Rus zırhlı araçların üzerindeki gizemli ‘Z’ harfi ne anlama geliyor?

Rus zırhlı araçların üzerindeki gizemli ‘Z’ harfi ne anlama geliyor?

 Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatından önce Dombas bölgesine giren Rus ordusuna ait tank ve zırhlı araçların üzerine beyaz boyayla çizilen “Z” harfi büyük merak uyandırmıştı. Özellikle Batı medyasının dikkat çekti bu işratin ne anlama geldiği hakkında çok değişik yorumlar bulunuyor.

Ukrayna’da ilerleyen Rus tankları üzerindeki “Z” harfi bir süredir tartışma konusu olmuştu.

Rus tankları üzerinde Kiril alfabesinde bulunmayan, Latin alfabesine ait “Z” harfinin yer alması, çeşitli iddiaları da beraberinde getirdi.

Euronews’e göre, Rusya’da resmi kaynaklar, ordunun batı kanadını temsil ettiği için “Zapad” kelimesinin baş harfi “Z”nin bu tankların üzerine yazıldığını söylüyor.

Resmi olmayan açıklamalara göre ise, Rus dilinde “ele geçirdik” anlamına gelen “Zabiraem” kelimesinin baş harfi olarak “Z” Rus tankların üzerine çiziliyor.

Ukrayna ordusunun da bu tanklardan kullandığını belirten Batılı askeri uzmanlara göre, Ruslar iki ordunun tankları arasında karışılıklık olmaması için kendi askeri araçlarının üzerine beyaz boyayla “Z’ harfi çiziyor.

İngiliz basınında 2. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren Normandiya Çıkartması için verilen “D-Günü” kod adına atıfta bulunarak, Rusya’nın askeri harekatı “Z-Günü” olarak tanımladığı bile iddia ediliyor.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler