Büyük Kürt Sanatçı Mihemed Şêxo’nun ölümünün üzerinden 34 yıl geçti

Büyük Kürt Sanatçı Mihemed Şêxo’nun ölümünün üzerinden 34 yıl geçti

Tanınmış Kürt Sanatçı Mihemed Şêxo’nun ölümünün üzerinden 34 yıl geçti ama halen şarkıları, eserleri ve ürettikleriyle Kürtlerin hayatında yerini koruyor.

Mihemed Şêxo, sazının teli, güçlü sesi ve devrimci duruşuyla bütün Kürtlerin evlerinde hakkettiği değeri görüyor.

Asıl ismi Mihemed Salih Şêxmûs olan Tanınmış Kürt Sanatçı Mihemed Şêxo, ailede 11 kardeşin en büyüğü ve ilk olarak 1959 yılında okula başlar 3 yıl okuduktan sonra okulunu terketmek zorunda kalır.

Okul yıllarında bir çok Kürt sanatçıyla tanışma fırsatı yakalayan Şêxo, ilk olarak 1969 yılında müziğe adımını atar.

Bavê Felek (Felek’in Babası) olarak da tanınan Mihemed Şêxo, 1969 ile 1972 yılları arasında Lübnan’da sanat çalışmalarını yürütür ve Beyrut’ta 2 yıl müzik eğitim alır.

1972 yılında arkadaşlarıyla birlikte “Koma Serkeftin” isimli bir müzik grubunu kurar.

1973 yılında Güney Kürdistan’a geçen sanatçı, burada hem sanatçı hem de Peşmerge olarak çalışmalara katılır aynı zamanda buradaki diğer sanatçılarla irtibat kurar.

Tanınmış Kürt Sanatçı Mihemed Şêxo bir süre sonra tekrar Suriye’ye döner ve burada “Ay Gewrê” isimli albümünü çıkartır. Bu albümü çıkardıktan sonra Suriye devleti sanatçıyı rahat bırakmaz ve tutuklar.

Suriye devletinin yaklaşımlarından dolayı tekrar Güney Kürdistan’a dönen sanatçı, Peşmerge Güçlerine katılır. Eylül Devrimi’nin başarısızlığa uğramasından sonra Şêxo Doğu Kürdistan’a geçer ve burada yeni bir albüm çıkartır.

Doğu Kürdistan’da müzik çalışmaları dışında bir kaç yıl müzik öğretmenliği de yapan Şêxo’yu, İran rejimi de bir süre sonra rejim karşıtı olarak görmeye başlar ve hakkında tutuklama kararı çıkartır. Mihemed Şêxo bu karar nedeniyle 11 yıl aradan sonra tekrar Suriye’ye döner ve burada büyük bir çoşkuyla karşılanır.

Suriye devleti halkın sanatçıya bu ilgisinden dolayı çok rahatsız olur ve sanatçıyı tutuklayıp cezaevine koyar. Bu tutuklama Şêxo’nun sesini kesmeye yetmez.

Mihemed Şêxo en güzel eserlerini tutukluluk sürecinde yapar ve Kürt halkı içerisindeki sevgi, saygı konumunu en üst mertebeye taşır.

1983 yılında Qamişlo’ya dönen sanatçı, 1988 yılına kadar çok değerli eserlere imza atar.

Kürtlerin Tanınmış Sanatçısın Mihemed Şêxo, 9 Mart 1989 yılında hayata gözlerini yumar.

Sanatçının bilinen bazı eserleri şunlar: Bavê Felek, Ay Gewrê, Cana min/Sînem, Koça Me Barkir, Gulîzar, Ey Felek/Kewê, Êmê, Dil Perîşanim, Nesrîn, Ay Lê Gulê, Nalînêk ve Gava Ez Mirim.

Diğer Haberler