Kürt edebiyatının en önemli sorunlarından biri de latini ve arami harf farklılığı nedeni ile Kürtlerin diğer lehçelerde yazılan edebi eserleri ve doğal olarak sanatçıları bilmemesidir. Kürt edebiyatının ve şiirinin önemli isimleriden Ebbas Kemendî’de bu bu sanatçılardan biridir8. “Yedi Sanatın Öğretmeni” olarak tanınan Kemendî onlarca şiir, kitap ve senaryo yazdı, tablolar çizdi, tiyatrolarda rol aldı. Kürt insanının edebiyatla dirile bileceğine inanan Kemendî acılar kadar umutları da kaleme almıştı.
Ebbas Kemendî kimdir?
Doğu Kürdistan’ın Sine şehrinde 1952 yılında doğan Kemendî genç yaşlardan itibaren sanatla ilgilenmeye başladı. Müzik dışında tiyotro, senaryo yazarlığı yapan Kemendî fotoğraf, resim ve nakkaşlıkla da ilgilendi. Kemendî edebi alandaki eserleri ile tanınıyor.
35 yıl boyunca Sine radyosunda çalışan Kemendî buradaki çalışmaları ile Kürt Edebiyatına ve sanatına büyük katkılar yaptı. Sine radyosunda çalıştığı yıllarda dikkat çeken sesi ile Klasik Kürt şiirlerini seslendirerek bu şiirlerin tekrar canlanmasını sağladı. Kemendî yine değişik sesi ile okuduğu Hewrami lehçesi müzik eserleri ile de sevenlerinin gönlüne taht kurmuştu.
Ebbas Kemendî müzik ve şiir dışında, resim, nakkaş sanatı, senaryo ve öykü yazarlığı, şarkı sözü yazarlığı, tiyatro yönetmenliği de yaptı. Kemendî ayrıca bir ressamdı.
Ebbas Kemendî Kürt edebiyat ve sanatı üzerine 6 bin sayfalık bir inceleme yazısı da kalem almıştı. Eseri Tahran Kütüphanesinde bulunmaktadır.
Ebbas Kemendî 62 yıllık hayatına 4 roman, 30 uzun ve kısa metrajlı filim senaryosu, 100 tablo, 60 şarkı sözü yazdı. Ayrıca Sine Radyosu için hazırladığı onlarca radyo tiyatrosu da bulunmaktadır. Kemendî’nin ayrıca Gelawêj, Hewraman, Pirşeng, Kîjî Kurd adlı 4 albümü de var.
Hêwlêr’de düzenlenen Mamlê sanat ödülleri organizasyonunda 2011 yılı sanat ödülüne layık görülen Kemendî, sağlık sorunlarından dolayı sunum törenine katılamamıştı.
Kemendî 21 Mayıs 2014 tarihinde çok sevdiği Sine şehrinde hayatını kaybetti. Kemendi evli ve biri erkek ikisi kız üç çocuk babasıydı.