Mele Mustafa Barzani’nin hayatını anlatan “Sonsuz Yürüyüş, Mustefa Barzani” kitabı çıktı

Mele Mustafa Barzani'nin hayatını anlatan "Sonsuz Yürüyüş, Mustefa Barzani" kitabı çıktı

Yazar Muhammed Said Temel’in Mele Mustafa Barzani’nin hayatını konu alan “Meşa Bêdawî, Mistefa Barzanî” (Sonsuz Yürüyüş, Mustefa Barzani) adlı romanı okurları ile buluştu.

Yazar Muhammed Said Temel ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani’nin hayatını romanlaştırdı. 200 sayfadan oluşan “Meşa Bêdawî, Mistefa Barzanî” Nûbihar Yayınları’ndan çıktı.

Kitabın arka sayfasında Barzani’nin hayatına dair kısaca şu ifadeler yer alıyor:

“Mustafa Barzani zindanda gözünü dünyaya açtı. Yaşamı genel olarak dağlarda geçti ve ülkesinden uzak bir yerde hayata gözlerini yumdu. Ölümüne kadar 75 yıllık yaşamını halkının mücadelesine adadı. Aydınbir lider, eşsiz bir bilgin, cesur bir kahraman, bir halkın umudu ama dünyada üzerindeki elbisesi ve mavzerinden başka hiçbir şeye sahip olmamış.

Barzani ailesinin ismi Kürdistan ve Kürt halkı ile bütünleşmiş. Kürdistan ismi anıldığında Barzani ailesi gözönüne geliyor. Su ve ekmek gibi, birbirinden ayrılmaz iki cevher gibi. Mustafa Barzani: Barzani ailesinin sevgisini dostların gönlüne kazıyan, Kürtlerin adını dünya gündemine taşıyan kişi.

Mustafa Barzani’ye sordular: Kürtlerin ülkesi neresidir diye? ‘Kekliklerin öttüğü, meşe ağacının yeşerdiği yer Kürtlerin ülkesidir’ dedi.”

Muhammed Said Temel kimdir?

1952 yılında Batman’ın Tılmercê köyünde dünyaya geldi. İlk öğretimi kendi köyünde, ortaokulu Batman’da, liseyi Diyarbakır’da tamamladı.

1965-1970 yılları arasında Batman ve Diyarbakır’daki Kürdistan medreselerinde dini ilimler okudu. 1975 yılında memurluk hayatına başladı ve 1998 yılında emekli oldu.

Onlarca makalesi Nûbihar Dergisi ve farklı internet sitelerinde yayınlandı. “Meşa Bêdawî, Mistefa Barzanî” yazarın yedinci kitabıdır. Şu anda Batman’da yaşayan Temel, Ehmedê Xanî Derneği ve Nûbihar Derneği’nde kültürel çalışmalar yürütmektedir. Aynı zamanda Batman Ehmedê Xanî Derneği’nin başkanlığını yürütmektedir.

Yayınlanmış kitapları şunlar:

1. Reşokê Dirêj (2014) (Uzun Reşok); Yöresel folklor ve öyküler

2. Tehtên Bilind (2014)(Yüksek kayalar); Roman

3. Eşîra Reşkotan (2016)(Reşkotan Aşireti); Aşiret tarihi

4. Hawara Merwaniyê Çiyayê Rûtik e (2018)(Çıplak Dağdaki Merwani’nin Haykırışı); Roman-Tarih

5. Li Şedadiyê du jinên Ermen (2018)(Şedadilerde iki Ermeni kadın); Roman-Tarih

6. Selahedînê Eyûbî û kurê Mîrê Amêdiyê (2020)(Selahaddin Eyyubi ve Amedi Miri’nin Oğlu); Roman-Tarih

7. Meşa Bêdawî, Mistefa Barzanî (2021) (Sonsuz Yürüyüş, Mustefa Barzani); Roman-Tarih

Diğer Haberler