Katledilişinin onuncu yıl dönümünde Behzat Dursun olayı

Katledilişinin onuncu yıl dönümünde Behzat Dursun olayı Dursin, Koçerat Kiderike Şekirxaç ile Teqilbiqil Suriye Rejimi, TEW DEM, PYD; Aldar Xalil, Mazlum Abdi, Şahin Abdi Ava Mezin, Bahoz Erdal, HPG PKK Rojava, PDK-S Nidal Selim

24 Ekim 2012 yılında Rojava’nın Derik şehri yakınlarında araçlarının önü kesilerek iki kişi kaçırıldı. Kaçırılan kişilerden biri Rojava’nın önemli şahsiyetlerinden KDP-S Polit Büro üyesi Behzat Dursun’du. Dursun kaçırıldığı zaman Kürt ulusal Konseyinin Derik Temsilcisiydi. Yanında da ise koruması Nidal Selim vardı.

Behzad Dursun için her yıl Derik halkı partisi tarafından bir açıklama yayınlanarak akıbeti öğrenilmek isteniyor. Oysa ki akıbeti bellidir.

Behzat Dursun’u kim kaçırdı?

Behzat Dursun PKK’ye bağlı bir gurup tarafından kaçırıldı. Bu gurup PKK’nin askeri yapısından gitmiş kuzey Kürdistanlı özel kuvvet üyesi olan ama gençlik çalışması yürüten bir guruptu.  Bu gurup Rojava’da direk olarak Şahin Abdi yani Mazlum Kobani’ye bağlıydı.  Şahin bu guruba kendisine kişisel olarak da yakın olan bir gurup Rojavalı genci de eklemişti. Ayrıca bu gurup HPG adına da Bahoz Erdal ile de ilişkileniyordu.

Bu gurup uzun aylar öncesinden Behzat Dursun’u takip ediyordu. 22 Ekim ve 23 Ekim 2012 tarihlerinde yine onu kaçırmaya çalışmışlar ama başaramamıştılar.  Dursun Derik’te etkili bir isimdi. Derik de PDK-S’nin en etkili olduğu alanlardan biriydi. Derik kırsalındaki köylerin neredeyse yüzde 80’lik bölümü PKK dışındaki partilere bağlıydılar. Özellikle de bu alanın sorumlusu olan Behzat Dursun bu kitleyi hem ekonomik olarak iyi örgütlüyor hem de sosyal olarak aktif kılıyordu. Etrafında biriken gençler vardı.

Behzat Dursun Güney Kürdistan’a gitmek için yanındaki güvenliği ile Toyota marka bir araba ile Koçerat bölgesinden geçiyordu. Şekirxaç ile Teqilbiqil köyleri arasında sınıra sadece iki km uzakta aracı durduruldu. Durduranlar PKK’nin özel birimiydi. Sivil giyinmiştiler ve yardım ister gibi durdurdular. Sonra yolun etrafına gizlenen diğer kişiler çıktı. 4 kişilik PKK timi Behzad’ın arabadan inmesini istedi. Behzat hiç kötü bir şey olacağına inanmadı. Normal bir konuşma gibi indi. Yolun kenarına geçmesi istendi. Behzat bunu yapmaya hakkı olmadığını söyleyince gurup ona ve güvenliğine ateş açtı ve ikisini de vurdu. Cenazeler de hemen Rojava’nın Ava Mezin dediği Dicle suyunun kenarına gömüldü.

Koçerat Bölgesi içinde onlarca Koçer köyünün bulunduğu büyük bir alan ve köylerin birçoğundan petrol boru hattı geçiyor. PKK bu alanda uzun yıllardır etkiliydi. Esad 1991 yılında PKK’nin sınırı kullanmasına izin vermiş, kendi askerlerini sınır üstünden çekmişti. Her hafta PKK güçleri buradan sal ve botlar ile Çiyaye Spi vb yerler üzerinden Güney Kürdistan’a geçiyordu. Yani aslında PKK o tarihten beri vurulan yerlerde etkiliydi. Behzat Dursun vurulduğu zaman ise PKK güçleri alanda resim kontrol noktaları kurmuştu. Alanda başka hiçbir silahlı güç yoktu.

Talimat Şahin Abdi’den

Behzat Dursun direk olarak Şahin Abdi’nin talimat verdiği tim tarafından öldürüldü. Behzat Dursun’un tehlikeli bir isim olduğu, PDK-S’yi bitirmek için onun susturulması gerektiği bilgisini ise TEW-DEM’in o zamanki sorumluları vermişti. Bunlardan biri de Aldar Xalil’di.

O dönem Şahin Abdi Rojava’da gizli faaliyet yürüten, medyaya çıkmayan bir isimdi. Direk olarak PKK adına çalışma yürütüyordu. Ona bağlı gençlerden oluşan bir çete gurubu vardı. PKK bir siyaset belirlemişti. Halk içinde PKK olmayıp ta etkili olan isimler, aileler hedeflenecek Rojava’dan kaçırtılacaktılar. Gerekirse şiddet kullanılacaktı. PKK bir siyaset belirledi. Kendi üyelerine rejim askerlerinin kıyafetlerini giydiriyor, evler taşlanıyordu. Böylelikle insanlara rejim saldırıyor gibi hareket ediliyordu. Muhaliflerin evleri taşlanıyor, Mijel Temo cinayetinde de aynı yöntem kullanılmıştı.

Şahin Abdi makul adam değil katilleri azmettirendir

Ve şimdi ise Mazlum Abdi PYD ve diğer partilerin üstünde uzlaştırıcı bir makul adam rolü oynuyor. Rojavalı partiler ise sürekli onunu üzerinden çağrı yapıyor. Oysa ki Rojava sürecinin başından itibaren kaçırılan, faili meçhul olan, öldürülen kişilerin, yakılan dükkanların hepsinden sorumlu olan kişi Mazlum Abdi’dir.

Ayrıca artık Behzat Dursun’un artık akıbeti açıklansın denememesi gerekir. Akıbeti bellidir. Artık sorulması gereken şudur, katiller açığa çıksın, cenazeler nerede?

Behzat Dursun kimdir?

1965 yılında Derik’in Kiderike köyünde doğdu. Ailesinden Güney Kürdistan devrimine destek veren birçok kişi vardı. Bu ortamda büyüyen Dursun 1980 yılında KDP-S üyesi oldu. Tabandan çalışmalara başladı. Fırat üniversitesi eğitim fakültesinden mezun oldu.

2007 yılı Mayıs ayında yapılan KDP-S 10’uncu Parti Kongresinde Merkez Komiteye seçildi. Özellikle Derik Bölgesinde tanınan bir isimdi. Özellikle gençleri örgütlemesi ile biliniyordu. Dursun özellikle halkın kendini savuna bilecek yeteneğe sahip olmasını önemsiyor ve savunma peşmergeleri oluşturulması için çalışıyordu.

Diğer Haberler