Bilici, Nevzat Eminoğlu, Hanifi Taşkın, Seyid Abdullah ve Elî Torî gibi yazarlar yazılarıyla, Seyid Eliyê Findikî, Pîremêrd, Qazî Letîf, Mela Mehmed Elî Hunî, Mela Zahidê Melazgirdî, Şêx Tahirê Şoşî, Mela Îmadeddîn Reşpojan, Mela Ebdulhadiyê Comanî, Mela Ebdussemedê Comanî, Miftî Mela Ebdulquddûs, Tehsîn Îbrahîm Doskî, Mela Eladînê Kopî ve Mîrê Zirav da şiirleriyle yer alıyor.