Kürt sanatçı Beytocan vefat etti

Kürt sanatçı Beytocan vefat etti

 Duayen Kürt ses sanatçısı, söz yazarı ve besteci Beytocan hayatını kaybetti.

Uzun süredir yurtdışında kanser tedavisi gören Beytullah Güneri sahne adıyla Beytocan tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Sanatçı Armanc Rûdaw’a yaptığı açıklamada Beytocan’ın bu sabah İsveç saati ile 05.30’da (Erbil S-06.30’da) vefat ettiğini söyledi. Kürt sanatçı Armanc Beytocan’ın vefat ettiği hastaneye doğru cenaze işlemlerini yapmak üzere hareket ettiklerini sözlerine ekledi.

Beytocan uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

Beytocan kimdir?

1 Ekim 1955 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan(Farqin) ilçesinde dünyaya gelen Beytocan, 12 Eylül askeri darbesi sırasında tutuklanmış ve 15 yıl hapse mahkum edilmişti. 6,5 yıl cezaevinde kalan sanatçı 1987 yılında tahliye oldu.

Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul’da müzik yaşamına başlayan Beytocan, 1990 yılında ilk müzik kasetini çıkarırken, bir yıl sonra 1991’de İsveç’e göç etmek zorunda kaldı.

1990’lı yıllarda ayrılarak İsveç’e yerleşen Beytocan, çözüm süreci ile birlikte 23 yıl aradan sonra Diyarbakır’a döndü.

Sözü, müziği ve bestesi kendine ait 4 albümü bulunan sanatçının ‘Yan mirin yan Diyarbekir’ albümü Türkiye’de yasaklandı.

İsveç’te yaşayan Beytocan’ın üç yıl önce dişinin alt bölümünde tümör tespit edildi. Yapılan tetkiklerde kanser olduğu anlaşılan Beytocan, o tarihten bu yana bir çene operasyonu geçirdi.

Çenedeki tümör temizlenip yapay çene yapılan Beytocan konuşma güçlüğü çekiyordu.

Diğer Haberler