Berlin Film Festivali, İranlı muhaliflerin sesi oldu

Berlin Film Festivali, İranlı muhaliflerin sesi oldu

İran’daki protestoculara “Berlin Film Festivali”nde kırmızı halıda bir destek buluşması yapılırken, salondaki dev ekranda muhalif yönetmenlerin filmleri gösterildi.

Yardımcı yönetmen Mariette Rissenbeck’in AFP’ye yaptığı açıklamaya göre Berlin Film Festivali’nin 73. oturumunda bir bölümün İranlı muhaliflerin filmlerine ayrılmasının nedeni, Tahran rejimine karşı protestoların başlamasından yaklaşık 6 ay sonra, “İran halkına sesine destek verme” arzusundan kaynaklanıyor.

Festival ekranında dev yeşil ve mavi harflerle “Jin, Jîyan, Azadî” (kadın, yaşam, özgürlük) sloganı yer alırken, aralarında yönetmen, senarist ve oyuncuların da bulunduğu, ülkeleri dışında sinema alanında çalışan yaklaşık 50 İranlı, cezaevindeki protestocuların serbest bırakılması çağrısında bulunan pankartlar açtı. Fransa’da yaşayan iki İranlı aktris Golşifte Ferhani ve Zar Emir İbrahimi de dahil olmak üzere Berlin’deki protestocu bazı film yapımcılarının gözyaşı döktüğü görüldü.

Başta “Paterson” olmak üzere birçok Hollywood filminde rol alan ve “Berlin Festivali” jürisinde yer alan Ferhani, perşembe günü yaptığı açıklamada, “İran gibi bir diktatörlükte sanat esastır ve oksijen gibidir.” dedi. Geçen yıl “Kutsal Örümcek” filmindeki rolüyle Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu performansı ödülünü kazanan Zar Emir İbrahimi’ye gelince, “Umarız ki sinema yoluyla el ele bir şeyleri değiştirebiliriz.” dedi. 42 yaşındaki oyuncu, Berlin Film Festivali’nde gösterilen İran muhalefetiyle ilgili iki belgeselde iki ana rol oynuyor. Alman yönetmen Steffi Niederzoll’un “Tahran’da Yedi Kış” filminde, İran’da kadın hakları mücadelesinin sembolü haline gelen Reyhane Cabbari’yi canlandırıyor.

26 yaşındaki İranlı kadın, kendisine cinsel tacizde bulunduğunu söylediği eski bir İran istihbarat yetkilisini öldürmekten suçlu bulunmasının ardından 25 Ekim 2014’te asılarak idam edildi. Film, ailesinin onu kurtarmak için verdiği boşuna savaşı konu alıyor. Filmde 2007-2014 yılları arasında gizlice çekilmiş fotoğrafları, telefon kayıtları, mektupları ve cezaevinde yazdığı günlükleri yer alıyor. Alman yönetmen Niederzoll, AFP verdiği röportajda, mahrem bir video klibinin sızdırılması nedeniyle hayatı ve kariyeri paramparça olan Zar Emir İbrahimi’nin, “Reyhane Cabbari gibi İran toplumunun kurbanı olduğunu” kaydetti. İbrahimi, “Tıpkı Reyhane gibi bu rejimle iş birliği yapmadım” dedi. Oyuncu, Fransa’da yaşayan İranlı yönetmen Mehran Tamadon’un yönettiği “Yeminli Düşmanım” adlı belgeselde de kişisel hikâyesinden bir bölümü anlatıyor.

Berlin Film Festivali’ne katılan diğer İranlı yönetmenlerin çalışmaları arasında, Sepideh Farsi’nin “Deniz Kızı” adlı animasyon filmi yer alıyor. Film, Abadan’da dedesinin yanında

kalan Omid adında on dört yaşındaki bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Abadan 1980 yılında İran-Irak savaşının başında Irak ordusu tarafından kuşatılan İran petrol sektörünün merkeziydi.

Kaynak: (Şarkul Avsat)

Diğer Haberler