Qamişlo katilamını anlatan belgesel izleyici ile buluşmaya hazır

Qamişlo katilamını anlatan belgesel izleyici ile buluşmaya hazır

Türkiye’de darbe ile iktidara gelen askeri yönetimin 12 Aralık 1980’de  Rojava’nın Kamışlo kentinde düzenlediği saldırıda 9’u aynı aileden, 7 kişi de Kawa Hareketi’nin üst düzey kadrolarından olmak üzere 16 Kürt katledilmişti. Bu olay tarihte Kamışlo Katliamı ile birlikte “sınır ötesi operasyon” olarak da biliniyor.

55 dakikalık belgeselde katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile 20’den fazla röportaj bulunuyor.

Şeva Reş (Kara Gece) belgeselinin çekimlerini tamamlayan Kürt yönetmen Kerem Tekoğlu (Keremo),  9-16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Duhok Uluslararası Film Festivali’ne katılmak ve ilk prömiyerini de Duhok’ta yapmak istediğini söyledi.

Belgesel ile ilgili K24’e konuşan Kürt yönetmen, çekimlerin Almaya, İsveç, Türkiye ve Kürdistan’da yapıldığını söyledi.

Tekoğlu, Kamışlo Katliamı unutulmasın diye belgeselini çektiğini ifade ederek şöyle söyledi:

“Kamışlo Katliamı üzerine özellikle çalışmamın bir nedeni var ki, çok bilinmeyen ve bilenlerinin de nerdeyse unuttuğu bir katliam olduğu içindir. İnsanların Kamışlo’da Kürtlere yönelik bir katliamın yapıldığını bilmesini istediğim için böyle bir çalışma gereği duydum. Kürdistan tarihi katliamlarla doludur. Kürdistan’da, hangi taşı, hangi kaya parçasını kaldırsan, hangi ağacın, hangi çiçeğin gölgesine baksan, bir acının bir katliamın tanıklığı vardır. Kürdistan, tarih boyunca ve özellikle son yüzyılda katliamlar ülkesi olmuştur. 12 Aralık 1980’de Kamışlo’da yapılan bu katliam da yüzlercesinden sadece biridir. Geliyê Zîlan (Zilan Katliamı), Dersim, Halepçe ve Enfal’i de çalıştım. Birçok kez ağladım. Röportaj yaptığım kişiyi etkilememek için dilimi dudağımı ısırdım ağlamamak için. Bu katliamda yedi aylık hamile bir Kürt kadını katlediliyor. Eşi kendini onun üzerine atıyor ve tüm kurşunlar ona isabet ediyor. Acısı tarifsiz bir sızı bu.”

3 YILDA TAMAMLANDI

Belgeseli 1 buçuk yılda bitirmeyi planladıklarını ancak coronavirüs salgını nedeniyle yaşanan aksamalarla sürenin uzadığını belirten Keremo, “Belgeselin röportajları, Almaya, İsveç, Türkiye ve Kürdistan’da yapıldı. Nusaybin, Mardin,  Ankara, Kırşehir ve Haymana’da da kurmacaları çekildi.  Araştırma başlangıcı ve bitiş tarihi için bir buçuk yıllık bir süre düşünmüştüm. Ancak pandeminden dolayı süreç uzadı ve 3 yılı buldu” dedi.

Belgeselin senaryosunun kendisine ait olduğunu, çekimlerde çok sayıda kişinin yer aldığını vurgulayan Keremo, “Belgeselin senaryo ve yönetmenliği bana ait. Bu projede iki görüntü yönetmeni ile çalıştım. Seyda Goyan ve Mamo’nun kamera gözlerine çok güveniyorum. Emekleri beklentimin üzerineydi. Kurgusunu ve afişini yine sevgili dostum Mamo yaptı. Müziği Nudem Hezex’e ait. Özelde Seyfettin Hüseyin olmak üzere, Wahide Memki Hesi Mihe (Vahit Duran) ve birçok kişinin emeği geçti. Katledilenlerin aileleri, arkadaşları ve yakınlarıyla 20’den fazla röportaj yaptık. Sizin aracılığınız ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: Kürdistan 24

Diğer Haberler