Hasan Zirek’in ölümünün üzerinen 50 geçti

Hasan Zirek'in ölümünün üzerinen 50 geçti

 Kürdistan’ın tatnınmış sanatçısı  Hesen Zirek’in vefatının üzerinden 50 yıl geçti. Hayat büyük zorluklar içerisinde geçen Hesen Zirek, yıllarca Kürt halkının acılarını şarkılarıyla dile getirdi.

Ünlü Sanatçı Hesen Zirek 29 Kasım 1921’de dünyaya geldi. Bazı kaynaklar Zirek’in Rojhilat’ın Seqiz ve Bokan kentleri arasındaki Hermêle köyünde doğdu.

Zorlu ve yoksulluk içindeki bir hayat süren Zirek sesinin ve sanatçı yönünün keşfedilmesinden sonra onlarca esere imza attı. Güney ve Doğu Kürdistan arasında bir hayat sürekek eserlerini kaydetti.

Hesen Zirek, yaşamı boyunca bin 500 şarkı seslendirdi. Aynı zamanda Nali, Wefayi, Seyid Kamil, İmami, Kurdi, Pirêmerd, Hêmin, Tahir Beg Caf gibi birçok şairin şiirlerini besteledi.

Zirek’in şarkıları, Bağdat, Tahran, Kirmaşan, Tewrêz, Kerkük, Musul, Mahabad radyolarında yayınlandı. Şarkıları Bokan, Bane, Mahabad, Sileymaniye, Erbil, Musul, Bağdat, Kerkük ve Kürdistan’ın onlarca köy ve ilçesinde dinlenildi. Bir çok eseri çalındı. Örneğin Türkçe söylenen Ankara’nın taşına bak eseri aslında Hasan Zirek’in eseridir.

Sözleri Piremêrd’e ait olan Newroz Marşı, Zirek’in en tanınan eserleri arasında yer alıyor.

1971’de kanser hastalığına yakalanan Zirek, bir yıl yaşam mücadelesi verdikten sonra 26 Haziran 1972’de hayatını kaybetti.

Zirek’in cenazesi vasiyeti üzerine Urmiye’nin Bokan kentinde toprağa verildi.

Diğer Haberler