Seyid Hasan Şeyhülislam Mukri’nin oğlu olan ve asıl adı Seyid Muhammed Emin olan Hemin Mukriyani, 1921 yılında Mahabad’ın Laçin köyünde dünyaya geldi. 16 Nisan 1986’da Urmiye’de hayata gözlerini yumdu. Kürt sanat ve direniş tarihinin önemli ailelerinden Mukriyani ailesinin bir ferdidir. Şair, çevirmen ve edebiyat eleştirmenidir.
Hemin, 21 yaşında şiirlerini yayınlamaya başladı. Tarîk û Ronî (Tarik û Rûn) ve Naleyî Cudayi (Ayrılık İniltisi) adlı kitaplarının ilk baskıları, sürgündeyken yayınladı.
1942 yılında Mahabad’da yayınlanan Nîştiman (Vatan) dergisinde Mukrî’nin şiirleri de yayımlandı. Aynı yıl Kürdistan Diriliş Derneği (Komala Jiyanewey Kurdistan)’ne katıldı. 1946 yılında kurulan Kürdistan Cumhuriyeti’nin milli şairi olarak ilan edildi. Ardından, Kürdistan Cumhuriyeti Başbakanı Heci Baba Şêx’in sekreteri oldu.
Hemin, 1986 yılında hayata gözlerini yumdu. 1946’da kurulan “Mahabad Kürt Cumhuriyeti”nin milli marşını yakın şair arkadaşı Adbulrahman Şerefkendî (Hazhar) ile birlikte yazdı.
Cumhuriyet’in yıkılmasından sonra Irak Kürt bölgesindeki Süleymaniye şehrine sığındı.
Ölümsüz Kürt lider Melle Mustafa Barzani’nin verdiği mücadele sonucu Irak rejiminin kabul etmek zorunda kaldığı 11 Mart 1970 tarihli özerklik anlaşması çerçevesinde Irak başkenti Bağdat’a yerleşerek, oradaki Kürt Bilim Akademisi’nde çalıştı.
Hawari Kurd (Kürdün Çağrısı), Hawari Niştıman (Vatan Çağrısı), Girugalî Mindalan (Çocukların Boşboğazlığı), Agir (Ateş) ve Halala (Lale, Kürt Kadınları Derneği yayın organı) gibi dergilere yazılar yazdı.
1979’da Şah’ın devrilmesinden sonra İran’a dönerek Urmiye şehrine yerleşti. 1979 yılında Urmiye’de Selahaddini Eyyubi matbaasını kurdu. 1985 yılında Sirwa dergisini çıkardı.1986’da vefat edene kadar bu görevini sürdürdü.
Not: Bu yazıda Faik Bulut’un independet Türkçe için yazdığı yazdığı yazıdan faydalanılmıştır.