Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından sahnelenen “Bêrû: Klakson Borîzan û Birt” (Yüzsüz: Klakson, Borazanlar ve Bırtlar) adlı oyunun İstanbul Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı kararıyla yasaklanmasına ilişkin Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı dava, İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.
31 Mayıs tarihli mahkeme kararında, Teatra Jiyana Nû adlı tiyatro grubunun Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ile bağlantılı olduğu, MKM’nin ise “PKK ile iltisaklı” olduğu öne sürüldü.
Ayrıca, “milli güvenlik ve devletin devamlılığını sağlamak için kamu hizmetini yürütmekte görevli olan idarenin, konunun hassasiyeti gereği, takdir yetkisinin geniş tutulması gerektiği” savunuldu.
Bu doğrultuda İstanbul 10. İdare Mahkemesi, oyuna yönelik yasak ile “terörle iltisaklı yapıların desteklenmesinin ve teröre destek sağlanmasının önüne geçilmek istendiğini” iddia ederek, yasağın hukuka aykırı olmadığı sonucuna vardı.
Karar metninde ayrıca, yasaklama kararı ile aynı tarihte emniyet görevlileri tarafından kaleme alınan tutanaktan alıntı yapılarak, MKM’nin 2014 yılından günümüze gerçekleştirdiği bazı konser ve tiyatro gösterimleri listelendi.
Söz konusu tutanakta 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile 21 Mart Newroz gibi günlerde tiyatro gösterimi yapılmasının, MKM ve Teatra Jiyana Nû’nun “PKK/KCK terör örgütü ile iltisaklı olduğuna” işaret ettiği ve “gösterimden elde edilecek gelirin bölücü terör örgütüne destek amaçlı faaliyetlerde kullanılacağı” iddia ediliyordu.
MLSA avukatları kararı istinaf mahkemesine taşıyacak.
Ne olmuştu?
Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından sahnelenen “Bêrû: Klakson Borîzan û Birt” (Yüzsüz: Klakson, Borazanlar ve Bırtlar) adlı oyun, 13 Ekim 2020’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesinde izleyici ile buluşmasına saatler kala İstanbul Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı kararıyla yasaklanmıştı.
Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı kararında İtalyan yazar Dario Fo’nun eserinden uyarlanan Bêrû’nun “ilçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması” gerekçesiyle yasaklandığını belirtmişti.
Yasağın ardından MLSA Hukuk Birimi avukatları, kararın ifade özgürlüğü ihlali olduğu gerekçesiyle 2. İdare Mahkemesine başvurarak izleyici adına yasak kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.