PKK, bayram günü nefret kustu, Ezidi Mir’ini tehdit etti

PKK, bayram günü nefret kustu, Ezidi Mir’ini tehdit etti, Sozdar Avesta, Laleş, Çarşema Sor, Ezidi, Şengal, Haşdi Şabi,

Dün Ezidilerin kutsal bayramı Çarşema Sor kutlandı. Duhok ili sınırlarındaki Laleş mabedinde yapılan kutlamalara binlerce Ezidi katıldı.  Ezidiler dünyanın yaratılış günü kabul ettikleri bu bayram gününde birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verdi. Ayrıca  Kürdistan Bölgesi ve dünyanın her yerinde de siyasi şahsiyetler birlik mesajı verdi. PKK yöneticileri ise bayram günü bile siyasi ajandalarına göre Ezidileri birbirine karşı kışkırtan nefret mesajları yayınladı.

Bu nefret mesajını yayınlayandan biri de PKK’nin kadın yöneticilerinden Sozdar Avesta oldu. Avesta bayram günü birlik mesajı yerine Ezidi toplumu içinde fitneye yol açacak, Şengal- Şexan ayrımcılığını öne çıkardı, Ezidilerin lideri Mir Hazım Beg’i ihanetle suçladı.

 Avesta: Mir ailesi ve özellikle Hazım Beg şahsında halkımız birbirine kırdırılmak isteniyor

Avesta konuşmasının büyük bölümünde Ezidi toplumunun kendi yaralarını sarması için birlik olması çağrısı yapmak yerine Ezidileri bölmek için çağrılar yaptı.

Avesta konuşmasında Ezidilerin Şengal ve Laleş Ezidileri olarak bölünmek istediğini söyleyerek şunları söyledi: ki Êzidilik inancı Şêxan’da, Laleş’te esir almak istiyorlar. Ayrıca Avesta konuşmasında Ezidi Mir’i Hazım Beg’in Ezidilere karşı faaliyet yürüttüğünü iddia etti. Avesta 12 ülkenin Ezidi Soykırımını tanıdığını Mir Hazım Beg’in bunu engellemeye çalıştığını iddia etti.

Avesta ayrıca Şengal’deki kendi kitlesine Ezidi Mir’ine karşı açıklama yapmak için çağrı da yaptı.

PKK uzun bir dönemdir Şengal’deki kendi küçük kitlesi içinde Ezidi Miri ve dini kurumu Laleş’e karşı bir anti propaganda yürütüyor.  Hazım Beg’in kendi parvan örgüt yöneticileri gibi PKK adına hareket etmesini isteyen PKK Ezidi Mir’ine karşı bir şantaj ve karalama siyaseti yürüyor.  Hatta Hazım Beg’i Türk ajanı olmakla bile suçladı. Oysa ki Ezidi Mir’i Erbil ve Bağdat arasında dengeli bir siyaset yürüterek sadece Ezidi soykırımının tanınması ve Ezidilerin Şengal’e dönmesini istiyor.
Darka Mazi daha önce bu konuda bir rapor hazırlayarak yayınlamıştı: https://darkamazi.com/archives/1023215

Sozdar Avesta ayrıca konuşmasında “halkların en büyük bayramı 14 Mayıs’ta olacak” diyerek Türkiye seçimlerine işaret etti. Ezidi bayramını bile kendi siyasi mesajları için kullanmaya çalıştı.

2014 yılından bu yana İran gücü Haşdi Şabi ile koordineli olarak Şengal’e yerleşen PKK’nin etrafında küçük bir Ezidi gurubu bulunuyor. Çoğu Haşdi Şabi milis örgütlenmesi olan YBŞ üyesi olan ve maaş alan bu gurup ve aileleri PKK’nin eylem gücü gibi kullanılıyor. Sürekli olarak sokaklarda, toplantılarda boy gösteren bu gurubun sayısı ise oldukça küçük. PKK büyük bir kitlesi varmış gibi yansıtsa da 2021 yılı Irak seçimlerinde kadrolarının oy kullanmasına ve sandık hilelerine rağmen 1000 oy bile alamamıştı. PKK bu küçük ve sağa sola saldırttığı kitleyi Ezidilik ve kurumlarından kopararak kendisinin ikinci Mahmur kampı haline getirmeye çalışıyor.

PKK Şengal üzerinden büyük rant elde ediyor. Bir yandan sınır üstü ticaret, Musul ile bağlantı, Irak devleti ile para ve askeri ilişki vb birçok kazancı var. PKK özellikle Şengal’de durumun normalleşmesini kendisine engel olarak gördüğü içinde sürekli olarak Şengal’i kaos durumunda tutmaya çalışıyor.  Bu nedenle Ezidilerin çıkarına olan Şengal anlaşmasını kötülüyor.

Diğer Haberler