Dejavu etkisi: İki Karayılan, iki şehir, iki zafer, iki gerilla peki hangisi doğru?

Dejavu etkisi: İki Karayılan, iki şehir, iki zafer, iki gerilla peki hangisi doğru? Sida, Şeladize, Şemzinan, Şemdinli, Sınırın ötesi berisi kalmadı, Haşdi Şabi, Zap , çukurca, operasyonlar, Pençe kilit operasoyun

HPG Ana karargâh komutanı Murat Karayılan savaşın son durumuna dönük açıklamalar yaptı. Karayılan’ın açıklamalarına göre PKK Türk ordusunu büyük oranda sıkıştırmıştır.  Türk ordusu PKK karşısında adım atmamaktadır. Hatta Türk ordusu o kadar sıkışmıştır ki KDP’den yardım istemek zorunda kalmıştır. PKK Şeladize’nin 6-7 km uzağındaki Sida’da Türk ordusuna kök söktürmüştür.

Karayılan’ın konuşmasında Zap’ın Batı cephesinde hiçbir Türk askeri noktası olmadığı da yer alıyor. Ayrıca Cudi tepesi, Amediye tepesi, gibi onlarca isimle de savaşı anlatıyor.

İnsan dinlerken şaşırıyor, “sanki bunu daha önce de dinledik” diye düşünüyor. Hatta kendine soruyor acaba Dejavu mu yaşıyoruz.

Dejavu nedir? Hepimiz hayatımızda bir kere yaşarız,  bir yerdeyken aniden daha önce de aynı anı yaşadığımızı düşünürüz. İşte buna Dejavu deniyor. Fransızca bir kelime, “daha önce görüldü” olarak Türkçe’ye çevirilir ve bir olayı ya da bir anı daha önce yaşamış olma duygusu olarak izah edilir. Tıp bunun beyindeki sinir sistemleri ile izah eder.

Karayılan’ın 2 Ekim 2023 tarihinde Sterk TV’deki Sida’da zafer kazanılıyor sözlerini dinlerken tam olarak “ben bunu daha önce dinlemiştim” dedim. Fakat bizimki beynimizin bize oynadığı bir dejavu etkisi değildi. Gerçekten de iki tane aynı olaydan vardı. Daha doğrusu iki tane Karayılan vardı.

Birinci Karayılan Şemzinan’da: Sınırın ötesi berisi kalmadı

2 Ağustos 2012 tarihinde, yani 11 yıl 3 ay önce şunları söylemiş: Karayılan: “Yani sen gelip, sınır üzerinde, sınırın her iki tarafındaki halkımızı bu kadar top atışına tabii tutacaksan o zaman gerilla senin yanına gelir. Şimdi sınırın 35 km içerisindeki Şemdinli’nin etrafında gerilla vardır. Böylece artık sınır ötesi sınır berisi de hikâyeye dönüşmüştür. Zaten gerilla Şemdinli’nin yakın zeminlerinde mevzilenmiş durumdadır. Buna karşı Türk ordusunun gerillayı oradan sökme müdahaleleri şimdiye kadar bozguna uğramış durumdadır. Durum budur. Çokça bahsettikleri Goman Dağı Şemdinli şehir merkezinin üstündeki tepedir. Yani 1 km bilemedin 2 km mesafedeki bir yerdir. Dolayısıyla yine o civar tepelerde gerilla mevzilenmiş bulunmaktadır.!

Demek ki 1. Karayılan Kuzey sınırının 35 km ilerisini tutuklarını söylüyordu. O dönem gerilla tepeleri ve yolları tutuyor, her yerde kimlik kontrolü yapıyordu. Şemzinan’ı kuşatma operasyonları düzenliyordu.

İkinci Karayılan Şeladize’de: Savaş Şeladize’nin 6-7 km uzağında

Karayılan 11 yıl üç ay sonra ise yine zafer sözlerini tekrar ediyor. Ama bu kez Şemdinli de değil Şeladize’de. Vu şunu diyor “Sida köyü Şeladize’nin 5-6 km uzağında orada tünelimiz var. Orada Türk ordusunu bozguna uğrattık.”

Şeladize mi? Hani siz Şemdinli’deydiniz.  Şemdinli ile Şeladize arası kuş uçuşu 180 km. Bakın dağların ovaların derinliklerini saymıyoruz, kuş uçuşu diyoruz. Demek ki Karayılan 11 yıl içinde kuş uçuşu sınırı geçmiş, Şikefta Birindarayı, Çemçöyü, Zap Vardisini,  Kurejaro’yu hepsini geçmiş, 200 km geriye gelmiş. Şeladize’de başarı hikayesi anlatıyor.

Devaju değil yalan hikayesi

Demek beynimiz bize oyun oynamıyor, ortada bir dejavu yok, ortada bir hakikat var,  Şemdinli’den Şeladize’ye sürülme var. Ortada bir yalan hikayesi var. O tarihten bu yana da o yalan hikayesi devam ediyor. Karayılan’ın savaş ve gerillanın durumu, tünel taktiği üzerine kullandığı tek bir cümle doğru değildir. Her bir cümlesi yalandır. Karayılan hiç yüzü kızarmadan “zafer doktrini, Kürdistan savunması” diyor. O da yalandır.

Evet PKK savaşta yenilmiştir. Kuzey Kürdistan’da savaş yoktur. PKK bir zamanlar kontrol ettiği toprakların hepsini Türk devletine vermiştir. Biz bunu söylediğimiz zaman bize “siz Türk devletinin adamısınız, Türk devletini savunuyorsunuz” deniyor. Hayır. Tam tersi biz Kürtlerin bu gerçeği görmesini istiyoruz. Çünkü PKK’nin “Zafer kazanıyoruz, direniyoruz” yalanı sadece Kürtlere zarar veriyor. Bu yalan artık ortaya çıkmalı ki Kürt gençleri bu anlamsız savaş için ölmesin. Bu halk kaybedilmiş bir savaş için bedel ödemesin. PKK bu yenilgisi ile Kürtlerin kazanımı Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge mücadelesine saldırmasın.

Türk devleti zaten savaş medyanın da bu nedenle zaten nereyi alıp almadığını çok biliyor.  Behdinan halkı PKK’nin artık Haftanin’de Xaxurk’ta, Berwari Bala’da Zap’ta olmadığını biliyor. Kuzey’de ve Avrupa’da ki halk Karayılan “Sida’da Dımdım kalesi gibi direniş var” dediğinde sanıyor ki Sida Kürdistan’ın en stratejik yeridir. Oysa ki Sida eni 5 metre boyu 30-40 metrelik daracık bir vadidir. Savaşta hiçbir anlamı yoktur. Fakat savaşın artık Sida’da verilmiş olması elinizde hiçbir dağın, yükseltinin hiçbir stratejik yerin olmadığını gösterir.
Karayılan’nın tek bir sözü doğru değildir

Karayılan’ın röportajındaki söylemlerin hiçbiri doğru değildir. Tek tek söylesek roman çıkar.
Mesela Karayılan diyor ki “Mesela 2022 savaşında Türk devletinin 11 savaş helikopteri vuruldu, imha edildi; 80 helikopter de darbelendi. Darbe yedi, ateş yükseldi; indirme yapamadı, geri gitti. Belki yolda düşmüştür ya da yerine ulaşmıştır. Toplam 91 savaş helikopteri ve Skorsky darbelendi. Bu yıl olmadı. Darbelenen belki 4-5 tanedir. Düşürülen yoktur. Neden? Çünkü bu yıl arazide indirmiyor, KDP karargahlarında indiriyor.”
Karayılan’ın bu sözü tamaman yalandır. Türk devleti artık eskisi gibi indirme yapmıyor. Neden? Çünkü zaten artık tüm zirveleri tutmuş indirme yapmaya gerek yoktur. Türk devleti Çukurca’dan yol yapmış Zap’a, Avaşin kıyılarını değin yol getirmiş.  Çukurcadan çıkan bir askeri konvoy geniş yollardan geçerek Zap’a değin geliyor.
Karayılan’ın sözün ettiği Sida’daki dozerler nerden gitti? Şeladize’den değil, Amediye’den değil, Deralukten değil. O dozerler Çukurcadan geldi.

Güney’den Türk askerine giden tek bir araç, tank, yardım yoktur. PKK ancak biraz harita oyunu, biraz kamera oyunu ile kendi yalanına meteryal yaratmaktadır. Karayılan’ın, Duran Kalkan’ın, Cemil Bayık’ın ve hepsinin Türk askeri KDP’ye iç içe kalıyor sözlerinin hiçbir gerçeği yoktur.

Ne HPG’nin ne de PKK’nin “zafer doktrini” yoktur. PKK sadece elindeki silahlı Kürdistan halkının kendini yönetmesine karşı olan Şii, Arap ve Türki güçlere pazarlayarak kendi örgütsel yapısını korumak, yöneticilerine yaşam yeri açmak, kendi parti sistemini devam ettirmek istiyor.

PKK KDP-Türkiye aynı karargahı kullanıyor sözleri Kürdistan Bölgesi ve onunu teminatı olan KDP ve Peşmerge güçlerini Haşdi Şabi milislerinin meşru hedefi haline getirmek içindir.

Diğer Haberler