Kürt siyasetçi Nesredîn Birhik’in PYD tarafından katledilişinin üzerinden 12 yıl geçti

Kürt siyasetçi Nesredîn Birhik’in PYD tarafından katledilişinin üzerinden 11 yıl geçti

Bu gün PDK-S’in üst düzey yöneticilerinden Nesredîn Birhik’in katledilişinin 12’inci yıl dönümü. Birhik 12 yıl önce Qamişlo yolu üzerinde açılan ateş sonucu ağır yaralanmıştı.
Birhik’in seyir halindeki aracı 13 Şubat günü taranmış ağır yaranan Birhik önce Qamişlo daha sonra Halep’teki hastanelere kaldırılmıştı. Fakat Birhik 22 Şubat günü hayatını kaybetti.

Birhik hem PYD hem de Esat rejiminin sürekli tehdit ettiği bir siyasetçiydi. Öldürülmesi hakkında hiçbir göz altı veya tutuklama olmadı. Oda tıpkı Mişhel Temo ve Behzat Tursun gibi hem PYD rejiminin hem de Esad Rejiminin ortak düşmanıydı. Ve tıpkı diğer arkadaşları gibi faili belli bir siyasi cinayete kurban gitti. Rojava ve Suriye’de siyasal sürecin başladığı 2011 yılından sonra pek çok siyasetçi ortadan kaldırılarak Rojava Kürtlerinin kendi öz ve bağımsız siyasi çizgilerini kurmaları engellenmek istendi. Bu konuda daha önce hazırlanmış olan dosyamıza şu linkten göz ata bilirsiniz: https://darkamazi.com/archives/1021653#:~:text=Mi%C5%9Fel%20Temo’da%20M%C3%BCsl%C3%BCman%20bir,nedeni%20ile%20memurluktan%20men%20edildi.

Nesredîn Birhik kimdir?

1960 yılında Derik’in Çilaxa kasabasına bağlı Kevrê Dena köyünde dünyaya geldi. Elektirik Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Çok genç yaşta Barzani siyaset geleneğine katıldı. İlk önce Suriye Demokrat Partisi El Parti’nin üyesi oldu. 1998 yılında Polit Büro üyesi oldu.

Öldürüldüğü güne değin pek çok Suriye rejimi tarafından tehdit edildi, 2004 yılında bir dönem cezaevi yattı. 2009 yılında yine tutuklandı. 2011 yılında Rojava’da ki halk hareketine öncülük için büyük çalışma başlattı. PYD’nin yerel güçleri tarafından tehdit edildi. PKK pek çok kez bölgedeki ağalar aracılığı ile kendisine siyasetten çekilmesi için tehditlerde bulundu.

Birhik’in vurulmasından hem ailesi hem de partisi tarafından suçlanan ilk isim de PYD oldu. PYD ise konuya ilişkin şu ana değin hiçbir açıklama yapmadı.

2012 yılı 22 Şubat’ında katledilen Nasretin Birhik halk arasında Ebu Ela, Ela’nın Babası olarak tanınıyordu. Bave Ela kendi köyü Kevrê Dena’da büyük bir törenle toprağa verildi.

Partiya Demorkata Kurdistan-Sûriye (PDK-S) bu yılda Nesredîn Birhik’i törenle andı.

Diğer Haberler