Kerkük çarşısını yakanlar YNK’nin Anti-Terör güçleri üyesi çıktı

Kerkük çarşısını yakanlar YNK’nin Anti-Terör güçleri üyesi çıktı

19 Mayıs günü Kerkük’teki tarihi Kayseri Çarşısı’nda yangın  çıkmış ve yangında 100’den fazla dükkan ve depo yanmış büyük maddi hasar oluşmuştu. Daha sonra dükkanı yakan üç kişinin tutuklandığı haberi verildi ve tutuklanan kişiler YNK’nin Anti-Terör güçleri üyesi çıktı.

Tarihi Kerkük çarşında çıkan yangının şüpheli bir yangın olduğu daha ilk dakikalarda gündeme gelmişti. Çünkü çarşısının damından başlayan yangın karşılıklı iki ayrı noktada çıkmıştı. Yani yangın bir kundaklamaydı.

Lahor Cengi medyasının iddiası

İddia, YNK’nin eski eşbaşkanı Lahor Cengi’nin medyasından geldi. Lahor Cengi’ye yakın bir sitenin yaptığı habere göre Kerkük yangınını çıkaran üç kişiden biri tutuklandı ve bu kişi üzerinden genişletilen soruşturma soncunda diğer iki kişiye de ulaşıldı. Tutuklanan kişilerin üçü de YNK’nin anti terör güçleri içinde yer alıyorlar. Ve YNK’li General Mahmud Rıza’ya bağlı güçler içinde yer alıyor. İlginç olan bir diğer konuda Mahmut Rıza’nın adının YNK tarafından katledilen Hawkar Caf cinayetinde de geçmesi.

Cengi medyasının açıkladığı isimlerden biri YNK’nin Germiyan’daki güçlerinde üst düzey görevde olan Binbaşı Deşti ve ona ait birlikte çalışan amcasının oğlu Leu Rıza.

Kerkük çarşısını yakanlar YNK’nin Anti-Terör güçleri üyesi çıktı
Binbaşı Deşti

YNK’nin Anti Terör güçleri komutanı Hawkar Caf, YNK yönetiminin karanlık işlerini sorguladıktan sonra Anti Terör güçlerinden ayrılmıştı. 7 Ekim 2022 yılında çocuklarının da olduğu arabaya yerleştirilen bomba ile katledilmiş ve tutuklanan sanıklar cinayeti YNK Anti Terör güçleri sorumlusu Wahap Halepçeyi’nin talimatı ile işlediklerini bildirmiştiler. Mahmut Rıza’da olayı organize eden kişi olarak geçiyordu.

Kürdistan bölgesindeki çarşılar neden yanıyor?

Son dönemde Kürdistan Bölgesi’ndeki Duhok ve Hewler çarşılarında peş peşe yangınlar çıkmış büyük maddi hasar gören yangınları Ahdi Milli adlı bir örgüt üslenmişti. Darka mazi konuya ilişkin bir açıklama yaparak Türk şovenist görünümlü bu sitenin üslendiği bazı yangınları nedenlerinin elektirki kontağı olduğunu açıklamıştı. En önemli husus da sitenin Rojava’nın Haseki kentinden yönetiliyor olmasıydı.

Birçok çevre Ahdi Milli’nin sadece adının kullanıldığı ve yangınların arkasında başka isimlerin olduğu konusunda birleşti. Özellikle sorulan soru şuydu neden yangınlar sadece Duhok ve Hewler’de çıkıyor? Özellikle de Türk devletinin Süleymaniye’yi tehdit ettiği bir dönemde bu soru daha fazla sorulur oldu.

Kerkük çarşısında çıkan yangını YNK’li güçlerin yapmış olması ortalığı karıştırıp, halkları birbirine düşürüp, hem hükümeti zor durumda bırakma, hemde Türkmenler ile Kürtleri bir karşı karşıya getirip provokatif bir ortam yaratmanın bir çabası olarak görülüyor.

YNK ve PKK son dönemde ortak bir medya manipülasyonu ile Hewler yönetimini Bağdat’a teslim olmaya zorlayacak bir ajandaya sahipler.

Diğer Haberler