PKK’nin Süleymaniye’de yayın yapan medya organı RojNews yaptığı yalan haberlere biri daha eklendi. Bu kez de uluslararası Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) adı kullanılarak yalan haber yaptı. Haberde “IPPNW: KDP, Türk devletinin kimyasal silah kullandığının ortaya çıkmasını istemedi” başlığı kullanıldı.
Yaptığı yalan haberlerle tanınan Rojnew’in haberi Türkçe yayınlandı. Sorani bölümünde hiç yayınlanmadı, Kurmanci bölümünde ise Türkçe haberden farklı bir dil kullanıldı.
Ortada IPPNW adına yapılmış bir açıklama yok
Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) adına yapılmış hiçbir resmi açıklama yok. Üstelik IPPNW uluslararası yetkisi olan bir kurum değil. Gönüllülerden oluşan bir sivil toplum organizasyonu. Bu nedenle de resmi bir kurum değil. Çalışmalarında yerellerden gerekli izinli almaları gerekiyor. IPPNW’nin araştırma yaparak gerekli kurumlara nasihat ve öneride bulunma hakkı var, yargı hakkı yok.
Alman Jan Van Akene’nin açıklaması doğru mu?
RojNews’in haberin başlığında IPPNW adını istismar ederek kullanmış olsa da haberde asıl adı geçen ve açıklama yapan kişi Jan Van Akene adlı kişi. Bu kişi geçtiğimiz ekim ayında meslektaşı Alman Jan Van Akene Alman bir kimyacı ve isveçli Josef Savari bazı bilgiler toplamak için Kürdistan Bölgesine gelmişlerdi. Geliş amaçları ise Halepçe’deki kimyasal silah kullanımını incelemek. Yani Türkiye’nin kimyasal silahlarını incelemek gibi bir amaçla gelmemişler. PKK medyası o zaman da bu konuda haber yapmış. Haberde bu kişilerin İngilizce röportajda söylemediği şeyleri söylenmiş gibi vermişti.
DarkaMazi o zaman da bu konuda bir haber yapmıştı. https://darkamazi.com/archives/1021385
Jan Van Akene’nin hazırladığı raporda neler vardı?
Alman kimya uzmanı Jan Van Akene Halepçe için gelmiş olsa da Amediye alınana geçmiş ve resmi makamların bilgisi olmadan yerellerde inceleme yapmıştır. Akene’nin raporunda PKK’nin açıkladığı ifadelerin hiçbiri yer almamaktadır.
Akene raporunda “Şu anda, Kuzey Irak’taki ilgili bölgeye herhangi bir bağımsız hükümet dışı erişim neredeyse mümkün değil” diyerek alanın savaş alanı olduğunu zaten belirtiyor. Fakat kendisinin resmi izin istediği gibi bir ifadeye raporda yer verilmiyor.
Ayrıca Akene raporunda Mayıs ayında Hiror köyünde kimyasal silah kullanıldığı iddialarına da ilişkinde şunları söyledi: “en az bir olayda sivil bir çiftçi ailenin kimyasal madde olduğunu düşündükleri bir saldırıya uğradığı bildirildi. Ancak şu ana kadar bu iddiaları destekleyecek çok az somut kanıt üretildi.
Ayrıca Akene kendisini izletilen videoların, gördüğü fotoların hiçbirinin kimyasal kullanıldığını kanıtlar olmadığının da altını çizdi. Akene raporunda ayrıca başvurusunun bireysel olduğunu ve resmi bir kurum adına başvurmadıklarını da ekledi.
Anlaşıldığı kadarı ile “Türkiye Kimyasal Silah kullandı” kampanyası ile aslında Kürdistan Bölgesine saldırmak isteyen PKK olaya uluslararası destek varmış gibi yansıtmak için bu tür şahıs ve kuruların adını kullanarak hareket etmektedir.
Haber neden Çira TV’de verildi?
PKK medyası yaptığı yalan haberde sorumluluğu resmi olarak bilinen sitelerinde ilk olarak yayınlamaktan her zaman çekiniyorlar. Daha geri planda yerel bazı kurumlara haberleri yaptırarak sonra haberi oradan alıntılıyorlar. Seyircisi az, sosyal medyada fazla olmayan ve program arşivleri sitede olmayan Çıra TV ise PKK’nin yalan bilgi yaratma merkezi olarak kullanılıyor.
PKK medyası Kürdistan Bölgesi düşmanlığını KDP adı altında gizleyerek sürekli olarak Kürdistan bölgesine karşı olumsuz ve yalan haberler yapıyor. Bu yalan taktiğini düşmanlık düzeyine çıkaran PKK medyası özellikle gerilla kayıplarından Peşmerge güçlerini sorumlu göstermeye çalışıyor.